Jälkiviisaus on helpoin viisauden laji. Nyt ei ole kyse pelkästään siitä, ja koska tilanne on edelleen päällä, tyydyn pelkkään viisasteluun. Tilanteella tarkoitan hallitsematonta maahanmuuttoa Suomeen, lähinnä Lähi-idän suunnasta, joka alkoi todenteolla Ruotsin vastaisella rajalla elo-syyskuun 2015 vaihteessa.
Julkisuudessa on todettu, että tilanne yllätti viranomaiset ja maamme hallituksen. Tämä väite on osin paikkansa pitämätön, koska PardiaNyt-lehdessä (4/2015) Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikössä työskentelevä ylitarkastaja Visa Knape kertoo seuraavasti:"Ensimerkit tulevasta pakolaistilanteesta saatiin viime tammikuussa, kun vastaanottokeskusten kapasiteettia alettiin nostaa. Vuonna 2014 turvapaikkaa hakevien määrät olivat laskeneet, mutta vuodenvaihteessa selvisi, että kyse oli vain suvantovaiheesta."
Viranomaisilla ja maatamme silloin johtaneella Alexander Stubbin hallituksella oli tietoa turvapaikkatilanteen muutoksesta jo vuodenvaihteessa vuosi sitten (2014-2015). Miksi silloin ei reagoitu? Odottiko hallitus kädet taskussa tulevia eduskuntavaaleja, kannatuskäyrät silmissä? Suurin virhe tapahtui mielestäni siinä, että ennen kuin Tornion järjestelykeskus avattiin, sai rajamme ylittää täysin ilman kontrollia kuka tahansa ilman viranomaisen mahdollisuutta hallita tilannetta.
Itse paikallispäättäjänä tein SWOT-analyysin hallitsemattomasta turvapaikanhakijavirrasta, eli kartoitin mielessäni tilanteen vahvuudet (S), heikkoudet (W), mahdollisuudet (O) ja uhat (T). Minun analyysissäni heikkouksia ja uhkia oli enemmän kuin vahvuuksia ja mahdollisuuksia.
Jäikö Stubbin hallitukselta nelikenttä tekemättä vai kesken? Juha Sipilän hallitus aloitti keväällä 2015 takamatkalta, koska Keskusta ja Perussuomalaiset olivat vielä vuosi sitten oppositiossa, mutta kyllähän Sipilänkin olisi pitänyt ymmärtää tilanteen vakavuus jo alkusyksystä 2015.