Kansanedustaja toinen toisensa perään kerää irtopisteitä alkoholilain lieventämisen vaatimuksilla. Kannatusta on saatava edes jostakin. Muusta viis. Onhan alkoholilain muuttamisessa kysymys ennen kaikkea holhoamisen purkamisella ja yrittäjyyttä edistävillä toimilla. Näin uskotellaan.
Osa esityksistä on niin huonoja, että niillä on päinvastainen vaikutus verotulojen kasvamiseen, ravintolayrittäjyyden tukemiseen saati "eurooppalaisten juomatapojen" oppimiseen.
En ota kantaa prosentteihin ja anniskeluaikoihin, vaan uusiin avauksiin, jotka osin tulivat eduskuntaryhmille eilen täysin uusina ministeriryhmän kompromissiesityksinä.
1. Jos rahaa alkoholin juomiseen ei ole, on sitä pian mahdollista ostaa velaksi. Kilpailun ollessa kovaa, ilman säätelyä mm. baarit ja pizzeria voisivat laillisesti avata piikin asiakkaalleen. Rahojen loputtua kotimatkan sijasta meno jatkuu vaikka aamu neljään saakka.
Kun kynnys juomisen jatkumiseen poistuu, tilipäivänä perheen/kotitalouden menojen sijasta tilipussi tai eläke kuuluukin kantabaarille. Tämä on väistämätön tulevaisuus tuhansien suurkuluttajien kohdalla.
2. A- ja B-oikeuden poistuvat ja kaikki anniskeluravintolat saavat vapaasti päättää juomavalikoimansa. Käytännössä jokainen anniskeluluvan saanut yrittäjä voi myydä halutessaan ”tiukkaa viinaa”.
Miten esimerkiksi pizzerioiden lisääntyvä alkoholin myynti on sopusoinnussa sen tavoitteen kanssa, että ravintolayrittäjien myynti lisääntyy, jos puolta edullisempaa mukia on pian tarjolla joka korttelissa? Itse en ole vielä yhdessäkään pizzeriassa nähnyt esimerkiksi myytävän pantillisia limonaditölkkejä, vaikka näin kuuluisi olla. Juomat saa edullisemmin ulkomailta. Miten käy viinan myynnin kanssa, saa vain arvata.
3. Mikä normien purkuidea on saada 16 -vuotta täyttänyt myymään/tarjoilemaan alkoholia vaikkapa baarissa? Ikänsä puolesta hänellä ei olisi oikeutta edes päästä aikuisten anniskelupaikkoihin, mutta myyjäksi kylläkin. Kyllä sinne ravintolaan töihin ehtisi kaksi vuotta myöhemminkin. Ravintolaopiskelijoiden tilanne on jo ratkaistu nykyisessä lainsäädännössä.
4. "Limuviinojen" (enintään 5,5%) myynti sallitaan kaupoissa ja kioskeissa. Limuviinan saatavuuden helpottumisen johdosta teinien alkoholin käytön kasvaminen on arvattavissa. Ketä se kiinnostaa. Pääasia on säätelyjen purkaminen.
Hallituksen "norminpurkutalkoissa" on usein epäjohdonmukaisuuksia.
Tupakkalain uudistuksen myötä hallitus tulee kieltämään ”yhdessä yössä” sähkötupakan nikotiinia sisältävien makunesteiden myynnin kokonaan. Siitäkin huolimatta, vaikka Suomessa yli sata tuhatta henkilöä on päässyt sähkötupakalla eroon 95 % haitallisemmasta savukkeesta.
Sähkötupakkaa tullaan säätelemään muiltakin osin vähän kuin olisi kyse huumeesta. Alkoholin osalta toimitaan toisin, vaikka yhteiskunnallisten haittojen vertaaminen näiden kahden osalta ei ole rakettitiedettä kenellekään. Kaksinaismoralismia parhaimmillaan.
Alkoholilain uudistusta varmaan tarvitaan. Kansa haluaa holhoamisen vähentämistä, se sitten sallittakoon.
Kolikon toinen puoli on kuitenkin se, että hyvin liberaali alkoholipolitiikka tuo yhteiskunnalle huomattavat lisäkustannukset. Sinulle ja minulle. Kaikille jotka veroja maksavat. Perhetragedioiden kasvuennusteista puhumattakaan. Lisää lasten huostaanottoja. Lisää eronneita perheitä. Lisää oikeudenkäyntejä.
Joku periaate yhteiskunnallisella "holhouksella" tulisi kuitenkin olla. Jos juoda haluaa, ei sitä tulisi tehdä velaksi. Osaltani vastustin viinan velaksi myynnin sallimista. Ei auttanut. Juna siltä osin meni jo ministeriryhmän kompromississa.
Asia jonka voi laittaa piikkiini. Hyvälle tai huonolle puolelle. Lukijasta tai juomatottumuksista riippuen. Estimme yhden äänen enemmistöllä viinin päätyminen ruokakauppojen ja kioskien hyllyille. Se ei ole tarpeen.
Puretaan normeja. Puretaan holhousta. En kuitenkaan usko, että normikuluttajalle on suurta väliä sillä, hakeeko hän satunnaisen viininsä Alkosta vai ruokakaupasta. Siihen uskon, että vapaampi alkoholin saanti lisää kynnystä juoda useammin ja enemmän. Se ei ole rakettitiedettä. Sitä näkee nuorten keskuudessa. sitä näkee jopa työpaikalla.