Quantcast
Channel: Uusimmat puheenvuorot
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Kansanedustajan vuosi 2015 ja keskeiset tunnusluvut

$
0
0

Vuoden 2015 lähestyessä loppuaan on paikallaan tehdä jonkinlainen tilinpäätös ensimmäisen kauden kansanedustajan työstä. Sen verran paljon tässä on vuoden aikana tapahtunut.

Vaalikampanja: 2 kuukautta, 16 980 kilometriä, yli 200 vaalitilaisuutta, 39 078 euroa, 3 205 ääntä

Olin tammikuun vielä töissä Enontekiön kunnanjohtajana ja aloitin vaalityöni heti helmikuun ensimmäisellä viikolla. Vietin käytännössä kaksi kuukautta tien päällä. Matkailuauton mittariin karttui 16 980 kilometriä ja erilaisia vaalitilaisuuksia kertyi lähes kaksisataa. Kampanja maksoi kaikkiaan lähes 40 000 euroa, mistä suurin kulu muodostui sanomalehti-ilmoituksista, reilut 6 600 euroa. Kampanjani rahoitin 95-prosenttisesti poliittisen keittokirjani myyntituotoin ja lahjoituksin. Kiitos tästä kuuluu suurelta osaltaan mahtavalle tukitiimilleni.

Kova työ kannatti. Tulin valituksi varasijalle eduskuntaan ja nousin sinne Paavo Väyrysenpäättäessä jatkaa työtään Euroopan parlamentissa.

Luottamustehtävät: 2 valiokuntajäsenyyttä, 1 sijaisuus, 1 varajäsenyys, Pohjoismaiden neuvoston valtuuskunnan jäsenyys, poliisiasiain neuvottelukunnan varapuheenjohtajuus, Kemijoki Oy:n hallintoneuvoston jäsenyys

Vaikka aloitin eduskuntatyön viikkoa muita myöhemmin, aloitus oli varsin vauhdikas. Sain luottamuksen olla keskustan toisena hallitusneuvottelijana eduskuntaryhmämme puheenjohtajan, Matti Vanhasen, rinnalla, kun neuvottelimme kuntia koskevista hallitusohjelmalinjauksista. Kokemus oli äärimmäisen avartava ja mielekäs.

Tulin valituksi hallintovaliokuntaan ja lakivaliokuntaan ja hoidan myös Mirja Vehkaperän sijaisena ympäristövaliokunnan jäsenen tehtävää. Toimin maa- ja metsätalousvaliokunnassa varajäsenenä ja pyrin osallistumaan asioiden käsittelyyn aina kun käsitellään Lapin maakunnalle erityisen tärkeitä kokonaisuuksia. Lisäksi tulin valituksi Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskuntaan ja sen ympäristövaliokuntaan.

Muita uusia luottamustoimia ovat olleet valintani poliisiasiain neuvottelukunnan varapuheenjohtajaksi sekä Kemijoki Oy:n hallintoneuvoston jäsenyys. Töitä siis riittää, mutta näistä asemista on hyvä vaikuttaa Lapin ja koko Suomen kehitykseen.

Mieluisimmaksi olen kokenut hallintovaliokuntatyöskentelyn. Toivoin juuri tätä paikkaa siksi, että valiokunnassa käsitellään paljon kuntia koskettavia asioita ja entisenä sisäisen turvallisuuden ammattilaisena pidin hallintovaliokuntaa itselleni sopivana myös siksi, että sisäisen turvallisuuden ja maahanmuuton asiat käsitellään siellä. Kuten jokainen varmasti arvaa, on valiokunnan aika kulunut pääasiassa maahanmuuttoa ja siirtolaiskysymystä koskettavien asioiden käsittelyssä. Olen tyytyväinen, että niihin on löytynyt varsin laaja yksimielisyys yli puoluerajojen. Emme ole missään vaiheessa unohtaneet todella hädänalaisten auttamista, mutta samaan aikaan olemme lähettäneet selkeän viestin siitä, että pelkästään paremman elintason tai sosiaalietuuksien takia tänne ei kannata pyrkiä. Hallituksen turvapaikkapoliittinen toimenpideohjelma on myös erittäin onnistunut

Eduskuntatyö: 54 puheenvuoroa ja 4 kirjallista kysymystä, 0 toimenpide- tai lakialoitetta

Olen käyttänyt eduskunnassa 54 puheenvuoroa ja tehnyt yhteensä neljä kirjallista kysymystä:

1) avustuksesta aseistakieltäytyjäliitolle,

2) Isis-terroristien sosiaalietuuksista,

3) ilmasto- ja energiastrategian valmistelusta sekä

4) saamelaiskäräjien toiminnasta ja oikeusministeriön ohjausvastuusta.

