Quantcast
Channel: Uusimmat puheenvuorot
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Helsingin liikennepolitiikka, HS ja valeet

$
0
0

Päivän Helsingin Sanomissa oli kirjoitus Helsingin Kaupungin liikennepolitiikassa.

Olen jo vuosia ihmetellyt, kuinka Vihreiden ja vihreämielisten Kokoomuslaisten propagandistinen kansan kusettaminen menee lävitse.

Helsingin Sanomien juttussa kaupunkisuunnitteluviraston mukaan autot eivät kohta enää mahdu Helsinkiin. "Ennusteen mukaan asukkaiden ja autojen määrän kasvu johtaa siihen, että Länsiväylällä, Itäväylällä, Pasilassa sekä Lahdentien että Turuntien aluissa liikenne puuroutuu ennustekuviossa mustaksi."

Siksi erityisesti kantakaupungissa sekä sen liepeille tulee moottoritiet vaihtaa kaupunkibulevardeiksi, parkkipaikkojen määrää vähentää entisestään ja muutenkin tehdä kaikki autoilun pakottamiseksi pois.

Kaupunkisuunnitteluviraston omassa julkaisussa ei ole havaittavissa trendiä liikenteen määrän lisääntymisestä (kuva 1). Paremminkin päin vastoin. Toteutuneen kehityksen pohjalta voi todeta ennusteiden vaikuttavan olevan täyttä puppua.

Helsingin sanomien julkaisussa väitetään, että Helsingin liikennesuunnittelu on viimeiset 50 vuotta ollut vain yksityisautoilun mahdollisuuksien parantamista:

"Helsingin liikenteen suuntaviivoista päätetään yksinkertaistettuna näin: kaupunkisuunnitteluviraston liikennesuunnitteluosaston virkamiehet ehdottavat toimenpiteitä, joista poliitikot sitten äänestävät. Se, kummassa päässä valta todella on, on tapauskohtaista, mutta viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana lopputulokset ovat olleet hyvin yksipuolisia. Liikennesuunnittelu on ollut yksityisautoilun mahdollisuuksien parantamista."

Jokainen Helsingissä säännöllisesti omalla autolla pitkään käyneistä tietää, että kehitys on ollut täsmälleen päinvastainen; Helsingin niemen liikennemäärien vähenemisestä huolimatta ruuhkia on tietoisilla liikenneratkaisuilla lisätty ja parkkipaikkoja vähennetty.

Helsingin Sanomien jutussa Lasse Männistö lausuu näin: "Pitää kuitenkin muistaa, että vaikka esimerkiksi pyöräilyhankkeet saavat paljon tilaa julkisuudessa, ei valtaosa Helsingin liikennehankkeista heikennä minkään toisen liikennemuodon mahdollisuuksia”-

Männistön lausunto on joko tyhmyyttä tai tietoisesti täysi vale. Pitkin ja poikin Helsinkiä ajoratoja on varattu entisestä kaikkien käytöstä pelkästään joukkoliikenteen käyttöön; vaikkapa Mannerheimintiellä paikka paikoin siten, että kuudesta kaistasta neljä on varattu pelkästään joukkoliikenteen käyttöön. Raitiovaunuille on varattu kaksi kaistaa (muualla maailmassa muuten ratikat ja bussit jakavat samat kaistat), busseille ja takseille kaksi kaistaa sekä henkilöautoille kaksi kaistaa. Hyvin moneen liikennevaloristeykseen on rakennettu laitteet, joilla joukkoliikennevälineet saavat vaihdettua itselleen vihrean valon nopeutetusti. Bussipysäkkejä on rakennettu entisen levikeratkaisun sijaan siten, että pysähtyvä bussi estää liikenteen kokonaan. Nyt siten henkilöautoliikenne aiotaan ajaa pois Hämeentieltä ja tilalle rakentaa pyöräkaistat: Hämeentielläkin bussit voitaisiin siirtää raitiovaunujen kanssa samoille kastoille, jolloin pyörille saataisiin tilaa omille kaistoille. Mutta mieluummin siis ajetaan henkilöautot kokonaan pois.

