[Voiko "äänetöntä" ääntä kuulla? Ilmeisesti meidän kuulo matalien äänten suhteen on oktaavin alempana kuin aiemmin luultiin. Tämä infraääni on huomaamaton kansainvälisen tutkimusryhmän mukaan. Myös tuulivoimaloiden melu on tällä matalalla taajuusalueella, jonka uskottiin olevan äänetön ja siten harmiton - uudet suojamääräykset ovat nyt tarpeen?
Kuultavissa oleva, kova ääni voi vahingoittaa kuuloa - ja kiristää hermoja. Mutta entä "äänettömät" äänet? Korvamme voi havaita laajalla taajuusalueella ääniä: Kaikkea noin 16 hertsin ja 16000 hertsin välillä, on kuultavissa meille. Näiden joukossa on niin sanottu infraääni ja korkeat taajuudet, jotka ovat ultraäänen alueella.
Matala infraääni saa monet ihmiset huolestumaan: tuulivoimalat tuottavat paljon melua tällä taajuusalueella. Vaikka tuulivoimateollisuus ja viranomaiset uskovat, ettei nämä taajuudet ole kuultavissa ja ovat aivan liian heikkoja aiheuttaakseen terveysongelmia. Kuitenkin jotkut asukkaat valittavat tuulivoimaloiden lähellä unihäiriöistä, voimattomuudesta ja muista epämukavuuksista - mutta muut ihmiset eivät huomaa mitään.
Infraääniä ilman sointia
"Ei pelottelu eikä huopaaminen rauhoittelulla johda enää mihinkään", sanoo Christian Koch Physikalisch-Technische Bundesanstaltista (PTB) Braunschweigistä. "Sen sijaan meidän täytyy tietää enemmän siitä, mitä kuuloalueen havaintokyvyn raja-alueella tapahtuu."
Tätä tarkoitusta varten Koch ja hänen kollegansa ovat rakentaneet aluksi infraäänilähteen, joka ei tuota vivahteista ääntä. Ihan helppoa se ei ole, koska yleensä jokaisen äänilähteen mukana tulee erityisiä vivahteita. Nämä korkeammat taajuudet olivat kuitenkin tehneet infraäänilähteen kuultavaksi. "Ei kuultavissa olevasta" infraäänilähteestä soitetaan tutkituille koehenkilöille ja kysyitään heiltä heidän subjektiivista kuuloaistimusta. Samalla he tekevät havaintoja koehenkilöiden aivotoiminnasta Magnetoencephalografie (MEG) kanssa ja toiminnallista magneettikuvausta (fMRI).
"Siellä on jotakin"
Tulokset osoittivat: henkilö kuulee matalampia ääniä kuin aiemmin luultiin. Kokeissa, alempi kuulokynnys oli laskenut kahdeksaan hertsiin - joka on täyden oktaavin alempana kuin mitä on ollut tähän mennessä oletettu matalin kuultava ääni. Tähän taajuuteen asti tutkijat osoittivat virittäytymistä aivojen auditiivisessa keskuksessa. Kaikki asiaankuuluvat koehenkilöt raportoivat, että tästä nimenomaisesti jotakin kuulivat.
Kuitenkaan aina ei ollut äänensävyjen havainnoinnista kysymys. Koehenkilöt ei välttämättä todellisuudessa kuullut ääniä, mutta he havaitsivat vielä jotakin selvästi. Lisäksi tutkijat havaitsivat aivojen alueilla olevan tuntemuksia. "Ihmisen melko hajanainen tulkinta on, että on jotain joka voisi tarkoittaa vaaraa", Koch sanoo.
"Kuulumaton" melu on yleistä
Infraääniä syntyy paitsi tuulivoimaloista, mutta esiintyy monilla jokapäiväisen elämän aloilla. Vaikkapa kuorma-auto jylisee kotona ohiajaessaan tai kun asunnonomistaja asentaa generaattoria kellarissa, syntyy taajuuksia matalalla taajuusalueella. Koch ja kollegat haluavat tutkia tarkemmin nyt, mitä terveysvaikutuksia tähän asti kuulumattomista äänistä aiheutuu.
Tätä varten he haluavat tutkia ihmisiä, jotka tuntevat ahdistelevaa "äänetöntä" ääntä. Sekä mitä fyysisiä että psyykkisiä vaikutuksia he katsovat näistä olevan. Tulokset voivat vaikuttaa Euroopan laajuiseen yhtenäiseen politiikkaan kun vasta tunnustettu kuulon raja-alue otetaan käyttöön.
Tutkijoiden mukaan paljon tutkimusta tarvitaan, jopa toisessa ääripäässä, ultraäänien osalta. Tästä on esimerkiksi kaupallisia sovelluksia saatavilla, koruja tai silmälaseja pudistetaan ultraäänellä, tai on "Marder Schreckin" laitteita, jotka häätävät näädän pois autoista tai myyrät pihalta. "Kaikilla näillä sovelluksilla käytössä ovat osittain kovaääniset", sanoo Christian Koch. Toistaiseksi kuitenkin, tutkijat eivät pystyneet todistamaan menetelmillään mitä ihminen kuulee aiemmin oletettua kynnystä ylempää.