Lähes jokainen johtava poliitikkomme on yrittänyt tänään ottaa kantaa saatuun Nato-selvitykseen. Suuri ongelma on, että jokainen on ääni väristen puhunut asiasta Venäjän näkökulmasta katsoen. On jopa idioottimaista laittaa keskusteluissa Venäjän etu Suomen edun sijalle. Mehän olemme suomalaisia, eikö meidän pitäisi ajaa Suomen etua? Toisia ei näemmä Venäjä pelottaisi silloinkaan, kun Venäjän panssarit ajavat stadiin.
Demarit jo suureen ääneen ilmoittivat, että eivät selvityksen jälkeenkään näe tarvetta Natolle. Onneksi olkoon punalipunliehuttajat, eivät näe muutkaan venäjäystävät ja Venäjän edun kiivaimmat ajajat Suomessa. Sipilä kuulemma löysi selvityksestä jotain omalle kannalleen olla tekemättä yhtään mitään. Soini vastaavasti katsoo, että ollaan vaan hiljaa eikä ärsytetä itänaapuria. Putinilla on siis melko suuri 5. kolonna täällä Suomessa. Jos tilanne jossain kohtaa kiristyy Venäjän kanssa eikä Suomi siinä vaiheessa ole Natossa, pidän nykypoliitikkoja vastuussa. Kannattaa olla tarkkana, maanpetturuuden raja voi tulla nopeasti vastaan.
Itse selvitys oli myönteinen yllätys, kun ottaa huomioon, että kaksi kiivasta Nato-vastustajaa oli ilmeisen tarkoitushakuisesti palkattu tekemään sitä. Selvityksen puutteita oli sen keskittyminen kuvaamaan Venäjä-suhteita ja Venäjän reaktioita. Kysehän piti olla Suomen turvallisuuspoliittisesta valinnasta ja sen kuvaamisesta. Venäjän reaktioille ja kuvitelluille reaktioille annettiin liikaa tilaa, mikä ei edistä keskustelua vaan on omiaan lamaamaan poliittisia pelkureitamme. Toinen paha puute oli, että tekijät luottavat Naton ottavan jäseniä vielä siinä vaiheessa kun maailmanpoliittinen tilanne lähialueilla kiristyy. Ainakin Nato on ilmoittanut, että se ei enää ota jäseniä kriisitilanteissa. Maailma on siis muuttunut, mutta tätä ei havaittu. Kun Suomessa vielä on näitä raukkoja, jotka höpöttävät Nato-optioista, nyt he saivat perusteetonta vahvistusta optiokannoilleen.
Oli hieno havaita, että Venäjä oli jotain kautta saanut raportin käyttöönsä jo aiemmin. Venäjähän aloitti Ruotsin uhkailun jo ajat sitten. Tänään tuli sitten vielä noita neutronipommiuhkailuja ynnä muuta tuubaa, mutta se kuulemma kuuluu asiaan, ainakin omien poliitikkojemme mielestä. Miksikö Venäjä uhkaili Ruotsia? Koska raportti sysää vastuun Suomen liittymisestä Ruotsille. Mitä ikinä Ruotsi tekeekin, Suomen on raportin mukaan syytä seurata Ruotsia. Kun Ruotsi pääsee nykyisestä riippakivihallituksesta, jäsenyyden hakeminen siellä voi tulla nopealla tahdilla eteen. Venäjä tietää, että Suomen poliitikot eivät uskalla tehdä mitään ilman Venäjän lupaa, mutta se pelkää, että Ruotsi vetää Suomen mukanaan Natoon.