Avioliittolain uudistaminen perustuslain yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosäännöksiä vastaavaksi on etenemässä valmiiksi parin kuukauden sisällä - uudistukseen sisältyvät hankkeet sairausvakuutuslain ja elatustukilain muuttamisesta sekä sosiaaliturvalain avoliittoa koskevan osan muuttamisesta sukupuolineutraaliksi valmistuvat piakkoin eduskunnan hyväksyttäväksi ja tasa-arvoinen avioliittolaki astuu uudistuneine säädöksineen voimaan jo maaliskuun 1. päivä tulevaa vuotta.
Avioliittolain uudistaminen lakihankkeena edustaa ideana suoraa demokratia - lakiesityksen muodon aloite sai kansalaisaloitteen pohjalta ja tulee olemaan siinä muodossa ensimmäinen laiksi edennyt lakialoite.
Avioliittolain uudistamishanketta vastaan on tehty myös jo eduskunnassa ensimmäiseen käsittelyyn yltänyt vasta-aloite, jonka tarkoituksena on kumota jo tehty päätös avioliittolain uudistamisesta ja rajoittaa samalla kansalaisten perustuslaillisia oikeuksia.
Käsittääkseni vasta-aloitteella ei ole kovinkaan suurta mahdollisuutta tulla hyväksytyksi lainsäädäntöprosessissa - vasta-aloitteen tunnettuja ongelmakohtia ovat sen perustuslaillisiin oikeuksiin kohdistuva rajoittava luonne ja aloitteen yleinen juridinen tarpeettomuus. Tämä asia on myös ymmärretty jo melko yleisesti, sillä esimerkiksi avioliittolain uudistamista sukupuolineutraaliksi kannattavalla virallisella Tahdon2013-kampanjan facebook-sivulla on edelleen peräti 92 096 kannattajaa kun vastaavasti Aito avioliitto -nimisellä vasta-aloitteen virallisella facebook-sivulla on ainoastaan 1 984 "liketystä".
...