Quantcast
Channel: Uusimmat puheenvuorot
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Kaupungin hallintoa kaupunkilaisille

$
0
0

oheinen kirjoitukseni julkaistiin 27.4.2016 Oululehdessä:

"Kaupungin hallintoa kaupunkilaisille

Meillä on suuri ja laaja kaupunki. Nykyinen Oulu on muodostunut seitsemästä aikaisemmin itsenäisestä kunnasta. Meillä on 200 000 asukasta ja kaupungilla on henkilöstönä 11 000 ihmistä. Valtuustossa on 67 jäsentä ja erilaisia kunnallisia luottamuselimiä on parisen kymmentä. Päälle tulevat vielä kaupunkikonserniin kuuluvien osakeyhtiöiden hallitukset.

Miten kaikki sitten toimii. Ellei ole aikaisempien valtuustokausien kokemusta, niin uudelle valtuutetulle asiat eivät ehkä heti selviä. Tosin parikin kautta erilaisissa luottamustehtävissä aukaisee asioita hyvinkin paljon. Kunnallisissa luottamuselimissä on myös paljon kaupungin toiminnoissa työskenteleviä ihmisiä. Ja nämä toki tuntevat jo lähtökohtaisesti omaa alaansa. Tosin joku saattaa olla myös huolissaan eturistiriidoista, mutta äänestäjäthän nämä asiat ratkaisevat.

Kun itse aloitin valtuutettuna, niin minulta kyseltiin kokemuksia tuosta tehtävästä. Vastasin ainakin muutaman kerran seuraavasti: ”On tullut selväksi, että kaupungin hallinnossa on kaksi puoluetta; toisen nimi on poliitikot ja toisen virkamiehet”.

Tästä päästään siihen, että meidän pienellä osa-aikaisuudella toimivien poliitikkojen vastinkumppaneina olevat virkamiehet ovat kokoaikaisia ja heillä on usein ihmisiä työskentelemässä kulloinkin tarvittaviin asioihin. Tämä on tietysti hyvä asia, mutta tämän johdosta me luottamushenkilöt jäämme helposti jalkoihin, jos virkamiehillä on voimakas oma näkemys asioista. Asiaan tietenkin vaikuttaa myös se, että lähtökohtaisestikin poliittisten ryhmien näkemyksissä on usein eroja.

Tähän aihepiiriin kuuluu myös virkavastuu. Tämä tarkoittaa sitä, että kun virkamies tekee omaa aluettaan koskevaa lakisääteistä toimintoa tai päätöstä, niin kyseiseen asiaan ei voi vaikuttaa kukaan muu kuin ao. virkamies itse. Tämä näkyy esimerkiksi siten, että kun jokin luottamuselin käsittelee jotain asiaa, niin esittelevä virkamies voi tehdä päinvastaisen esityksen kuin mitä aiempi luottamuselin on asiasta päättänyt. Tällaistakin on sattunut. Näissäkin tapauksissa virkamiesten toiminta perustuu eduskunnan säätämiin lakeihin, eikä siihen ole nokan kopauttamista.

Kuitenkin me kuntavaalien pohjalta valitut luottamushenkilöt teemme lopulliset päätökset, jos vain meistä on siihen.

Juha Vuorio, DI

perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja"

0

Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Trending Articles