Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa vaatii Uuden Suomen blogikirjoituksessa hallitukselta nyt metropolipolitiikkaa ja koulutussäästöjen siirtoa pääkaupunkiseudun korkeakouluilta pois.
On mustavalkoista väittää, että vain pääkaupunkiseutu menestyy, kasvaa ja tuottaa. Kyllä, sieltä löytyy koulutettua väestöä, valtion työpaikat ja vahvat osaamiskeskittymät, mutta myös maakunnista tulee Suomen kasvu ja tulevaisuus.
Maa- ja metsätalousministeriö julkaisi tänään tutkimuksen jonka mukaan selvä enemmistö suomalaisista katsoo, että koko Suomi hyötyy elinvoimaisesta maaseudusta. Koko väestöstä tällä kannalla on 72 % ja pk-yrittäjistä 76% . Me tarvitsemme vahvat maakunnat, joiden elinvoiman vetureina toimivat korkeakoulut. Pääkaupunkiseudun lisäksi Suomesta löytyy myös kasvukäytäviä ja kuntia, joista voisi tulla uusi nousu. Laatua on muuallakin. Näille alueille on annettava mahdollisuus.
Meillä Vaasan yliopistossa on vain noin 5000 opiskelijaa, mutta Pohjanmaan energiaklusteri on Euroopan huippua, kauppatiede kysyttyä ja Helsingin sairaanhoitopiiri halusi tilata meiltä sosiaali- ja terveyshallintotieteen koulutusta. Tulisiko tämä pieni, mutta laadukas yliopistoni lakkauttaa?
Suomen korkeakoulujen menestys kansainvälisissä vertailussa on tärkeää, mutta ei se saa olla ainoa tavoite. On hienoa, että Suomen tutkijoiden artikkelit menestyvät kansainvälisissä tutkijagaaloissa, mutta yhä enemmän tulisi nyt arvostaa sitä kuinka suuri merkitys monipuolisella korkeakouluverkostolla ja alueen vahvuuksista lähtevällä korkeakoulutuksella on ollut maamme kasvulle. Tavoite on luoda laadukasta tutkimusta, innovaatioita ja osaavaa työvoimaa ympäri Suomen. Maakunnat on saatava kansainvälistymään ja kasvuyritysten osaamista on vietävä rohkeammin kansainvälisille markkinoille.
Kyllä kokoomus yllättyi, kun keskustan ministerit Tiilikainen ja Rehn ilmoittivat, että Sipilän hallitus lähtee tukemaan Raide-Jokerin rakentamista pääkaupunkiseudulle. Sipilän hallitus tukee ja vauhdittaa asuntojen rakentamista pääkaupunkiseudulle ja tukee myös metropolipolitiikkaa. Vastakkainasettelun aika on nyt ohi. Suomi on niin haastavassa taloudellisessa tilanteessa, että kasvua tarvitaan sekä maakunnista että pääkaupunkiseudulta. Se on Sari sekä-että, ei joko-tai.
Sote-uudistuksesta ei saa nyt tehdä mitään hallintomörköä. Hallinnon paisuttelulla pelottelu on harhaanjohtavaa. Hyvinvointierot kasvavat ja siksi sote-uudistusta tehdään paremmat palvelut edellä. Nyt tehdään rohkeita panostuksia ennaltaehkäisyyn ja samalla luodaan selkeä ja demokraattinen aluehallinto.
Kokoomus lähtee valitettavasti jälleen keulimaan kaksilla rattailla. Hallitusneuvotteluissa kokoomus ja keskusta vaativat ja saivat tätä kylmää ja kovaa leikkauslinjaa, joka osuu meistä jokaiseen. Minäkin toivon, että koulutusleikkaukset pienennetään ja sivistystä puolustetaan. Valtion velka kuitenkin kasvaa ja talouden realiteetit ottaen huomioon tietää myös edustaja Sarkomaa, että kehysriihessä ei juuri juhlita. Pöydällä ei ole juhlakakkua, jota jakaa.
Seuraavat kuukaudet näyttävät, että pystyykö kokoomus taaskaan pitämään sovitusta sote-uudistuksesta kiinni. Tämä alkaa pelottavasti samoin kuin surkuhupaisan surkealla sinipunahallituksella. Onko kokoomus vieläkään sisäistänyt, että he ovat nyt pienin hallituspuolue? Kokoomuksen rivikansanedustajilta ja ex-ministereiltä on luvassa lisää Sarkomaan kaltaisia ulostuloja ja pian neliraaja-jarrutus on valmiina alkamaan. Se ei olisi Suomen etu.