Olinajatellut pysyä kaukana tästä keskustelun aiheesta, koska aiheeseen yleisesti liittyvä lyhytnäköinen tarkastelutapa ärsyttää suuresti. Päätin kuitenkin kirjoittaa, koska kaupungissa jossa itsekin vierailin tammikuussa, tapahtui terroristien tekemä raukkamainen joukkomurha. Terrorismissa keskiössä on pelon luominen ja vahvalta näyttäminen. ”Kohdeyleisö” pitää saada pelkäämään, jotta saadaan aikaan haluttu muutos kohteen käyttäytymisessä. Juuri tästä oli tälläkin kertaa kysymys.
Euroopanpoliittista vakautta ja kansalaisten turvallisuuden tunnetta halutaan horjuttaa, koska epäyhtenäinen Eurooppa on heikompi kuin yhtenäinen. Tällä hetkellä Eurooppaan kohdistuu eniten poliittista epävakautta aiheuttavaa toimintaa idästä ja Lähi-Idästä. Idästä sitä tuo Venäjän harjoittama psykologinen sodankäynti massiivisten sotaharjoitusten muodossa, sekä monenlainen propaganda joka pitää sisällään mm. internetissä tapahtuvaa informaatiosotaa, sekä sen kritisoijien uhkailua. Lähi-idästä tuleva Euroopan poliittisen vakauden horjuttaminen tulee terrorismin muodossa, niin sanotuilta ei-valtiollisilta väkivaltajärjestöiltä. Idän ja Lähi-Idän epävakautta aiheuttavien toimien yhteinen nimittäjä on pelko, jolla halutaan saada aikaan haluttu muutos politiikassa, tai sitten pelkästään luoda poliittista epävakautta, eli yleistä heikkoutta. Jos psykologinen sodankäynti, propaganda tai terrorismi saa aikaan pelkoa kansassa, tulee se näkymään poliittisena epävakautena ja alkuperäinen tavoite on saavutettu. Euroopan ytimessä sijaitsevassa Brysselissä juuri tapahtunut terrorismi on tyypillinen raukkamainen pommilla aiheutettu terroristi-isku keskellä syyttömiä ihmisiä. Se saa aikaan tunteen, että eikö kukaan meistä ole turvassa. Jos tämmöisille tunteille antaa vallan, olemme hävinneet.
Tästäpääsemmekin kansan pelon ilmentymiin. Yleinen ensireaktio on ”kosto”. Tämä ilmenee vaatimuksilla sotavoimien käytöstä tilanteen ratkaisemiseen. Sotilaat tekevät tehokkaasti mitä käsketään, mutta sillä ei voida saada aikaan pysyvää ratkaisua Lähi-Idän kaltaisiin konflikteihin. Riskinä on YK:n loputtomalta näyttävän tyylinen sotilasoperaatio Israelin ja Libanonin rajalla, mutta moninkertaisena. Toinen ensireaktioista on syyllistää yksi väestöryhmä ”syntipukiksi” kaikesta. Tästä meillä on jo perinteitäkin, mutta Euroopan tapauksessa pakolaiset ovat seuraus valtiollisten ja ei-valtiollisten toimijoiden aiheuttamasta vuosia tai jopa vuosikymmeniä kestäneestä väkivallasta heidän lähtöpaikassaan. Tämän alkuperäiset syyt puolestaan johtavat kymmenien ja satojen vuosien taakse, jolloin maiden rajoja vedettiin mielivaltaisesti ja merkittäviä kansanryhmiä jäi ilman omaa valtiota. Tämän ollessa ainakin yksi merkittävimmistä alkusyistä tälle kriisille, tulee muistaa että tulevatkin ratkaisut voivat vaikuttaa vielä sadankin vuoden päähän, niin hyvässä kuin pahassa.
Hyviäratkaisuja miettiessä voitaisi tässä Eurooppaa koskevassa tilanteessa mitätöidä kaikkien sellaisten henkilöiden passit, jotka ovat taistelleet yleisesti tunnustettujen terroristijärjestöjen riveissä. Tämä edellyttää maailmanlaajuista sopimusta, sekä erittäin syvää yhteistyötä turvallisuus viranomaisten kesken.
Kirjoitus oli kolumni Keski-Pohjanmaassa 29.03.2016