Eilisellä eduskunnan kyselytunnilla kaksi kansanedustajaa, perussuomalaisten Kike Elomaa ja kristillisdemokraattien Sari Essayah esittivät opintotuen tulorajojen nostamista helpottamaan opiskelijoiden asemaa. Hyvä ajatus muuten, mutta ajattelivatko kansanedustajat tulorajojen nostamisen hintalappua?
Opintotuen tulorajoja ei ole tehty pelkästään opiskelijoiden kiusaksi, vaikka se siltä monesti tuntuu. Vuonna 2011 Suomen ylioppilaskuntien liiton KELAlla teettämän laskelman mukaan tulorajojen poistaminen kokonaan maksaisi yhteiskunnalle 300 miljoonaa euroa vuodessa. Kun verrattaan tätä summaa nyt toteutettaviin opintotukisäästöihin niin se maksaisi valtiolle yli neljä kertaa enemmän, mitä suunnitelluilla opintotukileikkauksilla olisi tarkoitus vuoteen 2019 mennessä säästää. Jos rahat opintotuen tulorajojen poistoon otettaisiin budjetin sisältä, niin opintorahaa jouduttaisiin laskemaan karkeasti arvioiden 150-200 eurolla kuukautta kohden.
Tämä olisi siis hieno, mutta erittäin kallis ratkaisu, joka heikentäisi nimenomaisesti kaikkein heikoimmassa asemassa olevien opiskelijoiden asemaa. Työssä käyvät opiskelijat kun ovat aina hieman paremmassa asemassa kuin työttömät. Jos siis arvon kansanedustajat ottaisivat ensin selvää ehdotustensa vaikutuksista, ennen kuin kyseisiä asioita ehdottaisivat.
Kannatan toki perustuloa, joka lisätulojen hankkimisen osalta olisi lähes sama kuin opintotuki ilman tulorajoja. Kuitenkin perustulon mukana muuttuisi myös verotus, mistä syystä esimerkiksi 500 euron perustulo ei olisi valtiolle yhtä kallis kuin 500 euron opintotuki ilman tulorajoja. Näitä ei siis voi aivan yksi yhteen verrata.
Sen sijaan toivottavasti kyseiset kansanedustajat olisivat perustulojärjestelmään siirtymisen kannalla. Sehän toteuttaisi juuri heidän eilisessä keskustelussa esittämänsä argumentit heikoimmassa asemassa olevien mahdollisuuksista suurempiin lisätuloihin.
Toisaalta niin opiskelijan kuin työttömänkin vähimmäisturvan tulisi kattaa ihmisen kaikista välttämättömimmät tarpeet ilman työtäkin. Tätä pidän ihmisarvoon pohjautuvana perusoikeutena.