Quantcast
Channel: Uusimmat puheenvuorot
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Ikäihmisten ajokortin uusiminen ja muistitestit

$
0
0

Miten lääkärit on ohjeistettu tekemään muistitestit?

Muistitestit ikäihmisten ajokorttiin tarvittavaan lääkärintodistukseen ovat tätä päivää. Mutta testaustapa ja testiin suhtautuminen kuulemma vaihtelee aika paljon eri lääkäreillä. Joillekin riittää, että potilaalta kysytään, mikä päivä nyt on, tai missä me nyt olemme? Joillekin pistetään leikkaa, liimaa, käännä, väännä, piirrä askartelusarja, joka pitää selvittää määräajassa. 

Alkujaan, kun kuulin, että ihmisiä oli testattu jotenkin, ymmärsin, että tämä testi on yksi pieni osa lääkärintarkastusta fyysisen ja psyykkisen kunnon mittaamisessa, mutta nyt kun olen kuullut, miten ison merkityksen joidenkin ihmisten kohdalla tämä testi on saanut, aloin ihmetellä, missä kulkee rajat… joillekin on kortti myönnetty yllättäen vaan vuodeksi tai kahdeksi ja sitten pitää taas mennä lääkäriin, voidakseen jatkaa ajamista. 

En tiedä, miten itse asiaan suhtautuisin, jos tekisin tällaisessa testissä jonkun kohdan väärin tai en muistaisi jotain asiaa, mutta ymmärrän ihmistä, joka on vuosikymmeniä pyörittänyt auton rattia ja ajaa edelleen paljon ja on onnistunut  tekemään sen vielä ilman isompia kolhuja tai sakkoja ja sitten hänelle sanotaan, että saat nyt vuoden ajaa, katsotaan sitten uudestaan.  Ymmärrän tuohtumuksen ja kommentin : ” Mitä ihmeen merkitystä ajotaidolleni on sillä, saanko piirrettyä kuutiota tai jotain muuta kuvaa paperille, ei silla autolla kuvioita piirrellä, eikä silläkään ole mitään merkitystä, kuka on pääministeri tai joku muu!” Olen täysin samaa mieltä. Sillä ei ole oikeasti mitään merkitystä ajamiseen. Kaiken lisäksi todistus ja lääkärissä käynti maksavat. Ei kaikilla eläkeläisillä ole varaa juosta joka vuosi samasta asiasta lääkärissä. Tai ainakin se on jostain muusta, ehkä tärkeästäkin asiasta pois.

Ymmärsin alun alkaen, että tällä voitaisiin seuloa alkavia muistiongelmia esiin, mikä sinällään on ok. koska ainakin joissain tapauksissa aikainen diagnoosi antaa mahdollisuuden taudin etenemistä hidastavaan lääkitykseen, mutta jos ihmisiä kohdellaan näin kovin eri tavalla ja teetetään testejä toisille ja toisille ei, alan kyllä kysellä yhdenvertaisuuden perään!

 

Miten lääkäri ottaa huomioon testattavaan vaikuttaneet sairaudet/viat/lukihäiriöt/ koulutus/työtehtävät ym. ?

Sitten tulee mieleen vielä se, että miten näissä testeissä, jos niille kerran annetaan jopa ajokieltoon oikeuttava merkitys,  otetaan huomioon potilaan ehkä vaikeatkin taustatekijät… elämänikäinen kuulovamma, lukihäiriöt, kielelliset ongelmat ( esim. vauvana lähetetty Ruotsiin, oppinut kielen miten kuten huonon kuulon kera ja sitten palautettu Suomeen ja suomalaiseen kieliympäristöön, jolloin opittu kieli on hävinnyt ja on pitänyt oppia uusi kieli … tai ruotsinkielinen lapsi on muuttanut täysin suomenkieliseen ympäristöön  ja molemmat kielet ovat jääneet vajavaisiksi… nk. puolikielisyys, ) Väitän, että näillä kaikilla asioilla on aika iso merkitys ihmisen kehitykselle ja kommunikaatiokyvylle yms. ja myös tällaisten testien tekemiselle, etenkin, jos ei ole työelämässä juuri kynää kädessään pitänyt , tietokoneesta puhumattakaan!

 

Mihin voi valittaa, jos tuntee tulleensä kohdelluksi väärin?

Vielä kuitenkin kysymys Trafille:  mitä pitää tehdä sellaisen kuljettajan, joka töpeksii tavalla tai toisella testissä ja saa sitten sen perusteella vain vuoden tai kahden ajoluvan lääkäriltä ja tuntee tulleensa kohdelluksi väärin. Mihin voi valittaa vai voiko mihinkään. Onko lääkäri aina oikeassa ?

0

Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Trending Articles