Vasemmisto meillä on syytellyt hallitusta siitä ettei sen päätöksissä huomioida pienituloisten asemaa. Tämä syyttely on pahassa ristiriidassa siihen kun puolueet (SDP ja vasemmistoliitto) itse kuitenkin ovat vuodesta toiseen rokottamassa vähävaraisten vuokralaisten asemaa. Nimittäin VVO:n osakkaina on ay-järjestöjä ja niille VVO jakaa vuosittain huomattavia verovapaita osinkoja, jotka ovat kertyneet vuokralaisten kohtuuttoman suurista vuokrista vuokralaisen näkökulmasta katsottuna.
VVO-yhtymä Oyj on nettisivulla kertomansa mukaan Suomen suurin markkinaehtoinen, yksityinen vuokranantaja, joka on tarjonnut yli 45 vuoden ajan monipuolista ja vaivatonta vuokra-asumista. Yhtiö tarjoaa vuokrakoteja senioreille, työsuhdeasuntoja sekä opiskelija-asuntoja. Asuntovalikoima on laaja. Konserniin kuuluu lähes 41 000 vuokra-asuntoa eri puolilla maata. Markkinaehtoisia Lumo-asuntoja on yhteensä lähes 27 000 ja omakustannusperusteisia VVO-asuntoja lähes 14 000.
VVO:n suurimpina osakkaina (%) olivat 31.12.2014; Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen18,00, Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma 16,98, Metallityöväen Liitto ry 9,70, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry 8,73, Rakennusliitto ry 8,31, Palvelualojen ammattiliitto PAM ry 7,49, Ammattiliitto Pro ry 7,47, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry 7,46, TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto ry 5,99, Tehy ry, Tehy rf 1,39, Muut 8,48.
VVO:n vuoden 2014 vuosikertomuksen mukaan hallitus on esittänyt yhtiökokoukselle voitonjakokelpoisten varojen käyttämistä seuraavasti: osinkoa jaetaan A-osakkeelle kolme euroa osakkeelta eli yhteensä 22 207 680,00 euroa ja vapaaseen omaan pääomaan jätetään 29 140 933,39 euroa. Ay-järjestöjen osuus jaetusta osingosta on 56,54 prosenttia eli 12 556 222 euroa ja eläkevakuutusyhtiöiden 34,98 prosenttia eli 7 768 246 euroa.
Miksi VVO:n perimät korkeat vuokat ovat ongelmallisia ammattiliittojen kannalta katsottuna? Juuri siksi kun ne puolustavat tai antavat ymmärtää puolustavansa matalapalkka-alalla työskenteleviä. Samoin puolustelevat puheissaan vasemmistopuolueet, jotka ovat ammattiliittojen taustalla pienituloisia, puolustelevat puheissaan myös eläkeläisiä, ja kuitenkin toista kautta kurittavat heitä. Asukkaat ja myös valtio asumistukena viimekädessä maksavat nuo osingot ammattiliitoille. Ammattiliitot taas maksavat puheenjohtajilleen korkeita palkkoja ja lisäpalkkioita.
Iltasanomissa kirjoitetaan muun muassa SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen saamista palkoista ollessaan ammattiliitto PRO:n puheenjohtajana;
"VVO:N hallituspalkkioista sai osansa myös aiemmin Ammattiliitto Prota johtanut Antti Rinne. Rinne erosi VVO:n hallituksesta toukokuussa 2014 noustuaan Sdp:n puheenjohtajaksi.
Jos palkkiot lasketaan vuodesta 2007 saakka, nousee niiden yhteissumma Rinteen ja Selinin kohdalla lähelle 100 000 euroa ja pitkäaikaisella puheenjohtajalla Aallolla lähelle 200 000 euroa."
