Pellervon taloustutkimus ( PTT) tiedotti eilen Suomen bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna 1,2 ja ensi vuonna 1,4 % .
Kaikki ennuslaitokset ennustavat Suomen talouden kasvua ensi vuodeksi. Kokosin tuohon eniten julkisuudessa olevien ennustelaitosten lukuja (%) :
Aktia 1,00
Danske Bank 1,00
Etla 1,20
Nordea 0,80
Palkansaajien Tutkimuslaitos (PT) 1,30
Pellervon Taloustutkimus (PTT) 1,40
Suomen Pankki 1,10
Valtiovarainministeriö (VM) 0,90
Suomen talouden kehitystä arvioivat myös monet ulkomaiset tahot (IMF, OECD, luottoluokituslaitokset).
* * * * *
Huomiota tuossa yllä olevassa taulukossa kiinnittää, että Suomen valtiovarainministeriö Nordea –pankin ohella on pessimistisen Suomen talouden kasvusta ensi vuonna.
Pääministeri Juha Sipilä on tällä viikolla puhunut valtion vuoden 2017 talousarvion lähetekeskustelussa, että 72 %:n työllisyystavoite on mahdollista saavuttaa vasta vuonna 2021.
Lisäksi pääministeri Sipilä on myös todennut , että velaksi elämisen lopettaminen edellyttää 2 %:n kasvua. Tuollaista talouskasvua ei mikään ennustelaitos katso Suomen saavuttavan lähivuosina.
Eli pääministeri Sipilä on jo runsaan kuluttua todennut johtamansa hallituksen hallitusohjelman tavoitteista, ettei niitä saavuteta.
* * * * *
Pääministeri Sipilän hallituksen yksi keskeinen tavoite on sote- ja aluehallintouudistuksen toteuttaminen. Eilen tuli siitäkin lunta tupaan, kun kuntien oma edunvalvontajärjestö – Kuntaliitto – katsoo, että myös kuntien tulee olla edelleen sote –palvelujen tuottaja (Kuntaliitolta useita korjausehdotuksia sote- ja maakuntaesityksiin). Mitä sitten muut tahot esittävät lausunnoissaan tästä massiivisesta lakipaketista. Vahvistuu kokoajan käsitys siitä, ettei tuo massiivinen lakipaketti pysy päättäjien hallinassa.
* * * * *
Lainaan erästä tokaisua tähän: meidän tulee muistaa vain tämä kaavio