Quantcast
Channel: Uusimmat puheenvuorot
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Tiiviillä viranomaisyhteistyöllä terrorismia vastaan

$
0
0

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) teki äärimmäisen tervetulleen avauksen Kansaneläkelaitoksen ISIS- tai muihin joukkoihin taistelemaan, ts. toisia ihmisiä tappamaan, lähtevien henkilöiden tulonsiirtojen lakkauttamisesta. Kyse on kaikessa yksinkertaisuudessaan selkeästä viestistä: Suomi ei hyväksy terrorismia millään tavalla, tuomitsee sen jyrkästi, eikä suostu toimimaan terroritekojen rahoittajana. Edes välillisesti.

Vaikkei tällä tavoin pystytä ehkäisemään kaikkea terrorismin tukemiseen Suomesta käsin päätyvää varallisuutta (viitaten maahanmuuttajien entisiin kotimaihinsa osoittamiin rahalähetyksiin, jotka liikkuvat vuosittain varsin huikeissa summissa), on kyseessä merkittävä askel oikeudenmukaisuuden puolesta ja tärkeä yhteiskunnallinen signaali.

Mitä vähemmän Suomen kansalaisia tai Suomessa oleskelevia tuensaajia lähtee radikalisoitumaan, sitä vähemmän ISIS ja muut äärijärjestöt saavuttavat maaperällämme kasvualustaa. Tuntumani on, että käännekohta on käsillä. ISIS:n vaikutusvallasta tai siihen tähtäävistä suunnitelmista Eurooppaa koskien tihkuu jatkuvasti äärimmäisen hyytäviä yksityiskohtia. Lisäksi siirtolaisvirta kasvaa kasvamistaan.

Asia on kaikkea muuta kuin yksinkertainen, sillä tuista päättävien Kelan virkailijoiden ei ole tällä hetkellä mahdollista saada kaikkia tuensaajien olinpaikkoja ja toimintaa koskevia tietoja. Toisin sanoen Kelan käytettävissä tällä hetkellä olevien tietojen perusteella ei voida osoittaa, kuka ulkomailla lyhytaikaisesti oleskeleva henkilö on lomamatkalla ja kuka sotimassa. Esim. lapsilisän maksu ei katkea, vaikka ...

    "... tuensaaja lähtisi Isisin riveihin lyhyeksi ajaksi taistelemaan."

Lisäksi on melko itsestäänselvää, ettei taistelemaan lähtevä henkilö ilmoita matkansa tarkoitusperistä Kelalle tai millekään muulle viranomaistaholle.

    "Kela ei välttämättä saa tietoa edes siitä, että tukia saava ihminen on poistunut maasta lyhyeksi tai pidemmäksi aikaa. Jos hakija ei itse ilmoita poistuneensa maasta, voi Kela saada tiedon esimerkiksi muuttoilmoituksen kautta Väestörekisterikeskuksesta tai tieto voi tulla esiin jälkikäteen."

Niin ikään itsestäänselvää lienee se, että jo maksettujen tukien takaisinperintä on useimmissa tapauksissa mahdotonta, mikäli tuensaajan osallistuminen sodankäyntiin käy ilmi jälkikäteen.

Henkilöiden ja heidän suorittamiensa matkojen taustat selvittää ensisijaisesti Suojelupoliisi. Viimeisen vuoden aikana eräs keskeinen tapa lähteä tutustumaan epäilyksen alaiseen henkilöön on tämän käyttäytyminen sosiaalisessa mediassa ja sen tarjoamissa verkostoissa. Tämä arkipäiväisyys on jo auttanut Supoa selvittämään ulkomaille taistelemaan lähteneiden henkilöiden henkilöllisyyksiä ja näin ollen on ollut mahdollisuus tehdä arvioita myös lähtijöiden kokonaismääristä.

    "Mäntylän mukaan tukiasiaa lähdetään selvittämään ministeriössä pian. Mäntylä korostaa, että työhön tarvitaan mukaan muutkin ministeriöt. Viranomaisten on vaihdettava tietoja sujuvasti keskenään."
    Mäntylän mielestä ongelma on nykyään lainsäädännössä, joka ei mahdollista tukien katkaisua, vaikka tukien saaja olisi mukana terroristijärjestössä."

Tarvitaan siis paitsi lainsäädännöllisiä uudistuksia, myös viranomaistahojen entistä tiiviimpää yhteistyötä Kansaneläkelaitokselta tukia saavien henkilöiden ja Suojelupoliisilla käytössään olevia tietojen vaihtoa koskien. Odotan innolla ja mielenkiinnolla, mitä sosiaali- ja terveysministeriöön Mäntylän mukaan perustettava työryhmä esittää ja erityisesti sitä, keitä asiantuntijatahoja konsultoidaan.

Kyse ei ole ensisijaisesti taloudellisesta puolesta, vaikka "sotaturismi" aiheuttaa valtiolle tulonsiirtojen lisäksi muitakin mielenkiintoisia sivukuluja. Kansainvälisten asioiden suunnittelupäällikkö Suvi Rasimus Kelan hallinto-osastolta on varmasti oikeassa arvioissaan, joiden mukaan ...

    "... ongelma koskee vain pientä ihmisryhmää."

Yksikin Suomeen sotimasta palannut, matkan varrella radikalisoitunut ja ISIS-värvääjiltä ja -kouluttajilta terrorismiin liittyvää oppia ja toimintakeinoja ammentanut islamisti on potentiaalinen turvallisuusuhka. Sitä suurempi uhka on viisitoista henkeä, jotka saattavat alkaa toimia yhdessä. Ehkä jopa koordinoidusti.

Kaikki keinot, jotka radikaalien ideologioiden leviämisen estämiseksi on tehtävissä, on yksinkertaisesti otettava käyttöön. Myös kansalaisuuden peruuttamista terroristijärjestön riveihin taistelemaan lähteviltä ja maahan paluuta yrittäviltä on vakavasti harkittava.

Mäntylän käynnistämä prosessi on erittäin tervetullut pelinavaus ja tiiviin yhteistyön tarve on ymmärrettävä muissakin ministeriöissä sekä kaikilla asiaan liittyvillä viranomaistahoilla.

0

Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Trending Articles