Quantcast
Channel: Uusimmat puheenvuorot
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Kaiken maailman tulevaisuuden ennustajat

$
0
0

          Tulevaisuustutkijan tutkimus ontuu ja epäilyttää maalaisjärkeä

Tulevaisuustutkija Ilkka Halava ennustaa meille hyvää ja helppoa tulevaisuutta koska robotit alkavat tehdä ikävät työt puolestamme, jolloin meidän ihmisten tehtäväksi jää vain mielenkiintoisempien ja haasteellisempien töiden tekeminen.

Tässä hänen näkemyksiänsä joita minun on pakko seuraavassa käydä läpi tuoda julki erimielisyyksiäni.
http://www.hs.fi/elama/a1458102129690?jako=0d01cff21ee7928ca2ef39e2f2b886f0&ref=fb-share

Robottien ja automaation takia palkkatyö jää tulevaisuudessa hyvin vähäiseksi per/henkilö, Halava ennustaakin että kansalaispalkka on tulevaisuuden ihmisten pääasiallinen toimeentulon lähde.

Kansalaispalkastahan on ollut jo puhettakin, mutta se miten sitä jaettaisiin ja miten se rahoitettasiin, ovat tässä vaiheessa vielä hyvin avonaisia kysymyksiä (Halavan malli hänen rahoitusideasta alempana).

Siitä rahoittamisesta sen verran että kun maailmassamme on käytännössä kaikki raha velkaa, sekä velkakuorma kasvaa kaiken aikaa huimaa vauhtia, niin tuskimpa tämän tyyppisessä rahajärjestelmässä ainakaan enää pitkään onnistuu yksityispankkin luomalla velkarahalla rahoitettu eläminen ja toimeentulo.

Tuossa hieman mittakaavaa maailman velasta ja sen kasvusta.

http://yle.fi/uutiset/maailman_velkakuorma_kasvoi_50_biljoonaa/7821593

Ylipäätäänkään tämä maailma ei toimi enää niin kuin Halava näkee sen yhä toimivan.
Maailma ei toimi kansalaisten ehdoilla, kansalaisten toiveita noudattaen, vaan globaalikapitalismin ehdoilla, mutta Halava ei sitä näe koska hänen kristallipallostaan ilmeisesti näkee vain menneisyyttä.
Jo aikaa sitten on demokraattinen kansanvaltaisuus (sitä oli siis joskus enemmän) vaihtunut pääomien ja sijoittajien hyysäämiseksi, jota hurskastellen kutsutaan sijoittajien houkuttelemiseksi, verukkeena se että toisi työtä, joka työn tarve ei Halavan mukaan ole tärkeää. Sekä tässä olen Halavan kanssa samaa mieltä, vain toimeentulo on tärkeää.

Mutta kun ei toteudu kansalaisten toiveet enää, vaikka kansalaisten ehdoilla ja kansan tahdon mukaisesti saatiinkin 8- tuntiset työpäivät ja 5- päiväiset työviikot, yhteiskunnan järjestämät hyvinvointipalvelut jne. siis mitä kaikkea hyvää nyt on onkaan saatu aikaiseksi.

Mutta Halavankin pitäisi tietää että nyt on jo vuosia puhuttu että hyvinvointipalveluihin ei enää kertakaikkiaan varaa, koska valtio velkaantuu kaiken aikaa eikä ole enää tarpeeksi suurta palkkakehitykseltään- ja veronmaksukyvyltään potentiaalista työntekijä- armeijaa joka veroillaan kustantaisi nämä palvelut.
Ja vaikka teknologia kehittyy kaiken aikaa huimaa vauhtia, puhutaan nyt kuitenkin työajan vähtentämisen sijasta päivittäisen ja vuosittaisen työajan lisäämisesta/työntekijä, sekä samalla palkan eli toimeentulon alentamisesta.
Siis elämme todella absurdissa valhemaailmassa jossa vain harva näkee valheiden läpi talouselämän todellisia kylmiä ja ahneita rekenteita joita pääomat pyörittävät ostettujen ja pakotettujen poliitikkojen kautta.

Ei siis ainakaan niistä ikkunoista joista minä katson, näytä sellaiselta että työnantajat ja pääomien omistajat kääntäisivät kelkkansa 180 astetta ympäri ja alkaisivat luopumaan omaksi eduikseen juuri siirretyistä valtavista veropelpotuksista sekä hyvin toimivista veroparatiiseista ja mittavista tukiviidakoista jotka syövät niitä vähiäkin yritysverotuloja joita yritykset vielä joutuisivat maksamaan.

Ihmettelen miksei tutkija Halavan mieleen ole tullut että jos automaatio vähentäisi ihmisten työtä tasaisesti kaikilta, niin sitä työn vähenemistä/työläinen, olisi tapahtunut parempaan tapahtunut jo kauan aikaa.
Työtä jo nyt jaettaisiin kaikille halukkaille ja työpäivät olisivat ehkä 4 – 6 tuntisia ja työviikot 3 – 4- päiväisiä.

