Vaikka Euroviisuissa on viime vuosikymmeninä ollut kyllästykseen asti tyhjänpäiväistä lällätystä ja pakkolaskelmoitua hittielementtituunausta sekä maailmanpakoista pervohörhöilyä, on edelleenkin saatu ajoittain nauttia myös sekä korkealaatuisista ja koskettavista sävellyksistä että aidosti viihdyttäen syvällisestikin puhuttelevista sanoituksista ja esityksistä. Niissä tulevat parhaimmillaan esille eri maiden kansalliset erityispiirteet myös muiden kansojen samantyyppisiä sielunväreitä universaalisti näppäillen ja allekirjoittanuttakin vähemmän ontuvia kielikuvia käyttäen.
Ukrainaa edustaa Tukholman kisoissa 2016 Krimin tataaritaustainen Jamala, jonka virallisella videolla hienonhienolta vaikuttava esitys kuullaan tämän illan karsinnoissa ja todennäköisesti myös lauantain finaalissa. Kappale '1944' kertoo nimensä viittaamasta vuodesta Neuvostoliiton hallitsemalla Krimillä, jonka väestön Isä Aurinkoinen päätti vapauttaa kotimaastaan tyypillisen stalinistisen etnisen puhdistuksen keinoin (jotka eivät näytä olevan ihan unohtuneet uudempienkaan maahantunkeutujien metodivalikoimista, kun Stalinin kuoltua 1950-luvulla koteihinsa palanneet tataarievakot ovat taas vainottuina ja karkotettavina putinilaisen Krimin valtauksen 2014 jäljiltä).
Jamala: 1944
https://
Yksi Suomen kaikkien aikojen parhaiten menestyneitä euroviisuediustajiamme ja ammattitaitoisimpia/valovoimaisimpia laulajiamme on ollut Anneli Saaristo, joka sijoittui Lausannessa 1989 seitsemänneksi kappaleella La dolce vita.
Varsinkin euroviisuissa, speculare necesse est. - Entäpä jos Anneli olisikin esittänyt jonain vuonna viisukappaleenamme eurotyyliin sovitetun, soundipäivitetyn ja ruotsalaiskontribuutioin tuunatun version eräästä kotimaassa suosituimmaksi tulleesta kappaleestaan, joka Ukrainan tämän vuoden edustuskappaleen henkisesti viittaa Suomen historian vuoteen 1940? Tuolloin maansisäiset pakolaisemme joutuivat ensimmäisen kerran jättämään kotiseutunsa Stalinin ryöstettyä Hitlerin kanssa sovitun talvisota-operaationsa päätteeksi sen mitä siinä vaiheessa sai ryöstetyksi: silloisen Viipurin läänimme (Karjalan Kannaksen, Laatokan Karjalan ja Raja-Karjalan) sekä Petsamon kärjen Kalastajasaarennon ja lisäksi sotilastukikohdaksi pakkovuokraamansa Hankoniemen. Myös noilta alueilta paenneet suomalaiset evakot saivat luvan palata kotiseuduilleen muutamaksi vuodeksi, mutta uusi etninen puhdistus tuli vuonna 1944 ja lisäksi myös itäsallalaisille ja petsamolaisille yhäkin jatkuen sekä porkkalalaisille 1950-luvulle saakka.*
Anneli Saaristo: Evakon Laulu
https://
- Noh, syystä tai toisesta Suomineito ei ole rohjennut esittää kansainvälisen yhteisön kuullen mitään niin poliittisesti epäkorrektia viisusanomaa, missä viitattaisiin rakkaan itänaapurimme mahdollisesti aika ajoin ilmeneviin väitettyihin ei-positiivisiin puoliin historiassa tai nykyajassa ;)
Euroviisujen puhelinäänestyksessä ei oman maansa edustajaa saa äänestää. Tänä vuonna se ei olisi muutenkaan mahdollista, kun Suomen lievästi kevytsoulfunkretrohenkinen Sing it away ei pirteän Sandhjammekaan sytyttävänä tulkintana lämmittänyt esiraateja finaalipaikalle asti. -
Kuten olemme huomanneet, on eri maiden viisuäänestyksissä useinkin jaeltu pisteitä laskelmoiden muidenkin kuin pyroteknisten räiske-efektien ja mahtipontisten akrobatiatrikkien ym. hybridipöhinämotiivien vaikutuksesta. Jopa ikiaikaisia naapuriyhteistyöhenkisiä ystävyys- ja avunantopöytäkirjoja noudatellen on manipuloitu teleoperaattorikampanjoita maanmiesverkostojen ja ehkä valtiomafioidenkin resurssein. Menkööt niiden mukana kuka sellaiseen taipuu, vapaat ihmiset päättävät itse!
- Suurimmat ja mahtavimmatkaan propagandakoneistot eivät voi estää suomalaisia äänestämästä tänä vuonna Ukrainan upeaa viisua 1944 samalla muistaen ja kunnioittaen omia saman roistovaltion joukkoahdistelemia evakkojamme!
*) Tässä taustaa Anneli Saariston Evakon Laulun sanomalle kaksikielisesti
- yleistiedonhuoltoa selväksi suomeksi ja korkearesoluutioisin karttakuvin Suomineidosta ilman rihmankiertämää vuosilta 1921-44
- talvisotatietoa po-russki (video, suom. tekst.)