Euroopassa on aina ollut vihan rajoja, niillä rajoilla on aina sodittu ja tapeltu. Rajoja on siirrelty ja ne ovat muuten muuttuneet.
Toisen maailmansodan jälkeen vihan raja kulki pitkään rautaesiripun rajaa pitkin. Raja muodostui Venäjän hallitseman itäblokin ja USA:han turvautuneen länsiblokin välillä.
Tällä hetkellä rautaesirippu on historiaa ja uusi vihan raja menee entisten Neuvostotasavaltojen välillä, Venäjän ja Ukrainan rajalla, Venäjän ja Balttian rajoilla, Venäjän ja länteen sitoutuneiden entisten itäblokin maiden rajoilla.
Vihan raja kulkee myös perinteisesti Turkin ja Kreikan rajalla, joskin Turkki, toisin kuin Venäjä, pyrkii lähempään yhteistyöhön EU:n kanssa. Turkkihan on jo osa läntistä järjestelmää natoliitoksen kautta.
Englanti on aina pelännyt muuta eurooppaa ja sieltä tulevia valloittajia.
Englanti onkin vallattu Euroopasta päin monta kertaa, ensin roomalaiset, sitten anglosaksit, sitten pohjoismaiset viikingit. Viimeksi ranskalaistuneet viikingit, eli Normandian aiemmin Ranskalta vallanneiden viikinkien ranskalaistuneet jälkeläiset valtasivat Englannin tuhat vuotta sitten.
Sen jälkeen Englanti on harrastanut Eurooppaan nähden hajoita ja hallitse politiikkaa, eli Englanti on aina pyrkinyt hajoittamaan Manner-Euroopan yhtenäisyyttä. Englanti on siis saareltaan käsin vastustanut aina Euroopan nousevia mahteja. Näin Englanti on pyrkinyt siihen ettei Euroopassa olisi kyllin mahtavaa valtiota, joka pystyisi suorittamaan maihinnousun ja valloittamaan Englannin.
Siirtomaillaan rikastunut Espanja pystyi viisisataa vuotta sitten varustamaan laivaston, "suuren armadan", jonka avulla oli tarkoitus valloittaa Englanti ja käännyttää sen asukkaat takaisin katolilaisuuteen, mutta luontoäiti auttoi sillä kertaa Englantia ja tuhosi espanjalaisten laivaston englantilaisten puolesta.
Varmasti Englannin taannoisessa liittymisessä EU:hun oli kyse myös siitä politiikasta että Englanti halusikin pitää EU:n hajanaisena, jottei Eurooppaan syntyisi sellaista mahtia joka pystyisi valloittamaan Englannin.
Brexit ei sovi tähän suureen pitkän ajan englantilaiseen poliittiseen kuvioon. Brexit ei auta Englantia pitämään EU:ta hajanaisena. Brexit äänestys johtuu siitä että Englannissa populistiset ryhmät vetoavat Englannin kansalaisten isänmaallisuuteen ja se uhkaa valtaa pitävien asemaa Englannissa.
Jos Brexit toteutuu ja varsinkin jos populistit vielä pääsevät valtaan Englannissa, vaarana on että Englannin kanaaliin syntyy uusi vihan raja Euroopassa. Jos EU vahvistuu Brexitistä huolimatta, englantilaiset tulevat yhä epäluuloisemmiksi EU:n suhteen.
Jos Englannin ja EU:n välille tulee vihan raja, kysymys kuuluu kumman puolelle USA päättää asettua, vai peseekö USA Trumpin johdolla kätensä ja jättää Euroopan kiehumaan omissa myrkkyliemissään?