Nykyisin on muotia kitistä sosiaalisessa mediassa – kaikki on huonosti, poliitikot ovat tyhmiä, maahanmuuttajat vie rahat jne. Ratkaisumallejakin löytyy rajat kiinni, kauppasopimukset katkolle, ulkomaalaiset karkotettava, poliitikot vaihdettava yms. En ole elämäni aikana nähnyt sellaista vyörytystaistelua istuvaa hallitusta vastaan, kuin nyt on – toisaalta sosiaalinen media on tämän vuosituhannen ilmiö ja minä olen elänyt suurimman osan elämääni viime vuosituhannella. Sosiaalisen median 'ansiota' ovat lukemattomat salaliittoteoriat.
Aloitetaan tyhmistä poliitikoista – kun joku sanoo, että poliitikot ovat tyhmiä, niin pitäisi mennä peilin eteen ja kysyä olenko minä tyhmä – vastaus on kyllä. Suomessa poliitikot valitaan vaaleilla. Kansa päättää ketkä heitä edustavat. Kansanedustaja on tietyn kansanryhmän keulakuva. Oikeastaan hän on työryhmä, poliittisine avustajineen ja tukiryhmineen. Asioita päätettäessä pyydetään lausuntoja tutkijoilta, selataan tieteellisiä tutkimuksia jne. Päätöksen teon takana on yleensä mittava selvitystyö. Lisäksi puolueessa on tutkittu tarkkaan mielipidetutkimuksia. Päätökset saattavat tuntua tyhmiltä meistä, jotka olemme eri mieltä, mutta päätökset noudattavat yleensä ko. poliitikkojen kannattajien arvomaailmaa. Esimerkiksi - miksi keskustapuolueen kannatus on korkealla, vaikka kokoajan tehdään 'tyhmiä' päätöksiä. On tosin muutamia kansanedustajia, jotka luulevat osaavansa jotakin ihan omasta päästä.
Poliitikkojen vastuu on äänestäjien vastuuta pois lukien selvät rötökset. Ei ole Sipilää, Orpoa tai Niinistöjä, vaan joukko ihmisiä, jotka ovat äänestämällä mahdollistaneet heidän poliittisen toimintansa. Ei ole myöskään poliittista eliittiä, on vain ihmisiä, joille on äänestämällä annettu valtaa. On totta, että joillakin saattaa valta nousta päähän, mutta kansa voi hoitaa asian seuraavissa vaaleissa.
Onko mahdollisuus laittaa rajat kiinni. Siirtolaiskysymys on edelleen akuutti ja siihen kuluu rahaa. Väestö ikääntyy. Lasten lukumäärän vähenemisestä kertovat suljetut koulut. Vaikka automaatio lisääntyy, tarvitaan ihmisiä ainakin opettamaan, hoitamaan ja järjestystä ylläpitämään. Suomalaisia lapsia ei ole koulutettaviksi ja täytyy muistaa, että lapsen kouluttaminen työikäiseksi maksaa paljon – lisäksi on 10% syrjäytymisriski. Siirtolaiset ovat usein valmiiksi koulutettuja ja muuntokoulutus suomalaisiksi työntekijöiksi on suhteellisen halpaa. Pakolaisten syrjäytymisriski on tosin aika suuri, mutta se ei koske oma-aloitteisesti maahan tulleita. Terveydenhuollossa on paljon hyvin menestyviä siirtolaisia. Viimeinen lääkärissä käyntini vietnamilaista alkuperää olevan lääkärin luona oli tosi tervehdyttävä. Vanhat ihmiset kuin minä eivät ole vastakkain siirtolaistaustaisten kanssa, vaan siirtolaiset mahdollistavat ihmisarvoisen vanhuuden.
Meillä on mahdollisuus lopettaa ulkomaankauppa ja palata 1950-luvulle. Suomen elintason elinehto on ulkomaankauppa. Valitettavasti kauppaa ei voi käydä ilman sopimuksia ja EU on välinen suomalaisten tuotteiden markkinoille pääsyssä. Suomen kaupan haasteita ovat syrjäinen sijainti. Kuljetuskustannukset ovat isoja. Pääomien niukkuus – yksityisille ei ole kertynyt kansallista varakkuutta tuotannon aloittamiseen. Institutionaaliset sijoittajat hakevat rahoilleen parempaa tuottoa ulkomailta. Suomessa ei oikein voi olla 'self made man' - siis luoda itse oma varallisuutensa. Sama ongelma on sekä siirtolaisilla että kanta suomalaisilla.
Koulutuksen epätasa-arvo on lisääntynyt PISA tutkimusten tulokset pudonneet. Seurauksena on, että koulumaailmaan on tullut kaiken maailman innovaattoreita – joku sata systeemi. Ongelmana on että monilla näistä ei ole käsitystä siitä mitä koulussa oikeasti tapahtuu. Lisäksi tulee uusia opetussuunnitelmia, joita on huonosti kokeiltu. Minun mielestäni olisi parasta antaa opettajien tehdä työtään ja vanhempienkin kannattaisi asettua kasvattamisessa samaan rintamaan opettajien kanssa.
On meillä mahdollisuuksia, kun lopetetaan kitinä ja etsitään oikeita toimivia vaihtoehtoja. Sosiaalisessa mediassakin voisi esittää ratkaisumalleja eikä pelkästään haukkua tyhmäksi.