Yksi tekijä, joka voi vaikuttaa siihen, miksi tilanne Suomessa on niin tulenarka, on se, että noin 100 vuotta sitten käyty sisällisota on jäänyt analysoimatta. Toisin sanoen sen aiheuttamia traumoja ei ole käsitelty.
Tuossa sodassa tavallinen kansa nousi rohkeasti ilmaisemaan oman kantansa ja toimimaan sen puolesta. Seurauksena oli mitä julmin ja ankarin nitistäminen. Veikkaan, että ääneenlausumaton (tai voi olla, että moni on sen ääneenkin lausunut) johtopäätös oli, että tavallisen kansan ei kannata ilmaista mielipidettään, saati toimia sen mukaisesti, koska tuloksena on vain julma ja raaka rangaistus.
Tuo tunnelma ja ilmapiiri -- jopa ääneenlausumattomana ja ehkäpä tehokkaimmillaan juuri sellaisena -- on sitten elänyt sukupolvesta toiseen ja vaikuttaa edelleen tänä päivänä. Tämä näkyi suomalaisessa keskustelukulttuurissa ennen maahanmuuttokeskustelua esimerkiksi niin, että jos joku jossain keskustelussa ilmaisi mielipiteenään niin tai näin, niin häntä vaadittiin välittömästi TODISTAMAAN mielipiteensä. Välitön vaatimus oli, että oli esitettävä tutkimusaineistoa, joka todistaisi mielipiteen OIKEAKSI.
Toisin sanoen, Suomessa ei arvosteta mielipiteitä. Ainoastaan faktoilla ajatellaan olevan arvoa, ei mielipiteillä. Niinpä Suomi onkin insinööritieteiden ja pisamenestyksen luvattu maa. Jos ihmisellä ei ole oikeutta ilmaista mielipiteitään, hän käyttää lahjakkuutensa ja energiansa johonkin sellaiseen, jota pidetään arvoneutraalina.
Suomessa on viimeisten 100 vuoden aikana lakaistu yhteiskunnalliset vastakkainasettelut maton alle. On teeskennelty, että sellaisia ei ole. Lainarahalla on yritetty olla mieliksi sekä niille, joiden olisi pitänyt maksaa veroja, että niille, joilla pitäisi olla oikeus saada yhteisin varoin kustannettuja hyvinvointipalveluja.
Tällaisessa yhteiskunnassa, jossa sisäisistä vastakkainasetteluista ei voida puhua, mikä tahansa ulkoinen syntipukki voi saada tunteet kuohahtamaan. Ja niin on juuri käynyt maahanmuuttajien kohdalla.
Trotski esitti aikanaan (jo 1930-luvun alussa) että fasismi syntyy siitä, että kapitalismi kehittyy sille asteelle, että se alkaa kurjistaa keskiluokkaa. Jos poliittisella vasemmistolla ei ole rohkeutta esittää selkeää vaihtoehtoa -- eli käytännössä sosialismia -- oikeistopolitiikalle, tavallinen kansa turvautuu epätoivoissaan fasismiin. Tilanne Euroopassa on nykyään juuri tällainen.
Leon Trotsky's FASCISM What It Is and How To Fight It