Quantcast
Channel: Uusimmat puheenvuorot
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Ministeriön valitut palat

$
0
0

Alkusyksystä 2015 sisäministeriö yritti "puolisalaa" ohjailla kansan huomiota pois hallitsemattoman turvapaikanhakijatilanteen kielteisistä vaikutuksista pyytämällä valikoituja viestintä- ja mainostoimistoja sekä yritysmaailman ja järjestöjen edustajia kehittelemään myönteisiä juttusarjoja ja kampanjoita turvapaikanhakijoista (YLE 2.11.2015).

Sisäministeriön viestintäjohtaja Mika Mäkinen kutsui paikalle 9.9.2015 mm. Miltton ja SEK&Greyn, tuotantoyhtiö Gimme Ya Walletin, YLE:n, Radio Helsingin, Supercellin, Suomen Punaisen Ristin ja turvapaikanhakijoita auttaven yhteisöjen edustajia. Mäkisen mukaan kokoontumisen syynä oli Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden suuri määrä.

Minusta on erittäin kyseenalaista, että verorahoilla rahoitettu ministeriö toimii "kampanja-agitaattorina" kertoen valikoidusti asiat kansalle. Onko hyvän hallinnon mukaista, että virkavastuulla toimiva virkamies toimii aloitteellisena lanseeraamalla "mainoskampanjan", joka jättää kielteiset asiat kertomatta? Viestintäjohtajan tarkoitus lienee ollut hyvä, kuten luottamuksen rakentaminen, mutta keinot olivat mielestäni sopimattomat.

Näin jälkeenpäin ajatellen sisäministeriö lisäsi kampanjallaan tahtomattaan epäluuloa ja epäluottamusta kansan keskuudessa, koska jokainen vähänkin asioista perillä oleva ymmärsi tämän uutisoinnin "kätketyn" agendan. Mäkinen toteaakin Ylen haastattelussa seuravaa "Tämä syntyi nopeasti ja oli tällainen puolituttujen ihmisten nopea kyhäys". Eipä järin virkamiesmäistä, anteeksi vain ja voisinkin kysyä, "mitä jäbä duunaa?".

Virkamiesten ei pitäisi pyrkiä vaikuttamaan poliittisiin asiakysymyksiin. Eri asia on, jos tämä kampanja lanseerattiin sisäministeri Petteri Orpon pyynnöstä, mutta hän ei ainakaan minun tietääkseni ole julkisesti kunniaa asiasta ottanut. Lisäksi sisäministeriön viestintäjohtaja oli kyseenalaistanut tilaisuudesta uutisoinnin kaksi kuukautta jälkikäteen, ainakin Ylen toimittajan mukaan.

Jos virkamiehet kertovat poliittisesti "kuumasta" aiheesta suunnitelmallisen valikoidusti, koska totuuden kertominen ei sovi virkamiesten tavoitteisiin, silloin ollaan edustuksellisen demokratian kannalta arveluttavassa tilanteessa. Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kertoi, että syyskuisen tilaisuuden taustalla oli pelko siitä, miten suomalainen yhteiskunta kestää turvapaikanhakijoiden suuren määrän ja Nergin mukaan he halusivat viestiä kansalle "faktatietoa".

Sisäministeriön "pop-up-kampanja" näyttäytyy harkitsemattomana vielä siitäkin syystä, että ulkoministeriö käynnisti lokakuussa 2015 käänteisen mainekampanjan, jonka avulla Suomi pyrkii vähentämään perusteettomia turvapaikkahakemuksia. "Suomi ei ole paratiisi." " Suomi pyrkii karkottamaan afgaaniturvapaikanhakijat"- viestiä kerrotaan paikallisilla kielillä jo tulijoiden lähtö-ja kauttakulkumaissa kuten Afganistanissa, Irakissa, Turkissa, Venäjällä, Somaliassa, Etiopiassa ja Keniassa (Ilkka 6.3.2016).

Sisäministeriö aliarvioi Suomen kansaa tarjoamalla 2000-luvulla vain "valittuja paloja" valikoitujen toimijoiden lanseeraamana. Kyllä kansa tietää, milloin asioita kaunistellaan ja peitellään.

 

http://yle.fi/uutiset/sisaministerio_pelastyi_turvapaikanhakijoiden_maar...

 

0

Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Trending Articles