Merkelin ja Hollanden esittämät linjaukset turvapaikanhakijoiden suhteen tuntuvat oikeilta. EU-alueelle tarvitaan yhtenäiset säännöt siitä millä perusteella turvapaikan saa. Federalismia, jonka luulisi kelpaavan useimmille. Lista maista joita pidetään turvallisina ja joista tuleva turvapaikanhakija saa sen vain erityistapauksissa. Tällaisen yhteisen listan tekeminen on sekin federalismia ja unionin jäsenmailla voi olla hiukkasen erimielisyyksiä listan sisällöstä, mutta eiköhän Suomi taivu enemmistön tahtoon, vaikka naapuri ei pääsisilistalle. Turvalliseksi maaksi pyrkiminen voisi aiheuttaa positiivisen kansainvälisen kilpailu siitä, ketä EU turvallisiksi kelpuuttaa.
Yhteisellä rahoituksella Kreikkaan ja Italiaan pystytettävät vastaanottokeskukset valikoimaan turvapaikkaa hakevista siihen oikeutetut on minusta parempi idea kuin se, että tutkintaa tehtäisiin esim. vasta sitten kun turvapaikan hakija saapuu suomalaiseen vastaanottokeskukseen. Olettaisin tämän olevan kustannustehokasta, vaikka ajatus turvapaikanhakijamassojen jakamisesta vuohiin ja lampaisiin saa minut hiukan epäilemään prosessin inhimillisyyttä.
Sitten siihen taakanjakoon, minusta se on parempi menetelmä kuin hallitsematon turvapaikanhakijoiden etsiytyminen maasta toiseen onneaan koettelemaan. Ne jotka kuvittelevat rajaviranomaisten kykenevän tätä tulvaa estämään erehtyvä. Rajojen läpi tullaan vaikka niitä vartioitaisiin kymmenien kilometrien leveydeltä.