Yhtään toimenpidealoitetta tai lakialoitetta en ole tehnyt, vaan olen pyrkinyt hallituspuolueen kansanedustajana edistämään haluamani asioita ensisijaisesti suoraan ministerien ja ministeriöiden kautta. Näitä ovat olleet esimerkiksi vaelluskala-asiat, kullankaivajien toimintaedellytysten turvaaminen, Lapin tiehankkeet kuten vt21:n kunnostaminen, kuntien valtionosuus- ja kompensaatioasiat, metsähallituslaki, maatalouden kriisituet, arktiset asiat, Jäämeren rautatie, sisäinen turvallisuus ja maahanmuutto sekä terrorismintorjunta.

Kansanedustajan työ on ollut juuri sitä puurtamista, jollaiseksi sen olen aiemmin kuvitellutkin. Konkreettista valtaa asioihin ei juurikaan ole, mutta sitäkin enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, että asiat etenevät haluttuun suuntaan. Tärkein yhteistyötaho on luonnollisesti oma eduskuntaryhmä, tämän jälkeen omat valiokuntaryhmät. Näitä kaikkia haluankin kiittää hyvästä yhteistyöstä, aivan samoin kuin sitä tärkeintä yhteistyötahoa eli ihmisiä, jotka olette uskoneet minuun äänestäessänne. Kaikki kansanedustajat ansaitsevat myös kiitokset. Olette lähestulkoon kaikki onnistuneet puheillanne ja käytöksellänne vaikuttamaan maailmankuvaani joko positiivisesti tai negatiivisesti.  

Some: 66 blogikirjoitusta, 87 851 lukijaa, 2 276 Facebook-tykkääjää, 523 Instagram-seuraajaa, 1 332 Twitter-seuraajaa

Olen mielestäni onnistunut pitämään hyvin oman linjani ja sanomaan asioista suoraan, kiertelemättä tai kaartelematta. Tiedän, etten voi toiminnallani miellyttää kaikkia enkä pyrikään siihen, vaan tuon omat kantani rohkeasti esille. En ole ollut, enkä aio tulevaisuudessakaan olla ”hygieniasyistä” hiljaa silloin, kun puhutaan perustavanlaatuisista asioista, kuten ihmisoikeuskysymyksistä. Tämän teen täysin riippumatta siitä, millaisen törkypalauteryöpyn kohteeksi se johtaa. Onneksi pääosa palautteesta on ollut positiivista ja asiallista. Myös kriittiseen, mutta samalla asialliseen palautteeseen olen aina vastannut, ja olen siitä yhtä lailla kiitollinen. Palaute kannustaa ja auttaa hiomaan omaa toimintaa entistä paremmaksi.

Kiitokset kaikille blogini lukijoille, ystävilleni, tukijoilleni ja myös minuun kriittisesti suhtautuville kuluneesta vuodesta! Olkaa aktiivisia myös ensi vuonna, sillä olen eduskunnassa teitä varten. Tämä on vuoden 66 blogini. Blogilla on ollut vuoden aikana 87 851 käyttäjää, mistä luonnollisesti olen erittäin otettu.

Facebookin poliitikkosivullani on nyt 2 276 tykkääjää, henkilökohtaisella Facebook-profiililla 3 097 kaveria, Instagram-tililläni on 523 seuraajaa ja Twitterissä 1 332. Vaalikampanjan alkaessa otin uusina välineinä käyttööni Facebookin poliitikkosivun, Instagram-tilin ja Youtube-kanavan. Näistä ainoastaan jälkimmäinen on vaiennut kampanjan jälkeen, toistaiseksi.

Tavoitteet vuodelle 2016

Tein keväällä yhden ainoan vaalilupauksen luvatessani tehdä parhaani. En siis tee nyt sen kummempaa uudenvuodenlupausta kuin että totean pyrkiväni samaan myös ensi vuonna.

Teen omalta osaltani parhaani, jotta

1) Lapin saavutettavuudesta, elinvoimaisuudesta ja elinkeinoista pidetään erityistä huolta,

2) metsästys, kalastus, poronhoito ja luontaiselinkeinot huomioidaan kaikessa lainsäädännössä omina kokonaisuuksinaan,

3) metsähallituslaista saadaan sellainen kokonaisuus, johon eduskunnan on helppo yhtyä,

4) hallituksen tiukat maahanmuuttopoliittiset linjaukset tuodaan käytäntöön,

5) sisäisen turvallisuuden resursseja lisätään,

6) EU:n asedirektiivi torjutaan ja

7) tasa-arvoisen avioliittolain vaatimat lakimuutokset hyväksytään.

 

Katsotaan sitten vuoden lopussa, mihin se on riittänyt. Hyvää Uutta Vuotta kaikille! Ollaanpa kuulolla. 

0

Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Trending Articles