Mutta kun niinhän ei ole tapahtunut, vaan yhä kiihtyvä työtahti ja työn henkinen kuormitus on kasvanut, samalla kun toinen puoli ihmisistä on kokonaan vailla työtä ja toimeentuloa saaden toimettomuudestaan henkisiä vaivoja syrjäytyessään lajitovereistaan työyhteisöissä ja tuntiessaan itsensä hyödyttömiksi.
Ja kun tähän päälle vielä niitä keille työtä ei ole enää tehtäväksi, syytetään työtä vailla olevia luusereiksi ja yhteiskunnan eläteiksi.
Tätä syyttämistä harrastavat eniten juurikin pääomillaaan loisivat miljonäärit/miljardöörit ja syyttely tarttuu vielä työelässä oleviin aivopestävissa oleviin kansalaisiin.

Tahtoisin tietää Halavan vastauksen tähänkin kysymykseen, mutta pahaa pelkään ettei tällainen asia ole tullut alkuunkaan hänen mieleensä.

Eli sanon tämän nyt suoraan, minun nähdäkseni (siis oma vain oma näkemykseni) tulevaisuustutkija Ilkka Halava on joko tyhmä ja hölmö, taikka sitten hän on ehkä maksettu globaalikapitalismin trolli, joista kerroin edellisessä blogissani.
http://markkujhhamalainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/213956-trollaamalla-luotu-resurssien-harhaisuus
--------------

Kun miettii tätä seuraavaa jossa Halava lähtee seuraavasta olettamuksesta:

"Tällä hetkellä Halavan tulevaisuustutkimuksen välineenä on sosiokulttuurinen tutkimus. Se on siis hänen kristallipallonsa, josta hän tulevaisuutta kurkkii.

Käytännössä työ voisi toimia vaikka näin:

Jos haluan tietää sosiaali- ja terveysalan tulevaisuudesta, alan selvittää ihmisten terveysajattelua. Ihmiset vaikuttavat tulevaisuuteen enemmän kuin järjestelmät. Esimerkiksi 1900-luvun aikana lapsikuolleisuus väheni, ihmisten terveys koheni ja saatiin lyhyempi työpäivä. Se kaikki lähti siitä, että ihmiset toivoivat sitä niin kovasti.”

------------
Minä olen erittäin vahvasti sitä mieltä että nuo muutokset eivät tulleet minkään meidän toiveitamme toteuttavan Helinä- keijun ihmiskunnan päälle ripotteleman hyväntahtoisuus- ja rakkauspölyn vaikutuksesta, vaan ne saatiin ankaralla yksimielisellä taistelulla panemalla kova kovaa vastaan omistavaa luokkaa vastaan.

Tämä taistelu onnistui työtätekevien osalta siksi, koska siihen aikaan vielä vallitsi voiman ja vastavoiman tasapaino, joka mahdollisti taistelun työläisten oikeuksien puolesta.
Nyt tavallisella kansalla ei ole enää millä taistella, sillä aikoinaan taistellut ammattiliitot ovat nykyään itsessään tyytyväisiä pöhöttyneitä pääomia nuolevia, omaan mukavuuteensa keskittyneitä työläisten näennäispuolustajia.
Työvoimaa on myös niin valtavasti vapaana reservinä, että kun ammattilittot eivät enää toimi vaan paikallinen sopiminen astuu kuvaan, jokaisesta työtä tekevästä tulee toisen työläisen kilpailija, jossa vain työtään parhaalla hyötysuhteella myyvät saavat tehdä palkkatyötä myymällä sitä alihintaan.

Ja mitä tulee lapsikuolleisuuteen, ei sekään vähentynyt sillä että ihminen toivoi ettei vaan minun lapseni kuolisi, vaan siihen vaikutti taistelemalla saatu parannettu elintaso sekä taistelemalla saadut hyvinvointipalvelut. Lääketieteen kehittymisellä on tietenkin näiden lisäksi ollut iso rooli kuolleisuuden vähenemisessä.

Nämä kaksi vastakkaista voimaa, työtä tekevät työläiset ja työtä ostavat tuotantolaitosten omistajat kävivät suhteellisen tasaväkistä kauppaa keskenään vahvojen ammattiliittojen avulla.
Vastavoiman takasi silloin ihmistyövoiman tarve yli tarjonnan, nyt kun ylitarjontaa ei enää ole, omistava rahalla rahaa tekevä luokka pelaa markkinavoimien lainalaisuuksien mukaisesti ja poliitikkoja käskyttäen työllään itsensä elättävät todelliseen ahdinkoon ja nöyryyden tilaan, missä työläinen alkaa tappelemaan toista työläistä vastaan.

