Jo vuosikymmeniä teollisuus on pyrkinyt automatisoimaan töitä, jotka ovat yksinkertaisia työtehtäviä tai jopa monimutkaisia prosesseja kuten paperin tekeminen. Automatisoinnin tuomat hyödyt näkyvät suoraan tuotantomäärässä ja samalla työntekijöiden tehtävät työpaikalla muuttuvat koneen huolto- ja tarkkailutehtäviksi.
Robotisaation yksi merkittävä uhkakuva tulevaisuudessa on siinä, että ihminen pyrkii tuottamaan myös sosiaali- ja terveyspalveluita robotiikan avulla liian teknisesti. Ihmisen kohtaamisen merkitys on kaikessa työssä, jossa autetaan ihmisiä hyvin merkittävä, koska ihminen on tunteellinen ja henkinen kokonaisuus, jossa auttavan ihmisen kohtaamisen merkitys on monille avuntarvitsijoille verrattain suuri. (Lue lumevaikutuksesta eli plasebosta:http://kimmofree.blogspot.fi/2011/09/lumevaikutus-lue-plasebo.html)
Ihmisen pitää ajatella asioita, joissa ihminen on parempi kuin robotti!
Ihminen ei voi kilpailla robotin kanssa voimassa, laskentatehossa, tehokkuudessa tai virheettömyydessä. Ihminen voi puolestaan kilpailla robotin kanssa luovuudessa, kekseliäisyydessä ja oppimisessa, koska kaikki robotin toiminta ennen tekoälyn syntymistä on puhtaasti sidoksissa ihmisen ohjelmointikykyyn. Robotti ei voi kilpailla ihmisen kanssa ainakaan vielä rakkaudessa, välittämisessä ja henkisen yhteyden tuntemisessa ihmiseen.
Robotiikkaa arvioitaessa sen kokonaisvaikutus pitää arvioida tarkkaan yhteiskunnassa, jolloin arviossa on syytä kiinnittää huomio kokonaiskustannuksiin ja ihmisen vieraantumiseen luonnollisesta elämästä, johon kuuluu sekä henkinen että fyysinen taso ja erityinen tarve tuntea itsensä hyödylliseksi osaksi yhteiskuntaa!
0