Quantcast
Channel: Uusimmat puheenvuorot
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Mainonnan tuulet: keitä ovat yrityksen arvolauseiden "me"?

$
0
0

Erinäisten yritysten, nyt myös Vaasanin, julistautumiset sukupuolineutraalin agendan kannattajiksi nk. positiivisen syrjimisen kautta ovat ajankohtainen, vedonlyönnin luonteinen markkinoinnin ilmiö. Positiivinen syrjiminen toteutuu siten, että enemmistön edustajia ja arkista elämäntilannetta snobbataan ja vaikkapa juuri Vaasan tapaan testimonialseissa valitaan tuoda esille vähemmistön edustajia jopa sata- tai tuhatkertaisessa osuudessa näiden todelliseen suhteelliseen osuuteen verrattuna.

Poliittinen kannanotto päivittäistuotteen yhteydessä on monelle vastenmielinen mauste. Yritykselle se on tietysti laskelmoinnin tulos: oletetaan, että saadaan enemmän haaviin niitä, joilla on testimonialin aiheesta vahvoja myönteisiä mielipiteitä kuin pelätään niitä, jotka päätyvät boikotoimaan tuotetta vastenmielisen arvoviestin vuoksi. Ja oletetaan, että ihmiset oikeasti uskovat jonkun Vaasanin YRITYKSENÄ välittävän muita YRITYKSIÄ enemmän vähemmistöjen edustajista! Tällekään palstalle Vaasanista ei ole kukaan vastannut omalla nimellään, vaan Vaasanin Facebook-nimen takaa.

Tehdäänpä pieni ajatusleikki: kuinka moni Vaasanin leipää leipovista tai logistiikkaa hoitavista henkilöistä olisi vilpittömästi markkinoinnin valitseman mielipidemarkkinoinnin kannattaja? Tuskinpa heiltä ole tästä edes kysytty. "Olemme yhtälailla kaikkien ja kaikenlaisten perheiden puolesta" on tyhjyyttään koliseva lause, kun se "me" ei ole muuten olemassa kuin mainosviestissä. Anonyymissä kyselyssä tilanne tuskin olisi sen kummempi kuin missään muussakaan suomalaisessa firmassa. Eli tässä on takana ihmisiä, joilla ei ole rohkeutta astua omalla nimellään esiin agendaansa kannattamaan. Pakkaamossa voisi ihan hyvällä omallatunnolla työskennellä homovihaajia eikä se Vaasanille olisi mitenkään epäjohdonmukainen tilanne: kysehän on vain markkinoinnista, edes Vaasanin omien työntekijöiden mielipiteillä ei ole merkitystä.

Ajoittain näkee myös tapauksia, joissa mainostoimisto on suorastaan vedättänyt asiakasta ja jokin yksittäinen AD on saanut omille poliittisille mielipiteilleen palstatilaa maksattaen laskun asiakkaan mainoskuluina. Saapa nähdä miten Vaasanin tässä käy!

Minulle Vaasanin nosto marginaaleista edustaa vain yrityksen tapaa rajata itsensä pois hyödyntämästäni palvelu- tai tuotevalikoimasta. Taloudessamme käytettiin muutamia Vaasanin tuotteita, mutta jatkossa ei mitään. Suosittelemme myös lähipiirimme henkilöille kääntymistä arvoneutraalin tai myönteisiä perhearvoja esille tuovan valmistajan puoleen. Silti onnittelen huomioni saavuttaneesta markkinointiviestistä, se vaatii kekseliäisyyttä.

Jään mielenkiinnolla seuraamaan kuinka yritykset alkavat paikkailla tämän perhearvoilla käydyn mainontateatterinsa uskottavuutta sitä myöten, kun osoitetaan, ettei keisarilla olekaan vaatteita.

0

Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Trending Articles