1900- luvun alusta aina johonkin 80- luvulle asti vasemmistopuolueet olivat myös selkeä vastavoima oikeistopuolueille. Nyt jokainen eduskuntapuolue on kiivas markkinavoimien ja globaalikapitalismin kannattaja.

Suuria muutoksiahan saatiin aikaan 1900- luvulla, jolloin maailman kehityksen moottorina toimiva fossiilinen valtava ylimääräenergia loi mahdollisuudet teolliselle kehitykselle ja ihmisten vaurastumiselle, koska valtava ylimääräenergia + ihmistyö mahdollisti kaikenlaisten elämää helpottavien tuotteiden massatuotannon ja kohonneet palkat mahdollisti niiden ostamisen, koska hyödykkeeseen käytetty työn määrä pysyi suhteellisen alhaisena jolloin ihmisten ostovoima riitti tuotteiden ostamiseen.

Tästä lähti nousemaan velkarahan avulla luotu jatkuvan talouskasvun pakko. Nyt tuo talouskasvu jolla velat ja velkojen korot on aina aiemmin saatu siirrettyä pääomien omistajien omaisuudeksi on hiipunut ehkä lopulliseksikin lamaksi.
Koska korot on nyt alhaalla jatkaa velka huimaa kasvuaan, jolloin myös noiden velkojen vakuutena olevat reaaliset omaisuudet ovat vaarassa siirtyä yhä harvempien omistukseen.


Halava ei näytä ottavan mitään näitä taloudessa muutamana viime vuosikymmenenä tapahtuneita muutoksia huomioon visioissaan tulevaisuudesta, koska hän näyttää niin kovasti uskovan siihen että kun me ihmiset jotain vaan kovasti ja kiltisti yhdessä toivotaan, se toive totetuu.

Elikkä Halavan logiikkahan ei vastavoimia tarvitsekaan koska hän näyttää luottavan toivomuskeijun tuomaan hyvään, samoin kuin liikaa liikaa saavien pääomien omistajien hyvään tahtoon ja haluun jakaa miljardeistaan köyhille.
Eli Halava ei ole huomannut että nämä miljardöörit ovat juurikin saaneet ja saavat koko ajan lisää niiltä keille halavan kristallipallo näyttää miljardöörien kohta alkavan rahaa jakamaan.

Myös näyttää siltä ettei Halava myöskään ota huomioon ihmisen kyltymättömyyttä eikä sitä että nälkä kasvaa aina syödessä ja tarpeeksi liikaa saatuaan mikään liika ei enää riitä tyydyttämään sitä nälkää.

Eikä tuo tutkimus ota huomioon sitäkään että kapitalismi on jo itsessään helvetinkone joka pakottaa riisumaan kaikki inhimilliset lähtökohdat pois, ja yritykset tuottamaan vain maksimaalista voittoa omistajilleen.
Myöskään kukaan yhtiön päättävässä asemassa oleva ihminen ei voi näistä periaatteista lipsua ilman että joutuu omistajille vastuuseen ja tehtävästään pois potkituksi jos osinkotuotot inhimillisyyden takia pienenevät.

Enkä tietenkään voi moittia ahneudesta vain rikkaita, koska sama ahneushan koskee myös työtä tekeviä ihmisiä.
Muistan hyvin joskus 80- luvun lopulla kun uutta Helsinki - Tampere moottorietä rakennettiin, oma tuntipalkkani oli jotain neljänkympin tienoilla, siltatimpurien tuntipalkat pyörivät jossain 150 mk/tunti.

Erona vain se että työläisen ahneus ei voi koskaan päästä kasvamaan samaan kuin koko ajan rikastumaan oppineen miljonäärin, pohjattoman ahneista miljardööreistä puhumattakaan.

Eli näyttää että tulevaisuuden tutkija uskoo ihmisen luontaiseen solidaarisuuteen kautta ihmispopulaation, kun minä taas uskon siihen samaan vain niin pitkälti kuin ollaan ihmisten pienessä lähipiirissä, sekä yleisellä tasolla elämäänsä tyytyväisen ihmisen hyvään tahtoon (noin keskimääräisesti) uskon muutenkin.
Mutta aina kun ahneus saa yliotteen, nuo ihmisen humaanit ominaisuudet ovat vaarassa hävitä ahneudelle 6 – 0.

Mutta tokihan minäkin haluan uskoa vielä hyvään teknologian avustamaan tulevaisuuteen, mutta se vaatii meiltä ihmisiltä asioiden ymmärtämistä, näkemistä kaikenmaailman kapitalismi- ja tulevaisuusennuste- trollausten taakse, sekä sen jälkeen yhteisen toiveen lisäksi myös tekoja ja vaatimuksia, sillä vain teot ja vaatimukset voivat muuttaa maailmaa.


 

 

 

0

Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Trending Articles