Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Oneworldista jäljellä pisteet ja tasot, laukkujen saumaton siirto loppui

 

Finnair  on ilmeisesti jättänyt tiedottamatta - ainakaan laajasti -  oneworld-allianssinsa  oleellisesta heikennyksestä:  liittolaistenkaan laukkuja  ei enää siirretä vaihtokentillä,  jos jatkosegmentti ei ole samalla lipulla. Muutos on tapahtunut jo kesäkuussa.

 

Havahduin  nyt sattuman kautta  siihen, että  minun on jätettävä laukku HK:ssa kaupunkiin ja haettava se erikseen tässä joskus. En pystyisi yön tunteina  hoitamaan omatoimisesti siirtoa BKK:ssa. Jos jotain BKK:n tilanteen haasteellisuus  kiinnostaa, kerron siitä tämän  jutun lopussa.

 

Jossain päin  allianssia  "samalle lipulle kirjoitetut"  lennot voivat olla arkipäivää. Mutta Finnair on  tehnyt  erittäin vähän hintasopimuksia oneworld-verkoston lennoille. Tämä on ilmennyt  omalla kohdallani monta kertaa. Yritys saada  jatkoyhteys samaan varaukseen on kaatunut siihen, että hinta on noussut IATAksi. Ei sellaisia yksityishenkilö maksa.  Eli "Kajaani" (Finnair on sinne jo vuosia sitten siirtänyt  puhelinpalvelunsa) on suosittanut ostamaan erikseen suoraan jatkoyhtiöltä. Hintasopimukset eivät tarkoita code-share-lentoja, jotka ovat sitten vielä asia erikseen.

 

Oneworldistä ovat  pystyssä yhä pisteiden keräys allianssin yhtiöiltä sekä "tasot", joilla paljon matkustavat välttävät kovin huonon kohtelun vieraan yhtiön lennoilla ja maapalveluissa.  Tosin jo muutaman vuoden ajan yhtiöt ovat vetäneet pisteperusteissa kotiin päin.  Tämä näkyy etenkin bisnesluokkalaisten pistetuotossa.  "Omasta" yhtiöstä saa yleensä 200-230 prosenttisesti, mutta vieraista vain 125 prosenttia. Täydestä turistista omassa talossa 130, mutta vieraassa vain 100. Ihan toinen juttu ovat sitten "tarjoukset", joista saa  25 prosenttia perustasosta.  -Lienee myös joitain ow-lipputuotteita, mutten niistä tiedä.

 

Viime  kädessä on tietenkin kysymys bisneslogiikasta.  Eikö liitoista lopulta sitten ollutkaan hyötyä kuluja enemmän?  Koko homma alkoi 90-luvun alussa, kun imaginatiivinen United Airlinesin johtaja kutsui Lufthansan ja Air Canadan liittolaisikseen.  Pian tuli myös SAS.  Samalla  LH joutui katkaisemaan yhteistyönsä Finnairin kanssa.

 

80-luvun puolella oli ollut pieni Nordic Quality Alliance, jossa pohjoismaiset yhtiöt lähinnä alistivat Finnairia. Suomalaiset eivät kauan mukana pysyneet ja hakeutuivat LH:n kaveriksi, mutta se sitten loppui Star Alliancen synnyttyä.  Oneworld syntyi käsittääkseni lähinnä reaktiona  Starille.

 

Ei pidä unohtaa, että ennen allianssiaikaa  kaikkien yhtiöiden matkalaukut siirtyivät jatkolennoille, ilman muuta. Täytyi olla  hyvin erikoinen tilanne, etenkin ennen Pan Amin Lockerby-pommia 1988, että matkustajaa hyppyytettiin laukkuaan katsomaan tai sitä siirtämään.

 

Mutta nyt on sitten ihan yksi haile (etenkin jos pisteitä kerää muuallekin kuin Finskille), jos monipolvisessa matkassa on välillä ihan vieraita yhtiöitä tai allianssiyhtiöitä.   Paitsi siis jos on jotenkin saanut ostettua samalle lipulle  niin Finnairin, BA:n kuin Cathayn ja katsonut hinnan perustelluksi. 

 

Jos vielä BKK:ta vaihtopaikkana käytän, ehkä  voisinkin ajatella  Hong Kong Airwaysia, joka sieltä kai ajaa. Nimittäin (mainitun Finnairin pistesyrjinnän takia)  CX:n lennoista ei kerry paljonkaan.  Tosin niissä tulee hyvä mieli. Olipa esim torstaina tännepäin hyvin tehtyä sianniskaa (vähän samanlainen kuin G.W. Sundmanin talon luomus Finskillä joku vuosi sitten) ja purseri kävi juttelemassa niitä näitä, tosin päädyttiin puhumaan tämän Tseung Kwan O:n seudun postitoimistoista.  Joskus aiemmin CX:n purserit ovat piikitelleet Finskin palvelutasosta, mutta nyt ei tullut sellaista. Hehän näkevät  mistä tallista matkustaja on peräisin.

 

Vaan siitä BKK:sta.  Saisin laukun käsiini klo 1 aamulla myöhäisen lennnon saavuttua, mutta uudelleencheckkaamiseen tarpeellinen Finskin tiski/bagdrop  avautuu vasta  kaiketi kuudelta, tuskin ennen, koska kone lähtee 8.55.  Olen varannut yösijan transit-hotellista, en tunne kiinostusta mennä  Thaimaahan, edes kentän avoimelle puolelle. Ja nukuessani  olisivat  kentän baghandlerit siis siirtäneet laukkuni  ensin CX:ltä pois ja sitten aamua odottamaan Finskin konttiin.  Vaan näin ei nyt käy, laukku jää Tseung Kwan O:hon.    

 

Kävin itse asiassa lauantai-iltana nyt kentällä puhumassa CX:n ihmisten kanssa, kun tilanne sattumalta tuttavan kautta valkeni.   Parhaaksi taktiikaksi tuli laukun jättäminen kaupunkiin.  Kentälle voi varastoida, mutta hinta on kallis.   CX:n porukka sanoi, että en ollut suinkaan ensimmäinen Finnairilla jostain jatkava, jonka tilanne yllätti. Tuohon aikaan siellä kentällä olisi ollut  myös Finskin tiski auki, mutta siellä finnairilaisina esiintyy paikallinen alihankkija, jonka horisontti on aika matalalla.  CX:llä oli monisteena valmiina kopio nettipävityksestään kesäkuulta.

 

Finnair  tietenkin harkitsee, mitä kannattaa tiedottaa ja  heikennyksistähän he eivät yleensä puhu. Kun uusia reittejä avataan, julkisuus on näkyvää, mutta kun reititistä luovutaan tai  se siirtyy code-share -pohjalle, ollaan vaiti.  Minulle oli alkukesästä yllätys se, että  Toronton kesäsuorista oli luovuttu.  Syy oli "konepula".  No niin, oli mikä oli.

 

 

 

 

 

 

 

 

0

Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Trending Articles