Ongelmallista on myös eläkevakuutusyhtiöiden osuus noihin vuokriin ja osinkoihin, sillä noilla yhtiöillä on yhteiskunnallinen velvoite saada tuloja, jotta eläkkeet pystytään maksamaan. Jokseenkin kieroutunut tilanne. Valtio osallistuu pienituloisten avustamiseen vuorissa asumistukien muodossa ja näin kerryttää osaltaan toisaalta osinkoina eläkerahastoja.
Ammattiliittojen verotus osinkotulosta
IS:ien kirjoituksessa todetaan ettei verottaja kuitenkaan kiusaa liittoja niiden saamista jättiosingoista, koska niillä on osinkojen verovapaus yleishyödyllisinä yhteisöinä.
Miten mahtaa olla, sillä Tuloverolain 22§. "Yleishyödyllisenä yhteisönä voidaan pitää muun muassa maatalouskeskusta, maatalous- ja maamiesseuraa, työväenyhdistystä, työmarkkinajärjestöä, nuoriso- tai urheiluseuraa, näihin rinnastettavaa vapaaehtoiseen kansalaistyöhön perustuvaa harrastus- ja vapaa-ajantoimintaa edistävää yhdistystä, puoluerekisteriin merkittyä puoluetta sekä sen jäsen-, paikallis-, rinnakkais- tai apuyhdistystä, niin myös muuta yhteisöä, jonka varsinaisena tarkoituksena on valtiollisiin asioihin vaikuttaminen tai sosiaalisen toiminnan harjoittaminen taikka tieteen tai taiteen tukeminen. Yleishyödyllisenä yhteisönä voidaan pitää myös yleisissä vaaleissa ehdokkaan tukemiseksi varattua varallisuuskokonaisuutta. (24.4.2009/275)"
Kuitenkin lain 3 kohdan nojalla silloin kun se tuottaa toiminnallaan siihen osalliselle taloudellista etua osinkona, voitto-osuutena taikka kohtuullista suurempana palkkana tai muuna hyvityksenä, ei pidetä yleishyödyllisenä.
Tuloverolain 23§ määrittelee yleishyödyllisen yhteisön verovelvollisuudesta taas näin; “Edellä 22 §:ssä tarkoitettu yleishyödyllinen yhteisö on verovelvollinen saamastaan elinkeinotulosta. Lisäksi se on verovelvollinen muuhun kuin yleiseen tai yleishyödylliseen tarkoitukseen käytetyn kiinteistön tai kiinteistön osan tuottamasta tulosta kunnalle ja seurakunnalle 124 §:n 3 momentissa tarkoitetun tuloveroprosentin mukaan.” (korostukset kirjoittajan omia)
*) Lisäys. Verohallinnon ohjeistuksessa kerrotaan osingon tulolähteestä ja veronalaisuudesta; "Yhteisön saamien osinkojen veronalaisuus määräytyy osingon tulolähteestä riippumatta EVL 6a §:n säännösten mukaan, kun osingonsaajana on osakeyhtiö, osuuskunta, säästöpankki tai keskinäinen vakuutusyhtiö. Muiden kuin yllä mainittujen yhteisöjen henkilökohtaisen tulolähteen osingot ovat kokonaan veronalaista tuloa. (TVL 33d §) " ja edelleen näin;"Siten esimerkiksi yhdistyksille ja säätiöille henkilökohtaisena tulona verotettava osinko on kokonaan veronalaista tuloa, jos yhteisö ei ole yleishyödyllinen."
Kuten edellä tuloverolain 22§:n 3 kohdan nojalla olen tuonut esiin, niin nuo ammattiliittojen osinkotulot pitäisi olla nähdäkseni veronalaista tuloa.
Mikäli tosiaankin noista osingoista ei ole verotettu ammattiliittoja, niin Verohallinto tutkinee lähemmin onko menetelty lain sallimissa rajoissa oikealla tolalla.
Lähteitä lisää; Iltalehden kirjoitukset;
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015112920748662_uu.shtml
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1448772287805.html
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1992/19921535#L2P33d