Helsingin Kaupungin pyörätie- ja kaupunkibulevardeja esittävissä kuvissa maisemat ovat puoleensa vetäviä; vihreää, aurinko paistaa, kesä, lämmintä, kuivaa. Ilmaston karu totuus tässä maapallon pohjoisimmassa valtiossa kuitenkin on toinen. Kuten kaikki sellaiset rationaalisesti ajattelevat ihmiset hyvin tietävät, jotka eivät ole aatteidensa sokaisemia.

Helsingin Sanomien juttuun oli sivulauseenomaisena huomautuksena ujutettu maininta, kuinka Vihreiden Otso Kivekäs saapui 25 asteen pakkasessa pyörällä haastatteluun; onneksi olkoon Otso Kivekkäälle; ainakaan omat hengityselimeni ja heikon pintaverenkierron raajani eivät moista pakkasessa pyöräilyä kestäisi. Kuten varmaan monella muullakaan. Ja muutenkin valitsen extreme-harrastuskohteeni mieluummin vapaaehtoisesti, kuin joka aamuisilla työmatkoilla pakon edessä.

Liikenne- ja viestintäministeriön entinen kansliapäällikkö Juhani Korpela vaatii Helsinkiä vastuuseen yhteisen omaisuuden hukkaamisesta. Täysmääräisesti.

"Kaupunkibulevardit ovat valtion toimenpiteitä edellyttävä jättiläishanke. Moottoritiet ovat valtion teitä ja rahoittamia. Moottoritien purkaminen risteyksineen ja muuttaminen kaduksi maksaa hyvinkin lähes saman verran kuin moottoritien rakentaminen. Kun vaikutukset ovat kaupunkisuunnitteluvirastonkin mukaan yhteiskuntataloudellisesti negatiiviset ja kohdistuvat naapurikuntien asukkaisiin, valtion on todellakin syytä harkita, lähteekö se mukaan tällaiseen liikenteen sujuvuuden ja logistiikan heikentämiseen.

Ainakin Helsingin kaupunki olisi pantava korvaamaan valtion omaisuuden hukkaamisesta aiheutuvat kustannukset täysimääräisesti korvauslain mukaisesti.

Suomessa on tähän asti yleensä edellytetty toteutettavilta liikennehankkeilta yhteiskuntataloudellista kannattavuutta. Pääosa kaupunkisuunnitteluviraston nyt esittämistä muistakaan hankkeista ei täytä tätä vaatimusta, kuten Pisararata ja Raidejokeri. Kaupunkisuunnitteluvirasto on ratkaissut pulman jättämällä kannattavuusluvut kertomatta.

Liikenneinvestoinneilla voidaan edistää talous- ja yhteiskuntakehitystä, mutta kannattamattomat hankkeet ovat veronmaksajien rahojen tuhlaamista."

Aihepiiriä sivuten, itse olen pohtinut miksi aimo osa valtion virastoista ja vaikkapa yliopistoista pitää olla sijoitettuna Helsinkiin ja nimenomaan Helsingin pienelle niemelle. Suomen kalleimmille neliöille. Kustannus- ja liikenteellisistä näkökulmista hajauttaminen pääkaupunkiseudun lähikuntiin olisi viisaampi ratkaisu. Olisi myös elinkeinopoliittisesti ilmaisen lounaan tarjoamisen lakkauttamisen myötä reilu muulle Suomelle, erityisesti pääkaupunkiseudun muille kunnille; Nythän siis Helsinkin haluaa kynsin ja hampain pitää kiinni julkisesti rahoitetuista laitoksista, muttei halua päästää niihin kuin kävellen tai polkupyörin. Ja vähän metrolla.

0

Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Trending Articles