Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Stubb silmänkääntäjä

Valtionvarainministeri Alexander Stubb kirjoitti dramaattisen kirjeen meille suomalaisille. Valtamedia toisti Stubbin viestin sellaisenaan– sekä luottoluokittaja Fitch että Euroopan unioni peräänkuuluttavat Suomelta nyt toimia talouden kuntoon saamiseksi. Sanomalehdet huutavat kuorossa: vastarinta hallitusta vastaan on lopetettava ja menoja leikattava!

 

Suomen talouden heikkous ei ole mielipide vaan fakta. Sen sanomiseen ei tarvita luottoluokittajia tai EU:n komissiota. Liian moni on työttömänä. Mutta miksi talous on heikko?

 

Fitch arvioi jo viime vuonna antaessaan Suomelle parhaan luokituksen, että jatkonäkymä on negatiivinen. Fitch nosti esiin kolme syytä alhaiselle kasvulle joille hallitus ei voi nopeasti ja suoraan mitään. Ne olivat Venäjän tilanne, Suomen vientiteollisuuden rakennemuutos, sekä väestön ikääntyminen.

 

Fitch nosti myös esiin myös yhden talousongelman, johon hallitus voi suoraan vaikuttaa – hallituksen omat leikkaukset. Ne lisäävät työttömyyttä paitsi julkisella myös yksityisellä sektorilla kysynnän vähentyessä. Kun ihmiset jäävät työttömiksi, he myös pahentavat valtion velkaa veronmaksun loppuessa ja sosiaalimenojen kasvaessa.

 

Fitchin negatiivinen näkymä muuttui nyt odotetusti luokituksen laskemiseksi toisiksi parhaalle pykälälle. Fitch kuitenkin ennustaa, että talous lähtee pikkuhiljaa paranemaan yksityisen asuntorakentamisen, sellun ja paperin sekä muun yksityisen kulutuksen myötä. Fitch ei kuitenkaan nosta kasvuennustetta 1 prosentista, koska Suomen ulkoinen ympäristö on heikko ja hallitus aikoo yhä tehdä leikkauksia.

 

Miksi ulkoinen ympäristö on huono? Koska Saksa Suomenkin hallituksen tuella on vaatinut euromaita vähentämään omaa kulutustaan. Kun muiden euromaiden tuonti laskee, vähenee tietysti myös Suomen vienti. Tämäkin on siis Stubbin ja puoluetoverinsa Saksan valtionvarainministeri Schäublen aiheuttamaa. Yhdysvalloissa on toimittu päin vastoin ja talous elpyi nopeasti.

 

Stubb nosti esiin myös komission Suomelle lähettämän ”paimenkirjeen”, joka sekin uutisoitiin Suomessa Stubbin ehdoilla.

 

Kertomatta jäi, että viime vuonna tämän huomautuksen sai enemmistö euromaista. Tänäkin vuonna uutisointi oli ulkomailla kovin erilaista kuin Suomessa. Ulkomaisissa medioissa ei Suomea välttämättä edes mainittu, koska Italia, Ranska, Portugali, Kroatia ja Bulgaria olivat komission esiin nostamat varsinaiset ongelmamaat. Kreikkaa ja Kyprosta ei näissä edes noteerata. Komissio myös huomautti seitsemää muuta maata, Saksaa, Irlantia, Hollantia, Ruotsia, Espanjaa, Sloveniaa ja Suomea alijäämistä.  Jostain syystä esimerkiksi hesari nosti Suomen ensimmäiseen ryhmään ja jätti jälkimmäisen mainitsematta.

 

Suomi on vakavassa tilanteessa ja hallituksen pitäisi pikaisesti tehdä sekä komission että luottoluokittajien peräänkuuluttamia rakenneuudistuksia, kuten Sote-uudistus. Suomen ei missään nimessä pidä alkaa leikata julkista sektoria tai palkkoja, jotka molemmat ovat jo pohjoismaiden pienimmät, se vain pahentaa tilannetta.

0

Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Trending Articles