# Suomen ulko- ja puolustuspoliittinen asema on erikoinen ja ainutlaatuinen. Kun ottaa eteensä kartan ja alkaa tarkastella tilannetta, selviää se hätkähdyttävä seikka, että Suomella on Euroopan maista ylivoimaisesti pisin raja Venäjän kansa. Seuraavaksi pisin se on Ukrainalla ja Valko-Venäjällä.
EU-maista vain Suomella, Virolla ja Latvialla on yhteinen raja Venäjän kanssa.
Euroopan Nato-maista Virolla, Latvialla ja Norjalla on yhteinen raja Venäjän kanssa.
Venäjän eurooppalaisista naapurimaista vain Suomi, Valko-Venäjä ja Ukraina ovat Naton ulkopuolella. Onko Suomi siinä oikeassa seurassa?
Suomen naapurustossa ja Suomenlahden perukoilla on Venäjän toiseksi suurin kaupunki Pietari, joka on kaiken lisäksi tsaari Putinin kotikaupunki. Elämme siis aivan Venäjän porstuassa.
Totta kai meitä vakoillaan! Ellei vakoiltaisi, emme olisi minkään arvoisia.
Ei siis ole mikään ihme, että Kremlin vallan kammareissa halutaan tietää, mitä Suomen ulkopolitiikkaa suunnittelevissa konttoreissa todella ja oikeasti ajatellaan. Diplomaattien puheethan tiedetään. Ei niistä ota selvää. Siksi on päästävä kuulemaan, mitä ulkoministeriön väki puhuu keskenään kännyköillään ja mitä he kirjoittavat sähköpostilla toisilleen ja valtiojohdolle...
Se kiinnostaa myös mm. saksalaisia, jotka ovat kautta vuosisatojen näytelleet tärkeää osaa myös Itämeren pohjoisrannoilla. Siksi hekin ovat kuunnelleet salaa Suomen ulkoministeriötä moderneilla välineillään.
On ymmärrettävää, että naapuri- ja lähimaiden ulko- ja puolustuspolitiikan päättäjät haluavat tietää, mitä meidän poliittinen eliittimme todella ajattelee ja suunnittelee. Diplomaattien höpinät eivät sitä kerro.
Entä olisiko Suomen syytä pysytellä Valko-Venäjän ja Ukrainan tavoin Naton ulkopuolella vai liittyä Natoon Baltian maiden tapaan?
Se se onkin kysymys. Helppohan Puolan oli liittyä Natoon, kun heillä on Valko-Venäjä puskurinaan Putinia vastaan samoin kuin Ruotsilla Suomi. Siitä huolimatta Ruotsi ei ole ainakaan vielä mennyt Natoon. Kenties Ruotsi odottaa muinaisen Ruotsi-Suomen paluuta ja laajenemista Pohjolan unioniksi? Se olisi Suomenkin etu. Toivottavasti alamme vähitellen ymmärtää yskän.