Isot julkiset puheet ovat näytönpaikka. Niistä suurmiehet muistetaan. Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaa vuosittain pitää kaikilla kanavilla televisioitavan puheensa niin omille läheisilleen kuin kansakunnalle.
Nykyisen Venäjän tila on huono. Mutta sen tietää kansakin. Ehkä siksi on parasta vedota heihin, joille nykyisestä järjestelmästä on hyötyä. Television välittämä todellisuus ei ole uskottava. Kansan vakuuttamiseksi on oltava kättä pidempää, kuten muistutuksia siitä, mitä presidentti on sanonut, ja mitkä ovat yhteiset pidemmän linjan tavoitteet.
Vuoden 2015 puheeseen oli mahdutettu monta Turkkia käsittelevää loukkausta ja muutama Allah-sana tunnelman nostamiseksi niin Yrjön salissa Kremlissä kuin kotikatsomoissa. Mahtoivatko Putinin puheesta etukäteen tietää sen enempää Moskovan ja koko Venäjän ortodoksikirkon patriarkka Kirill tai islamilaisen Pohjois-Kaukasuksen tasavallan Tetshenian kansanjohtaja Ramzan Kadyrov?
Vakauden kaipuu on enemmän kuin symbolista. Ilman yhtenäistä maata Venäjänkään voimat eivät riitä. Tietenkin tässä voi nähdä myös varmistelua sille, ettei sisäinen hajanaisuus muuta maan hallitsemista vielä arvaamattomammaksi. Putinin puheen voi ennakoida hänen tietävän kovempien aikojen olevan väistämättä edessä.
Puheen yllätys oli politiikantutkija Tatjana Stanovajan mielestä se, että viime aikoina tutuksi käynyttä puheenpartta Yhdysvaltojen roolista Venäjän eristäjänä, Ukrainan ”fasistien” tukena ja kaiken pahan alkuna, ei kuultu Kremlin pylväikössä. Puheen kansainvälisen osuuden täytti terrorismi, josta Venäjällä on kokemuksia ihan riittävästi.
Ulkopolitiikassa käytetty retoriikka, ehkäpä koko konsepti on muuttunut. Jos linja jatkuu, muutosta voi jopa kutsua vallankumoukselliseksi.
Puheessa ei sinänsä ollut asiantuntijoille paljon uutta. Venäjällä on puhuttu pitkään maasta Syyriaan lähteneistä taistelijoista. Venäjä pitää velvollisuutenaan rangaista myös näitä taistelijoita.
Turkin politiikan arvostelu ei myöskään ollut yllätys sen jälkeen kun Venäjä on mielestään aukottomasti todistanut terroristien rahoittavan hirmuhallintoaan myymällä varastettu öljyä Turkin välityksellä tai Turkkiin.
Eikä Venäjä aio antaa taktisen pommikoneensa pudottamista ”tomaateilla anteeksi”.
Turkissa venäläistä näkemystä maan presidentin perheen hyötymistä ISIS:n öljykaupasta on pidetty ”moraalittomana” puheena.
Puheet eivät ketään hätkäytä. Moskovassa oli torstaina koolla koko Venäjän eliitti - miljonääri poikineen. Toki vakavin ilmein, raportoi Twitterissään The New Times lehden - päätoimittaja Jevgenia Albats.
Yleensä Putinin hallinnon asioista hyvin perillä oleva Andrei Kolesnikov kirjoitti Kommersant-lehdessä, että salista erottuivat selkeästi kaksi henkilöä: moottoripyöräjengi Yön susien johtaja, Aleksandr ”kirurgi” Zaldostanov ja Venäjän pääsyyttäjä Juri Tšaika. Kirurgi nahkaliiveineen ja pipoineen herättää aina huomiota, valtionsyyttäjää ahdistettiin kysymyksillä ajankohtaisesta skandaalista.
Tšaikan kivikasvot eivät paljastaneet mitään netissä vellovasta keskustelusta hänen poikiensa luksuselämästä, sotkeutumisesta rikollisiin omaisuuden kaappauksiin ja asemansa väärin käytöksiin. Vanhemman pojan hotelliomistukset Kreikassa ovat uutisia. Nuoremman syyttäjän pojan kerrotaan opiskelevan englanninkielistä tutkintoa ja osallistuvan luennoille oman henkilökohtaisen tulkin kanssa.
Venäjälläkin kyse on tietysti siitä miltä kaikki näyttää. Toistaiseksi paljastukset vellovat netissä ja on selvää, että presidenttikin tietää, mistä on kyse, mutta eri asia on se, missä vaiheessa on tarpeellista puuttua nepotismin ja korruption mahdollistamaan tilanteeseen. Kyse on normaalista, ei poikkeuksesta maassa, jossa tutkintojen ostaminen ja yritysten väkivaltaan perustuva kaappaaminen ja oikeusvaltion perusteiden puute on arkea.
Artemi Tšaikan mahdollisista laittomista toimista on kirjoitettu jo vuosia sitten, mutta tällä kertaa kohun nosti tunnettu blogisti korruptioon liittyviä paljastuksia tekevän sivuston johtaja Aleksei Navalnyi. Navalnyin rooli on kiinnostava, eikä missään nimessä vailla erityispiirteitä. Kenellekään ei ole epäselvää sekään, että erilaiset kilpailevat organisaatiot yrittävät ajaa omaan asiaansa. Näiden järjestelmän sisällä olevien erimielisyyksien vuoksi saamme kuulla edes silloin tällöin Venäjän todellisesta tilasta laajemmin.
(Tšaikan poikain elämästä ja mafiayhteyksistä tehdyistä paljastuksista voi lukea vaikkapa Helsingin Sanomien kirjeenvaihtajan Pekka Hakalan artikkelista ja Venäjäksi Navalnyin sivustolta.)
Kaiken kaikkiaan Venäjän johtajan esiintyminen osoittaa hänen pystyvän tasapainottelemaan paineessa ja säilyttämään itselleen luontevan tavan puhua omilleen. Vakaus perustuu Putiniin. Nyt voi hyvä olla hyvä aika esiintyä kuten perustuslakikikkailun vuoksi neljä vuotta presidenttinä istunut pääministeri Dmitri Medvedev.
Voi olla, että Putinin jatkokauden tukijat vähenevät, kuten kertoo tuore mielipidetiedustelu. Heinäkuussa tehdyn kyselyn mukaan presidentin jatkoa vuoden 2018 jälkeen kannatti 66 prosenttia, nyt joulukuussa luku on 57 prosenttia haastatelluista.