Entinen poliitikko ja nykyinen Työeläkevakuuttajat TELAn nykyinen toimitusjohtaja Suvi Anne Siimes antoi tämän aamuisessa ykkösaamussa ymmärtää, että eläkevarantoja on edelleen kasvatettava, jotta ne riittävät eläkemaksuihin. Samalla Siimes unohti -varmaan tahallaan- kertoa, että eläkevarantojen sijoitustuotot kasvattavat eläkerahastoja paljon yli sen tarkoituksen, mihin varoja kerätään.
Entinen kansanedustaja ja nykyinen tietokirjailija Kimmo Kiljunen on selvittänyt eläkerahastojen kehitystä. Hänen kirjastaan ja kirjoituksistaan saa aivan toisen käsityksen eläkevarojen riittävyydestä. Eläkevarannot ovat 20 vuodessa seitsenkertaistuneet. Samaan aikaan eläkemenot ovat vain kaksinkertaistuneet.
Tämän vuoden kesäkuun lopussa työeläkevarat olivat 183 miljardia euroa. Vastaavasti eläkemenot ovat vuositasolla 25 miljardia. Eläkerahastot ovat Suomen ylivoimaisesti suurin pääomakeskittymä. Se on noin kolme kertaa suurempi kuin valtion vuosibudjetti ja vain vähää vaille vuotuisen kansantulon, joka on noin 200 miljardia.
Suomeen ei noin valtava summa mahdu. Sijoituskohteet eivät yksinkertaisesti riitä. Niinpä noin 70 prosenttia eläkekassojen sijoituksista on ulkomaisissa osakkeissa ja rahastoissa. Yhdessä asiassa ovat Suomen hallitukset 1990 luvulta lähtien onnistuneet yli odotusten: Eläkevarannot ovat koko ajan kasvaneet ja eläkkeet pienentyneet.
Nykyisessä järjestelmässä jokainen seuraava eläkesukupolvi pääsee täydelle eläkkeelle entistä vanhempana ja saa eläkkeensä aikaisempaa tasoa alempana. Lisäksi eläke pienenee leikatun indeksin vuoksi niin, että yhä useampi eläkeläinen tipahtaa köyhyysrajan alapuolelle.
Kiljunen esittää tilanteen oikaisemiseksi yksinkertaista ratkaisua. Ansiotasoindeksi on palautettava eläkkeiden korotusperusteeksi. Tällöin eläkkeelle siirtyneiden tulot säilyisivät sillä tasolla, jolle ne eläkkeelle päästessä asettuvat.
Tästä seuraisi palkkojen noustessa monta hyvää asiaa. Kotimainen ostovoima vahvistuisi. Verotulot kasvaisivat selkä asumistuki- ja toimeentulotukimenot vähenisivät. Se olisi mitä parhain talouden elvytysruiske, eikä siihen tarvittaisi lainkaan valtion varoja.
Asiasta on liikkeellä kansalaisaloite. Sen tavoitteena on palauttaa ansiotasoindeksi eläkkeiden korotusperusteeksi, kuten se alkuaan olikin. Varat kyllä riittävät varsinkin nyt, kun eletään hyvin matalien palkankorotusten aikoja ja ne riittävät myöhemminkin sijoitustuottojen ansiosta. Ei kai eläkevarantojen kasvatus ole itseistarkoitus? Silloinhan menetelmä muistuttaisi pyramidihuijausta, josta alkuperäiset maksajat eivät lainkaan hyödy.
Usein vedotaan siihen, että maksetut eläkkeet ovat pois tulevilta sukupolvilta. Eivät ole. Tosiasiassa vähintäänkin ylijäämä palautuu perintöinä seuraaville sukupolville. Lisäksi heille jää eläkevarantoina käyttöön varsinainen kansallisomaisuus.