Viime viikolla oikeusministeriö julkaisi Demokratiaindikaattorit 2015. Sen mukaan ihmisten mielestä poliittikka on liian vaikeaselkoista ja poliittisesti passiivisten osuus kasvaa. Tämä koskee erityisesti heikoimmassa asemassa olevia. Uschanov kirjoitti ihmisten tyhmistymisestä jopa kirjan.
Tommi Uschanov ”Uudessa teoksessaan Suuri kaalihuijaus (Teos 2010) vapaa tutkija ja filosofi pureutuu aiheeseen, joka on yhtä kiusallinen sekä vasemmistolle että oikeistolle: ihmisten tietämättömyyteen ja vähäiseen kiinnostukseen politiikasta.”
”Pohjoismaissa ei eletä yhtä syvässä tietämättömyydessä. Kun Yhdysvalloissa on laskettu, että suurin piirtein kolmannes kansasta ei ymmärrä politiikasta käytännössä mitään, Suomessa päädytään vastaavin laskelmin 14 prosenttiin. Sekin on iso joukko: 600 000 äänioikeutettua yli 18-vuotiasta kansalaista.
– Yleiskuva on synkempi kuin yleensä annetaan julkisessa keskustelussa ymmärtää, Uschanov sanoo.”
Ovatko ihmiset tyhmiä? Onko syynä tyhmyys ettei äänestetä? Minä olen muutamalle punikki toverille irvistellyt. Duunarina edustan massojen salattua viisautta. Irvistely on johtunut heidän lapsen uskostaan ihmisten viisauteen. Oma näkemykseni on hiukan kyynisempi ja en usko tiedon leviävän ellei sitä joku levitä. Toisaalta äänestäjät käyttäytyvät järkevämmin kuin moni ammattipoliitikko.
Mistä vaaleissa äänestetään?
Yleisesti on puhuttu monista asioista. Somalit, pakolaiset, ryssät ja homot. Minua ei nuo asiat kiinnosta pätkääkään. Jos joutuisin äänestämään pelkästään lehti ja tv tietojen perusteella, en varmaan vaivautuisi koppiin. Totuushan on, äänestäjä ei voi vaikuttaa edes noihin seikkoihin mutta hänen ääntään niillä kalastellaan.
Mihin hän voi vaikuttaa?
Ei mihinkään. EU on diktatuuri kahdella tapaa. Komissaarit valitsevat itsensä, siihen ei ääniä kaivata. EKP taas on kaiken demokratian ulkopuolella ja käyttää diktaattorin valtaa euroalueella. Äänestäjillä ei siis ole mitään keinoa vaikuttaa politiikkaan taikka omiin asioihinsa. Sen kummemmin kun on kansanedustajilla, he ovat EKP sätkynukkeja. Saavat kohtuupalkan siitä että eivät tee mitään. Niille jotka jotain yrittävät (kuten Anna Kontula), palkka on paljon pienempi koska heille ei tipu ilmaisia syntymäpäiviä taikka hallintoneuvosto paikkoja. Todellisuudessa äänestäjä onkin fiksu. Hän tietää ettei voi tehdä mitään joten on järkevämpää sekin aika istua kotona kun sateessa juosta äänestämään variksenpelättimen väristä.
Miksi minä äänestän?
Minua kiinnostaa vaihtaa EKP diktatuuri edes jonkinlaiseen demokratian irvikuvaan. Virallisesti pyrin vain vaikuttamaan EKP:n politiikkaan niin että se alkaisi maksaa kaikille kohtuullista 3000 e kk kansalaispalkkaa. Taustalla on kuitenkin ajatus. Jos saan tuon pienen muutoksen aikaan, ihmiset tajuavat että politiikka voi auttaa heitä muussakin kuin sänkykamarissa tai pakolaiskeskuksessa. Se taas aktivoisi ihmisiä ajattelemaan ja osallistumaan.
Kyse on siis tietoisuuden vallankumouksen ajamisesta. Muuttaa apaattinen kaikkeen pettynyt ihmisjoukko omia etujaan ajaviksi, tiedostaviksi yksilöiksi.
Kuten armeija aikaan huudettiin marssiessa. Äiti, Äiti, minusta tehdään mies.