Arkkipiispa Kari Mäkinen esitti huolensa nykyisestä ilmapiiristä ja hallituksen linjauksista koskien turvapaikanhakijakriisiä. Kirkon päämieshän on totutusti maassamme esivallan moraalinvartija. Ajatukset ilmapiirin koventumisesta ja siitä johtuvasta väkivallasta on helppo allekirjoittaa, se on de facto huolestuttava asia.
Arkkipiispa lähti myös kritisoimaan hallituksen uutta maahanmuuttopoliittista 80-kohdan linjausta. Hän loi mielikuvaa natseista ja 1900-luvun maailmasta. Hänen ajatuksensa luovat hyvin vaarallisella tavalla yhteyden ääriliikkeisiin/ääritekoihin, natseihin ja hallitukseen. Arkkipiispa on hyvin kouluttautunut ja viisas mies, liekö siis tarkoituksenmukaista? Tämä asiayhteys; yleistämisen ja leimaamis-vihjailuiden suhteen, on juuri se, mitä hän itse kritisoi. Tämäkö on joulun sanoma?
Turvapaikanhakijakriisin liittyvä maahanmuuttopoliittinen linjaus, on tehty isänmaata ja sen kansaa ajatellen. Unohtamatta tietenkään turvapaikanhakijoita, heidän ihmisarvoaan ja sopeutumista yhteiskuntaamme.
Tilanne, joka on päällä ilman poliittista muutosta, on hyvin haasteellinen ja ihmisiä eriarvoistava. Arkkipiispa ei ole ottanut tähän oikeastaan mitään kantaa. Hän ei ole juurikaan kritisoinut ja kyseenalaistanut voimassa olevien päätösten moraalia. Tästä on vedettävissä johtopäätös, että kun voimassa oleva linjaus tuo mm. mahdollisuuden ihmiskauppiaiden harjoittamaan ihmiskauppaan, niin tämä ei ole Mäkisen mielestä esille tuotavan ongelman arvoinen. Missä on kirkkomme päämiehen oikeudenmukaisuus?
Lohduttavaa asiassa on se, että Mäkinen käytti omaa sananvapauttaan, eikä näin ollen edusta koko kirkon kantaa. Tämä asia tuli hyvin esille n. vuosi sitten, kun hän esitti kohua nostaneet mielipiteensä koskien sukupuolineutraalia avioliittolakia. Tuomiokapitulissakin asiaa käsiteltiin.
Arkkipiispa tuntuu olevan pääpaimenuuden sijaan, vailla ohjausta oleva pimeyden laaksoon eksynyt lammas. Toivon todellakin, että myös Mäkinen löytää tässä vaikeassa ajassa takaisin asemansa mukaiselle polulle. Polulle, joka on oikeudenmukainen ja tasapuolinen.
0