Viime päivinä olemme saaneet jännittää niin superperjantaita kuin supermaanantaitakin - sitä, hyväksyykö SAK maan hallituksen jo omalta osaltaa hyväksymän yhteiskunta/kilpailukykysopimuksen.
Superperjantaina Palvelualojen ammattiliitto PAM pamautti oven takanaan kiinni, Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ajoi sopimuksen ulkopuolelle, Rakennusliitto ei lähtenyt sopua rakentamaan ja Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL arvioi, ettei sopimus kansakuntaa lihota. Pyhäpäivän ratoksi Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys SLSY ry:n hallitus teki johtopäätöksen, että se jättää sopimuksen vapaaseen pudotukseen.
Supermaanantaina pääministeri Juha Sipilä kävi aamutuimaan vielä kertaalleen vakuuttelemassa SAK:n hallitusta sopimuksen tärkeydestä maallemme onnistunein lopputuloksin. SAK:n hallitus teki päätöksen äänin 14-5. SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan pääministeri Juha Sipilän vierailu kokouksessa edesauttoi tilannetta (YLE 7.3). Tilannetta voidaan pitää maan hallituksen näkökulmasta vasta erävoittona, sillä SAK lähettää sopimuksen vielä liittojen soveltamisneuvotteluihin.
Valmistelun alla on myös suurammattiliitto.
Neljän SAK:laisen teollisuusliiton yhdistyminen etenee. Metallityöväen Liiton, Paperiliiton, Puuliiton ja Teollisuusalojen ammattiliiton hallitukset ovat tehneet aiesopimuksen yhdistymisestä. Maaliskuussa alkaa liittojen yhteinen selvitystyö, jonka on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä. Sen jälkeen liittokokoukset päättävät ensi vuoden keväällä, hyväksyykö kenttä yhdistymisen (Turun Sanomat 18.2).
Suurliittoa koskevan aiesopimuspaperin muste on tuskin ehtinyt kuivua kun yhteiskuntasopimuksen ja SAK:n hallituksen osalta näkyy merkkejä siitä, että on odotettavissa supersyyskuu, jolloin suurliitto uhkaa ajautua pimeässä ja myrskyssä karille. Yhteiskuntasopimuksen hyväksyminen ja hyväksymättä jättäminen antaa vahvoja signaaleja siitä, että suurliiton perustaminen - jota on hehkutettu tähän saakka voimakkaasti - ei ole koetun perusteella läpihuutojuttu.
Siinä määrin liittojen näkemykset isoista kokonaisuuksista vetävät eri suuntiin. Suurliiton yksi pääfocuksista on se, että sillä vahvistetaan rivejä ja edunvalvontaa, mutta case-yhteiskuntasopimus ja SAK:n hallituksen erimielinen päätös viittaa siihen, että tuleva suurliittokaan ei tule olemaan ongelmaton, sikäli mikäli se ylipäätään saa koetun perusteella tuulta purjeisiin ? Supeperjantain ja -maanantain lisäksi on odotettavissa supersyyskuu.