Politiikka on ideologiaa. Politiikka on ”yhteisten asioiden hoitoa” - sanotaan. Politiikka on ”mahdollisuuuksien taidetta” - ehkä parhaimmillaan.
Politiikka on sellaista ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa esiin nousevien ongelmien käsittelyä, missä ihmiset pyrkivät edistämään omia tavoitteitaan erilaisia vallankäytön keinoja käyttäen, yrittäen vaikuttaa toisten toimintaan tai alistua tai vastustaa toisten harjoittamaa vallankäyttöä. Puoluepolitiikka on poliittisten puolueiden toteuttamaa politiikkaa.
Vuorovaikutustilanteet johtavat usein alioptimaalisiin ratkaisuihin. Ryhmäkohtaiset intressit - poliittinen vs. taloudellinen tarkoituksenmukaisuus - vaikuttavat usein päätöksentekoon. Monista erilaisista syistä politiikka voi siten epäonnistua.
Kuitenkin yleisesti meillä hyväksyttyä, vallalla olevaa demokratiaa, kansanvaltaa toteutetaan valistuneeseen harkintaan perustuvana tasa-arvoisena päätöksentekona.
Kristillisyys taas pohjautuu kristinuskoon, Kristukseen uskoon, sen mukaiseen oppiin, arvoihin, ajatteluun ja ”elää niinkuin opettaa”- elämäntapaan.
Kristillisiä arvoja ja periaatteita ovat mm. Pyhän kunnioitus, vastuullisuus, oikeudenmukaisuus,totuudellisuus, kohtuullisuus, toinen toisensa kuormien kantaminen yhteiset talkoot, jne.
Kristillinen arvopohja korostaa ihmisarvon, ihmisyyden ja inhimillisyyden kunnioittamista, perheen ja lähiyhteisöjen merkitystä, heikossa asemassa olevien puolustamista ja heistä monin tavoin huolehtimista, ihmisten omaa yritteliäisyyttä sekä vastuunottoa paitsi itsestä myös lähimmäisistä ja koko luomakunnasta.
Eettisessä keskustelussa pelastuksesta puhutaan ilon ja toivon lähteenä, liikkeelle saavana voimana, eräänlaisena motivaattorina hyviin tekoihin. Oman syyllisyyden ja vajavaisuuden sekä syntiensä tunnustamisesta ja niistä parannuksen teosta voi seurata toisten ihmisten hyväksyntä, usko Jumalan hyvyyteen ja lopulliseen armoon ja uuden alun mahdollisuuteen.
Kirkon/seurakunnan tehtävä on kutsua ihmisiä armollisen Jumalan ja ainoan Pelastuksen tien, Jeesuksen Kristuksen yhteyteen, tuoda elämään kestävä perusta ja rohkaista palvelemaan ja rakastamaan lähimmäistään ja välittämään luomakunnasta.
Tunnustuksensa mukaisesti kirkko/seurakunta julistaa Jumalan Sanaa ja jakaa sakramentteja sekä toimii muutoinkin kristillisen sanoman, Kristuksen Evankeliumin levittämiseksi ja lähimmäisenrakkauden toteuttamiseksi.
Rauha on pitkälti oikeudenmukaisuuden tulos, sillä köyhyys ja epäoikeudenmukaisuus johtavat sotiin ja ahneus luonnonvarojen tuhoamiseen. Kehittyneiden maiden on autettava ennenkaikkea omia mutta myös kehitysmaiden asukkaita nousemaan ahdingosta ihmisarvoiseen elämään – todella apua tarvitsevien pakolaistemmekin suhteen.
Luuk. 24:47 ja että parannusta syntien anteeksisaamiseksi on saarnattava hänen nimessänsä kaikille kansoille, alkaen Jerusalemista.
Matt 25:45 Silloin hän vastaa heille ja sanoo: 'Totisesti minä sanon teille: kaiken, minkä olette jättäneet tekemättä yhdelle näistä vähimmistä, sen te olette jättäneet tekemättä minulle.'I