Kreikka ei näyttäisi olevan vielä “kuivilla vesillä” euromaiden joukossa, sillä EVM:n johtaja Klaus Regling on kertonut tiedotuksessaan sunnuntaina, että Kreikan poistuminen euroalueesta on edelleen mahdollista, jollei Ateena noudata niitä uudituksia, jotka maalle on asetettu.
EUOBSERVER kertoo Reglingin sanoneen “mahdollisuus on aina olemassa, jos rahaliiton jäsenenä ei kunnioiteta sitoumuksia.”
Entäpä jos Kreikka ei todellakaan kunnioita viimeksi tehtyä sopimusta, jonka perusteella maalle myönnettiin EVM:stä 86 mrd euron tukipaketti, joka on jo kolmas maalle myönnetty tukipaketti. Moni on kysynyt ihan oikeutetusti, milloin riittää annettava tuki? Moni on sanonut että tukipakettien jatkuvuus on tavallaan taattu jatkossakin EVM rahastoa hyväksi käyttäen.
Kun Suomi sitoutui hyväksymään Kreikan kolmannen tukipaketin on valtionvarainministeri Alexsander Stubb kertonut YLE:lle;
"Pidän erittäin tärkeänä, että ohjelmaan liittyy vahva ehdollisuus. Piikki ei ole auki. Lainaeriä vapautetaan vain uudistuksia vastaan ja troikka-instituutioiden arvioiden pohjalta."
Stubb on todennut YLE:lle myös että “perusviesti on yksiselitteisen selkeä. Piikki ei ole auki, ehdollisuus on edelleen erittäin tiukka.”
Laina on myönnetty Euroopan vakausmekanismi EVM:stä, jonne rahastoon Suomi on maksanut 1,44 miljardin euron suuruisen osuuden pääomasta. Lisäpääoman maksamisestakin on jo Kataisen - Urpilaisen hallituksen “ansiosta” sovittu ja sen määrä on 11,14 mrd. Maksu on suoritettava vaadittaessa.
Stubb on YLE:lle antamassaan haastattelussa korostanut, että rahastoon ei tarvitse maksaa uutta rahaa Kreikan uuden kolmannen paketin takia. Veronmaksajien laskennalliset vastuut kuitenkin kasvavat, joiden määrä selviää sitten “ajan kuluessa”.
Kreikan kolmannesta tukipaketista jäi pois ainakin tässä vaiheessa IMF, jonka mukana oloa paketissa edellytetään hallitusohjelmassa. IMF:n mukaan tuleminen kuitenkin riippuu siitä hyväksyvätkö euromaat Kreikan lainojen leikkauksen vai ei. Suomi on ainakin tähän saakka vahvasti kieltäytynyt leikkauksista, jotka sitä paitsi vaarantavat ex-ministeri Urpilaisen “vaivalla” hankkimat vakuudet. Edustaja Urpilainen oli huolissaan noista vakuuksista kun eduskunnassa käytiin keskustelua tuosta kolmannesta tukipaketista. Tuolloin hallituksen taholta vakuutettiin ettei Suomi tule hyväksymään Kreikan velkojen leikkaamista. Näin ollen mitä ilmeisimmin ei IMF tule osallistumaan tuohon kolmanteen tukipakettiin myöhäisemmässä vaiheessakaan, sillä leikkaus on ollut ehtona osallistumiseen. IMF kertoi aiemmin ilmoittavansa lokakuussa tuleeko se mukaan tuohon pakettiin. Ilmeisesti tuota lupausta ei ole kerrottu vielä vaan odotetaan euromaiden päätöstä mahdollisesta velkojen leikkauksesta, jota ilman Kreikka ei tulle selviämään.
EU:ssa on meneillään monenlaisia ongelmia. On hallitsematon maahanmuutto, josta seurauksena on niin Dublin kuin Schengen vaarassa murentua kokonaan. Lisäksi on tämä Kreikan jatkunut velkakriisi ja sen rahoittaminen muiden euromaiden tukipaketein. Onko EU jo kasvatettu sellaisiin mittasuhteisiin ettei sitä enää hallitse yksikään taho? Tältä on näyttänyt jo pidemmän aikaa. Ja kun ei tilanteita hallita, niin rikotaan tehtyjä sopimuksia yksi kerrallaan. Siihen on kyllä riittänyt “eväitä” ihan joka tilanteessa.
Entä, hajoaako nykymuotoinen EU? Tuonsuuntaisen ennustuksen on arvioinut ajatuspaja European Council Foreign Relationsin Berliinin pääanalyytikko Josef Janning. Hän on esittänyt arvionaan EU:n hajoavan kymmenen vuoden sisällä. Tällä nykyisenkaltaisella menolla se voi hyvinkin toteutua.
Kirjoituksen lähteinä myös;
Kauppalehden kirjoitus “Kreikan kolmas tukipaketti sai euroryhmän hyväksynnän”;
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/kreikan-kolmas-tukipaketti-sai-euroryhman-hyvaksynnan/JeRN4DaE;
FT:n kirjoitus “Eurozone approves €86bn Greek bailout” (edellyttää kirjautumista)
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/b01103d4-42bf-11e5-9abe-5b335da3a90e.html
YLEn kirjoitus “suomalaisten uudet Kreikka vastuut selviävät ohjelman edetessä”;
http://yle.fi/uutiset/stubb_suomalaisten_uudet_kreikka-vastuut_selviavat_ohjelman_edetessa/8229852
Suomen valtion sitoumukset EVM:ssä;