Quantcast
Channel: Uusimmat puheenvuorot
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Maksamme seuraukset - alkoholi, tupakka, ylipaino, liikkumattomuus

$
0
0

Terveydenhuoltomme ei kiinnitä riittävästi huomiota asiakkaan juomiseen, liikkumattomuuteen, ylipainoon ja tupakointiin, riskitekijöitä kaikki.  Voisiko jämäkkyys ja suora puhe antaa asiakkaalle enemmän, mutta  vähemmän sairaita elinvuosia?

Juominen ja työvuodet siinä yhdistelmä, jonka seuraukset eivät  näkyneet vielä työvuosien aikana. Näytti jopa sille, että on lupa juoda, kun hoitaa työnsä.  Sama meno  jatkui eläkkeellä. Hyvää ei ole edessä, kun liikkuminen  vähenee, paino nousee ja mukaan tulee muutakin haittaa, joka vaatisi hoitoa.

Espanjan terveydenhuolto saattoi pelastaa tuttavan, jolle lääkäri antoi viimeisen varoituksen juomisen seurauksista.  Uhkaus siitä, että meno johtaa pian kuolemaan ellei mies  lopeta juomista, sai  alkoholin käytön loppumaan kokonaan.

Lenkillä nousi esille, miten vaikea  on vaikuttaa siippaansa. Siippa tietää missä mennään. Hän tuntee nahoissaan mitä alkoholista seuraa.  Hän on voimaton. Häntä ei kuunnella, hänen sanansa torjutaan, mutta miksi jatkuvassa lääkärin hoidossa oleva ihmistä ei pistetä tiukan ukaasin eteen. Kun puoliso ei pysty, miksi terveydenhuolto ei ole tiukempi?  Suoralla puheella voisi olla vaikutusta. Toinen synnyttää ikuista huolta ja pelkkiä tyhjiä toiveita muutoksesta.  Mikä saisi ihmisen liikkumaan? Mikä sytyttäisi terveemmän elämän kipinän?

Lääkkeistä johtuen joku joutuu lopettamaan oluen nauttimisen, mutta tilalle saattaa silloin löytyä vahvempaa, ikään kuin sallitumpaa, kirkkaat juomat. 

Marc Bellisin tutkimus BMC Public Health lehdessä osoitti, että sosioekonomisesti heikompiosaiset kestävät huonommin kuin parempiosaiset viinaa, tupakkaa, ylipainoa ja liikkumattomuutta.  Riskijuominen, riskien yhdistelmä, on yleisempää huonompiosaisten kohdalla ja asuma-alueilla.  Hyvinvoivilla alueilla oli  sitä paitsi vastaava riskiyhdistelmä vain alle prosentilla, kun se huonompiosaisilla alueilla oli yhdeksällä prosentilla. 

Elintapoihin ei puututa täällä ellei edessä ole sairaalahoitoa vaativa vakava sairaus. Sen huomasin käytännössä, kun tuttava  kertoi elintaparemontistaan.

Voimme tehdä elämällemme mitä haluamme, mutta miksi yhteiskunnan pitää maksaa itse aiheutettujen sairauksien kulut?

 

http://alcoholresearchuk.org/alcohol-insights/understanding-the-alcohol-harm-paradox-2/

 

 

 

0

Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Trending Articles