USA:n presidentinvaaleissa on otettu arveluttavia keinoja käyttöön.
Tähän mennessä olemme lukeneet, kuinka presidenttiehdokas Donald Trump on valmis jättämään Euroopan puolustuksen yksin. Myös sellaisessa tilanteessa, jossa Eurooppaan mahdollisesti hyökättäisiin. Se olisi hätkähdyttävä voimatasapainon muutos maailmassa. Se olisi myös hätkähdyttävä muutos sopimuksiin perustuvassa maailmassa, kuten Suomen eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva toteaa HS:lle antamassaan haastattelussa.
Muutos olisi erittäin arveluttava kaikkien Euroopan maiden kannalta tilanteessa, jossa tiedämme, että Venäjällä on käytössään massiivinen hyökkäyskalusto. Ja tiedämme, että Venäjällä on kyky ja halu käyttää sotilaskalustoa itsenäisten maiden osienkin valtaamiseen.
Kaiken lisäksi on huippuasiantuntijoiden toimesta osoitettu, että Venäjä pystyy tekemään informaatiovaikuttamista netin ylitse. On siis hyvin mahdollista, että Venäjältä käsin tehdään kampanjatyötä netissä vaikkapa USA:n presidentin vaaleissa. Ainakin sellainen olisi erittäin kustannustehokas tapa vaikuttaa hyvin moniin asioihin maailmassa.
Tästä kaikesta herää joitain hyviä kysymyksiä:
Millaisia vaikutuksia on rauhaa varmistavien sopimusten uusiksi laittamisella?
Koko Eurooppa on ollut harvinaisen pitkässä rauhan tilassa viimeiset 70 vuotta. Tätä rauhaa ovat katkaisseet Euroopassa katkaisseet lähinnä entisen Jugoslavian maiden kriisit 1990-luvulla ja Ukrainan kriisi 2010-luvulla.
Historialla on aiemmin ollut tapana toistua. Ihmiskunnalla on sotaisa historia.
Historia ei koskaan kuitenkaan toistu samassa muodossa. Tämän historian asiantuntijan mukaan on jo nyt olemassa merkkejä siitä, että olemme luisumassa kohden laajempaa konfliktia.
Hän jopa esittää kysymyksen, että mikä tulee olemaan se "Arkkiherttuan murha Sarajevossa" joka saattaisi toimia uutena lähtölaukauksena uudelle laajalle sodalle. Ensimmäinen maailmansota alkoi harmittomalta vaikuttavasta tapahtumasta ja käynnisti ennennäkemättömän laajan konfliktien aallon.
Toisen maailmansodan jälkeen Euroopan maat vaikuttivat oppineen. Uusien konfliktien välttämiseksi oli tarkoitus rakentaa myös rauhaa edistävä Euroopan Unioni. Tätä tarkoitusta varten EU onkin toiminut jo pitkään. Ja EU on saanut sen vuoksi Nobelin rauhanpalkinnon.
Nyt on olemassa kehityskulkuja, jotka on hyvä pysäyttää ajoissa. Kun meillä siihen on vielä aikaa. Sota on helppo aloittaa ja erittäin vaikea lopettaa. Kuten näemme Ukrainasta, Afganistanista ja monesta muustakin paikasta. Kaiken lisäksi sota aiheuttaa aina haavoja, joiden paraneminen vie sukupolvia aikaa.
Miten toisesta maasta tapahtuva vaalityö vaikuttaa Suomen demokratialle?
Voimme olettaa, että Venäjällä on kyky informaatiovaikuttamiseen yli rajojen. Se tarkoittaa sitä, että Suomen eduskuntavaaleissa voi olla, että vaalikampanjointia tehdään myös ulkomailta käsin. Esimerkiksi vaikkapa Venäjältä.
Miten nykyisessä tilanteessa voi käydä Suomen demokratialle?
Miten Venäjä itse toimii ulkomaisten toimijoiden kanssa?
Kaikki ulkomailta rahoitusta saava toiminta on Venäjällä nykyisin hyvin rajoitettua. Vastaavat kiellot tai rajoitukset eivät oikein sovi Suomessa käsitykseemme demokratiasta. Ehkäpä oleellisempaa onkin varmistaa Suomessa jatkuva työ Suomen medioiden vapauden puolesta, varmistaa koko kansakuntamme laaja sivistystaso ja koulutustaso, sekä kehittää ja ylläpitää Suomessa hyvää medialukutaitoa.
Kuinka tehokasta netissä käytävä vaalikampanjointi on ollut?
Dagens Nyheter:in toimittaja löysi jo vuonna 2010 äärioikeistolaisia toimijoita, jotka "spreijasivat" maahanmuuttovastaista sanomaansa nettiin. Keinoina oli mm. yhdellä ihmisellä kymmeniä eri nimimerkkejä. Seurauksena on nähtävissä Sverigedemokraterna nimisen maahanmuuttovastaisen puolueen ennennäkemättömän nopea kannatuksen nousu. Vaikuttaakin siltä, että jotkut poliittiset tahot ovat nokkelimmin omaksuneet ns. sissimarkkinoinnin keinoja netissä.
Tutkiva kirjoittaja Jamie Bartlett löysi vastaavaa toimintaa Britanniassa. Bartlett:in mukaan Britanniassa on ollut pieniä ryhmiä ihmisiä, jotka ovat kampanjoineet aktiivisesti mm. maahanmuuttoa vastaan.
Valtioiden rajat ylittävä kampanjointi herättää monia muitakin hyviä kysymyksiä.
Nyt jo on täysin mahdollista, että vaalikampanjointia voidaan tehdä yli rajojen. On vain ajan kysymys, että voidaan osoittaa, että näin on myös tehty. Mielestäni se muuttaa hyvin paljon sitä, millainen käsitys meillä on demokratiasta. Kuinka voimme käydä vaaleja, jos vaaleihin Suomessa voidaan vaikuttaa laajastikin toisista maista?
Mitkä ovat sinun mielestäsi tähän asiaan liittyen oleellisia kysymyksiä?
Mitä havaintoja uutisista tai mitä ajatuksia sinulla on näihin teemoihin liittyen?