LAPPI TARVITSEE ALUEKEHITTÄJÄÄ JUURI AMMATILLISELTA KOULUTUKSELTA
Lapissa on käynnissä kova vääntö korkea-asteen koulutuksen omistajapolitiikassa. Organisaatiomuutosten ja omistajakoukeroiden varjoon on jäänyt ammatillisen 2. asteen ja ammatillisen korkea-asteen saumaton nivelvaihe ja miten se turvataan jatkossa, jos Lapin korkeakoulukenttään tulee uusi organisaatio, yliopiston vetämä yksi korkeakoulu.
Lapin maakunta on laaja ja yleensä juuri ala-ikäiset 2. asteen opiskelijat hakeutuvat oman maakunnan tarjoamiin kouluihin. Lappiin tullaan toiselle asteelle harvoin maakunnan ulkopuolelta. Meillä on joustava nivelvaihe 2. asteen ammatilliselta puolelta ammatilliseen korkea-asteeseen, eli arkikielellä sanottuna ammattikoulun ja opiston sekä ammattikorkeakoulun välillä. Ammatillinen puoli on alueen asiantuntija kaikessa suhteessa. Lappi kouluttaa ja kasvattaa ammatillisella puolella oman alueen nuorisoa.
Jos yliopisto tulee isännäksi (omistus on nyt 2 %), onko suunniteltu miten tämä siirtyminen asteelta toiselle toteutuu? Onko yliopistolla yleensäkään intressiä huolehtia ammattikoulutuksen saaneiden opiskelijoiden siirtymisestä jatko-opintoihin ammattikorkeakouluun tai yliopistoon?
Lappi tarvitsee koulutukselta juuri ammatillista osaamista, sekä 2. asteelta että ammattikorkeakoulusta. Suurin osa alueen työpaikoista löytyy teollisuuden, kaupan ja palvelujen piiristä. Amk on menestynyt valtakunnallisesti juuri tutkimus ja kehitys –hankkeissa. Koko Lapin elinkeinoelämä on hyötynyt ammattikorkeakoulun, mutta myös 2. asteen ammatillisen koulutuksen hedelmistä. Ammatillisella puolella on ollut menestystä, koska määräysvalta on ollut sillä itsellään. Ammatillinen puoli on ollut notkea ja ketterä ja pystynyt siten vastaamaan alueen haasteisiin nopeasti. Ammattikorkeakoulu on nuori ja ajassa elävä organisaatio ja sen menestyminen, varsinkin Kemi-Tornion ja Rovaniemen ammattikorkeakoulujen yhdistymisen jälkeen (2014), on ollut huikeaa.
Meillä on toimiva korkeakoulukonserni (Lapin yliopisto ja Lapin amk) ja sitä tiivistetään uusissa suunnitelmissa vuoteen 2020. Amk tuo alueelle ammatillista korkeakouluosaamista ja hyvän kontaktin toiselta ammatilliselta asteelta. Tätä vahvuutta tulee arvostaa.
Uusia organisaatioita ei tarvitse luoda yhteistyön vuoksi, vaan yhteistyötä on todistetusti ja käytännössä ilman organisaatio- ja omistajamuutoksiakin. Meidän maakunnan alueen päättäjien on varmistettava nuorisomme saumaton nivelvaihe ammattikouluista joko työelämään tai jatko-opintoihin, etenkin ammattikorkeakouluihin. Ammattikorkeakoulujen päätehtäviä on aluekehitys ja maakuntamme elinvoimaisuuden lisääminen. Sitä me teemme yhteistyössä, tiiviimmän yhteistyön kautta yliopiston kanssa jo nyt yhteisessä konsernissa. Olemme tasapuolisia kumppaneita. Toivottavasti näin on myös jatkossa.
Raija Lummi, torniolainen kaupunginvaltuutettu ja hallituksen jäsen, pitkän linjan ammatillisen koulutuksen asiantuntija, lehtori Lapin amk