Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Suuri eläkepuhallus?

Neutraalin Eläketurvakeskuksen johtaja Mikko Kautto kirjoittaa Talouselämässä (27.2.) häkellyttävän poliittisen puheenvuoron kätkeytyen asiantuntijan kaapuun. Hän on valinnut puolensa siinä eturistiriidassa, joka vallitsee eläkerahastoja paisuttavien ja eläkesäästöjään peräävien välillä. Muutama huomio:

1. Suuri eläkepuhallus on jo tapahtunut, kun suurten ikäluokkien eläkkeelle siirtymisen pelossa hyväksytyn taitetun indeksin seurauksensa eläkerahastot ovat viisinkertaistuneet ja yhä kasvu jatkuu. Eläkepommin sijasta saimme Roope Ankan lukitun aarrearkun, jonka pääomat on siirretty ulkomaille, kun ne"eivät mahdu kotimaahan". 

2. Me kansalaisaloitteen käynnistäjät emme perustele sitä eläkeläisköyhyyden torjumisella, kuten Kautto väittää. Kyse on eläkeläisköyhtymisen torjumisesta.

3. Kauton mukaan palkkaindeksistä hyötyvät suurituloisimmat euroina enemmän. Hän tietää hyvin, että myös taitetusta indeksistä hyötyvät suurituloisimmat enemmän. Ei indeksitapa muuta tulonjakoa.

4. Kauton mukaan kahdeksan kymmenestä työeläke-eurosta maksetaan köyhyysrajan yläpuolella oleville. Totta. Mutta taitettu indeksi alentaa eläketasoja ja työntää yhä enemmän väkeä köyhyysrajan alle kansaneläkkeen piiriin. Onko tässä järkeä? Pidämme eläkerahastot koskemattomina ja paisutamme verovaroin maksettavaa perusturvaa?

5. Kautto on oikeassa, että palkkaindeksi ei auta kaikkein köyhimpiä. Siksi tarvitaankin verovaroin rahoitettavien kansaneläkkeiden ja takuueläkkeiden nostoa ja eläketulovähennyksiä. Mutta tästä huolimatta Kautto voi rauhassa ostaa omilla rahoillaan auton ja työeläkeläiset (93% eläkkeensaajista) voivat estää köyhtymisensä omien eläkesäästöjensä tuotoilla. 

6. Kautto torjuu ajatuksen, että rahastojen varat olisivat eläkeläisille "heidän rahojaan". Kenen rahoja ne ovat? Työntekijät ovat myöhentäneet palkkaansa, josta osa on rahastoitu eläkkeiden maksua varten. Eivätkö rahat olekaan tarkoitettu eläkkeisiin? 

7. Kautto kirjoittaa, että kukin työntekijäpolvi on maksanut työeläkkeellä olevien eläkkeet. Näin varmaan myös jatkossa vai onko nuorempi polvi aikeissa jättää työeläkemaksunsa tekemättä? On huomattava, että nykyiset eläkkeensaajat eivät ole saaneet nettona euron euroa rahastoiduista eläkesäästöistään. Joka vuosi työeläkemaksut ovat olleet suuremmat kuin maksetut eläkkeet.

8. Kautto päivittelee sitä, että 180 miljardin euron rahastot ovat valtaosaltaan viimeisen 10-15 vuoden aikana työssäkäyvien sukupolvien maksamaa, eikä suinkaan nykyisten eläkkeensaajien. Oho! Onko Kautolta jäänyt huomaamatta, että suuret ikäluokat siirtyivät juuri tuona aikana eläkkeelle. 65-vuotiaan keskimääräinen odotettavissa oleva elinaika on keskimäärin 20 vuotta. Eikö juuri ole kyse niistä ikäluokista ja heidän eläketurvastaan, jotka tuon suurimman rahastojen kasvun ovat aikaansaaneet.

9. Eläkevastuusta ja rahastointiasteesta puhuminen on harhaanjohtavaa. Monissa maissa ei lakisääteisessä eläketurvassa ole rahastoja lainkaan. Vuosittaisilla työeläkemaksuilla hoidetaan eläkemenot. Suomessa on otettu käyttöön rahastot. Työeläkejärjestelmämme ideologinen isä Teivo Pentikäinen arvioi, että riittää kahden vuoden eläkemenoja vastaava rahasto, eli nykyisin noin 50 miljardia euroa. 180 miljardin taso on kirkkaasti yliampuva. Jos tähdättäisiin täyteen eläkevastuuseen, eli 600 miljardiin, niin se tarkoittaisi sitä, että kaikki menisivät yhtä aikaa eläkkeelle eikä kukaan tekisi töitä. Ei terveydenhuollossakaan varauduta siihen, että kaikki sairastuisivat yhtä aikaa!

10. Kautto väittää, että nuoremmat sukupolvet kärsisivät eläkekaappauksesta, jos palkkaindeksi otettaisiin käyttöön. Eläketurva keskuksen oma ennuste kertoo, että palkkaindeksillä, kun rahastojen tuotto-oletus on (alimitoitettu) 3,5 %, reaalipakkojen nousu 1,6 % ja työeläkemaksu vakioitu, niin vuonna 2050 rahastot ovat volyymiltaan kaksinkertaiset. Kuinka tämä voi tarkoittaa nuorten kukkarolle menemistä? Heillehän jätetään huikea pääomavaranto.

11. Kauton mukaan palkkaindeksin palautus loisi paineen työeläkemaksuihin. Em. ennuste kuitenkin vakioi puoleksi vuosisataa työeläkemaksun ja silti rahastojen huikea kasvu vain jatkuu.

12. Kauton mukaan kansanaloitteen laatijat haluaisivat turvata nykyisten eläkkeensaajien eläketason muiden kustannuksella? Kuinka niin? Kyse on heidän omien eläkesäästöjensä, eli rahastojen tuotosta nipistämisestä. ETK:n em. laskelma kertoo, että vuonna 2080 rahastojen volyymi on uskomattomat 1 520 miljardia euroa yksityisellä työeläkesektorilla ja yhteensä 2 410 miljardia euroa. Puhumme absurdeista luvuista. Kuinka järjettömän suuriksi rahastot aiotaan?

 

0

Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Trending Articles