Mitä Englannin eroaminen EU:sta voisi käytännössä tarkoittaa?
Ei ainakaan sitä että Englanti lopettaisi vuorovaikutuksen Euroopan kanssa. Pikemminkin se merkitsisi sitä että vuorovaikutus jatkuu entiseen malliin, sille pitäisi vain keksiä uudet puitteet. Kenties ne uudet puitteet olisivat paremmat, jalostuneemmat kuin nykyiset puitteet.
Englannin ero EU:sta, jos se tapahtuu, tapahtuu kansallismielisen liikehdinnän seurauksena. Ihmiset Englannissa, kuten muuallakin Euroopassa, ovat hyvin isänmaallisia ja heidän maailmankuvansa perustuu tähän isänmaallisuuteen.
Jos Englannin kansallista suvereniteettiä, tai identiteettiä joku asia uhkaa tai hämärtää, tai jos niin koetaan, se rikkoo britin vakiintuneen maailmankuvan ja maailmankuvan rikkoutuminen merkitsee sitä ettei britillä ole enää sitä tutuksi ja turvalliseksi koettua maailmaa (maailmankuvaa), tai ainakin kokemus on sellainen ja se merkitsee turvattomuutta. Turvattomuuden tunteesta halutaan eroon, halutaan takaisin vanha, turvalliseksi koettu maailma.
Kansalaisten maailmankuvan rikkoutumisesta johtuva turvattomuuden tunne lienee EU- kriittisen liikehdinnän pääasiallinen käyttövoima kaikkialla Euroopassa.. Ehkä olisi syytä rakentaa sellainen EU joka ei horjuta ihmisten maailmankuvaa niin paljon kuin nykyinen.
Miten se tehtäisiin, sitä ei vielä kukaan taida tietää, mutta kenties britit ja EU yhdessä keksivät sen brexitin jälkitilanteessa, kun on vain pakko jotain tehdä, että kauppavaihto ja kaikki muu hyödyllinen yhteistoiminta EU:n ja Englannin välillä voisi jatkua esteettömästi.