Suomen taloudellinen menestys on aina nojannut pohjimmiltaan kahteen asiaan, hyvään insinöörityöhön ja rautaiseen valmistusosaamiseen. Koneiden ja laitteiden valmistusosaaminen ja hyvien konepaja yms. käytäntöjen hallitseminen mahdollisti niin metsäteollisuuden, telakoiden kuin Nokiankin nousun alansa huipulle. Heikkoutemme on puolestaan ollut innovatiivisten tuotteiden kehittäminen, yrittäjyys ja markkinointiosaaminen.
Maailman valmistava teollisuus on jatkuvasti keskittynyt Kiinaan ja sieltä hitaasti muualle Kaakkois-Aasiaan. Kiinan valmistusosaaminen ei kuitenkaan kaikilta osin ole kehittynyt halutulla tavalla ja alihankintaprosessien kehittäminen kiinalaisessa järjestelmässä on haastavaa.
Startup yritykset ovat 2000-luvun suurin menestystarina, Suurin osa viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana parhaiten menestyneistä yrityksistä on saanut alkunsa startuppeina. Samasta uusien innovatiivisten yritysten massasta nousee myös valtava määrä työllistäviä PK-yrityksiä. Tällä hetkellä skaalautuvaan liiketoimintaan ja nopeaan kasvuun tähtäävistä startupeista valtaosa on ohjelmistoihin ja palveluihin keskittyneitä.
Fyysisiä tuotteita valmistavien tai valmistuttavien startuppien perustaminen ja ennen kaikkea hallittu kasvu ovat kuitenkin olleet ongelmallisia. Monet joukkorahoituksen avulla alkunsa saaneet ja suurta suosiota saavuttaneet yritykset ovat joutuneet todellisiin vaikeuksiin, koska ne eivät ole kyenneet skaalaamaan tuotantoaan riittävän nopeasti ja tuotteiden laatu säilyttäen. Ongelmia syntyy niin tuotteita itse tuotettaessa, kuin alihankinta kanavia käytettäessä. Oman tuotannon skaalaamisessa ongelmana ovat niin kovat investointikustannukset, kuin osaavan työvoiman saatavuuskin. Alihankinta, varsinkin Aasiasta, taas vaatii toimittajien tarkkaa valvomista ja luotettavien yhteistyökumppanien löytäminen on usein sattumankauppaa.
Fyysisiä tuotteita valmistavien startuppien onnistuminen ratkaistaan luomalla alusta, joka tuo yhteen valmistavan teollisuuden, valmistusprosessien suunnittelun, tuotesuunnittelun tukemisen valmistuksen näkökulmasta (DFMA), hyvien valmistuskäytäntöjen ja laadun varmistuksen jalkauttamisen tuotantolaitoksiin, logistiikan ja näihin liittyvän tiedonsiirron.
Näin mahdollistetaan fyysisten tuotteiden hajautettu valmistus, niin että aloittavan yrityksen valmistuskapasiteetti skaalautuu lähes portaattomasti, erinomainen laatutaso säilyttäen. Tavoitteena olisi älykäs kasvu.
Tällaista kokonaisvaltaista konseptia ei ole muualla maailmassa. Suomella olisi mahdollisuus hyödyntää todellisia vahvuuksiaan ja nousta uuden valmistavan teollisuuden kärkimaaksi. Voisimme brändätä itsemme vaikkapa maana, joka mahdollisti ”Startup of Things”-liiketoiminnan tai vaatimattomammin ”Outsourcing 2.0”:n.