Vaikka kuka poliisimies kuinka hurskastelisi, on viranomaisten tavoittelemien henkilöiden mahdollisimman tarkka, ts. yksityiskohtainen, profilointi yksi poliisin ydintehtävistä. Valitettavaa tai ei, ovat kaikki ulkonäköön liittyvät tekijät, esim. ihon väri, vaatetus, hiustyyli, pituus ja arvioitu paino, parhaita mahdollisia tuntomerkkejä. Ei ole poliisin työtehokkuuden nimissä mitään väärää, että pistokokeisiin valitut kohteet valitaan kuulo- ja näköhavaintojen perusteella. Tämä on mielekkäin toimintamalli.
Mitä enemmän paperittomia siirtolaisia (joista suurimmalle osalle yhteinen nimittäjä on sama etninen tausta) jää maassaolo-oikeudetta oleskelemaan Suomeen, sitä suuremmissa määrin samojen viiteryhmien edustajat kaikenkaikkiaan saavat varautua todistamaan henkilöllisyytensä, ja kaikki lutviutuu parhaiten tekemällä yhteistyötä.
Minä lähestyn asiaa yksinomaan suomalaisen poliisin virantoimitukselliselta kantilta ja yritän palauttaa mieliinne, mikä poliisin rooli ja funktio yhteiskunnassa on. On aika huikea utopia, jossa kellään ei saisi olla mitään ulkoisia ominaisuuksia, ihmisistä ei saisi johtaa niiden mukaisia tuntomerkkejä ja niiden mukaan ei näin ollen saisi haarukoida ihmisiä isommasta massasta.
Ja kaikki tämä miksi?
Hysterian vuoksi.
Vainoharhaisen olettamuksen, jossa omat ulkoiset tuntomerkit, kaikkein tulenarimpana asiana ihon väri, olisi jotenkin epäilyksen alaisuuteen johtava. Että poliisi pysäyttelee tummaihoisia kulkijoita ihan vain aikansa kuluksi, vailla mitään syytä. Ei ole poliisin vika, jos laittomasta maassa oleskelusta epäillyt edustavat pääsääntöisesti samoja genotyyppejä, eli omaavat yhden olennaisesti rajaavan tuntomerkin.
Osalta kansalaisista vaikuttaa olevan tykkänään unohtunut syy siihen, miksi poliisivoimat ovat olemassa ja millaisin toimintaperiaattein sen tulee operoida. Poliisin tehtäviin aivan nimenomaisesti kuuluu profilointi. Poliisin ei tule olla virantoimituksessaan mikään syrjinnänvastaisen viranomaiskulttuurin esitaistelija vaan huolehtia siitä, että virkatehtävät tulevat hoidetuiksi mahdollisimman tehokkaasti.
Terve lähtökohta olisi muistaa, ettei poliisi niinkään tarkista henkilöllisyyttäsi siksi, minkä näköinen (ihon väri, vaatteet, kampaus, pituus, paino etc.) olet vaan siksi, että syystä tai toisesta etsinnässä on henkilö, joka omaa samat tunnuspiirteet kuin sinä. Sinä et ole tehnyt mitään väärää vaan joku toinen. Jos jotain pitäisi saada syyttää niin tätä toista, joka on mokoma valinnut samat vaatteet kuin sinä.
Minäkin olen joutunut "profiloinnin" kohteeksi muutaman kerran. Kerran poliisi pysäytti minut työmatkalla, sillä parin korttelin päässä oli tapahtumahetkeä aiemmin mellastanut samoin pukeutunut mieshenkilö. Ei ollut ongelmaksi olla yhteistyöhaluinen. Aikaa meni pari minuuttia. Jostain syystä poliisi ei tuolloin pysäytellyt kukkamekkoisia naisia vaan mustashortsisia ja vaaleahupparisia miehiä – vaateparsi, joka minullakin oli yllä.
Pari muuta kertaa poliisi on pysäyttänyt minut tien päältä puhallutusratsiaan. Tämä on johtunut siitä, että olen kuljettanut autoa ja poliisi haluaa haarukoida liikenteestä mahdollisia rattijuoppoja. Poliisi ei puhalluta rullaluistelijoita, kävelijöitä tai autojen matkustajia, koska rattijuopumukseen voi syyllistyä ainoastaan auton kuljettaja, jonka tunnistaa siitä, että hän istuu ajoneuvon hallintalaitteiden ääressä moottorin ollessa käynnissä.
Paperittomat, ts. laittomasti maassa oleskelevat, siirtolaiset siis pääsääntöisesti ovat tummaihoisia, fennougrilaisesta stereotyypistä poikkeavia tai "ulkomaalaisen oloisia" – kuka mitenkin haluaa asian muotoilla tai kiertoilmaista –, eikä tämän johdosta ole kerrassaan mitään järkeä kuluttaa aikaa ja vaivaa tiettyjen ryhmien (pohjois- ja itäafrikkalaiset sekä lähi-itäläiset) ulkopuolisiin henkilöihin.
Jos poliisilakia lähtisi oikein pilkuntarkasti tulkitsemaan, saattaisi ajan ja resurssien tuhlaaminen epäolennaisuuksiin olla katsottavissa virkavelvollisuuden rikkomiseksi. Esim. ajaa yllä mainitsemassani ja minulle sattuneessa tapauksessa virka-ajoneuvolla Jyväskylästä n. 60 km päähän Jämsän keskustaan tsekkailemaan papereita kylän mummoilta "tasapuolisuuden nimissä".
Se, että ihon väri, joka toki kertoo olennaista henkilön etnisestä taustasta, vaikka on virantoimituksessa olevalle poliisille ainoastaan tuntomerkki muiden, kuten edelleenkin vaatteiden, kampauksen ja mittojen, joukossa, halutaan asemoida poliisille sallittujen tuntomerkkien ulkopuolelle joistain hypersensitiivisyys- ja hysteerisistä syistä, ei käy laatuun.
Ei, vaikka se jossain virallisessa toimintaohjeistuksessa lukisikin. Sitä paitsi, ja kuten heti kirjoitukseni alussa totesin, katson, ettei etniseltä profiloinnilta voi välttyä, mikäli poliisiviranomainen käyttää tervettä järkeä ja harkintakykyä hoitaessaan virkatehtäväänsä.
On edelleen varsin selvää, että ihonväriä eivät alleviivaa tämän tästä niinkään poliisi, rajavartiolaitos tai maahanmuuttokriittiset poliitikot vaan joko tummaihoiset suomalaiset tai maahanmuuttajat itse taikka heidän moniarvoiset oikeuksien puolustajat. Oikein tarkasti ottaen vinoutunut ja turhaan framille nostava suhtautuminen ihmisten omasta poikkeavaan ulkonäköön on tulkittavassa rasistiseksi positioksi.
Vastaavaa maassaoloedellytysten tutkintaa valkoihoisilta saattaisi olla esillä, mikäli esimerkiksi Putin ennen pitkää syvässä omanarvontunnossaan ajaa kantavenäläiset pakosalle. Joko tällöin taas itketään syrjinnästä, rasismista ja profiloinnista?
Yksi asia kuitenkin on varma. Siinäkin tilanteessa poliisi pyrkii hoitamaan virkatehtävänsä niin tehokkaasti kuin mahdollista. Ei ole poliisin tehtävä miettiä sitä, järkkyykö sen virantoimituksesta johtuen yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston toimistopäällikön mieli.