Epäilin heti pääministeri Juha Sipilän hallituksen nimittämisen jälkeen, onko liikenne- ja viestintäministerimme Anne Berner omaksunut maan tavan. Tuoreiden tapahtumien johdosta kysymysmerkin voi minun puolestani poistaa, mutta yritän nyt kuitenkin nähdä asian toisin kuin tyypillisen negatiivisesti.
Kun VR viime perjantaina tiedotti junavuorojen karsimisesta, yhtiön hallintoneuvosto oli tehtäviensä tasalla ilmoittaessaan, että liikennepolitiikka (ja sitä myötä henkilöjunaliikennekin kokonaisuudessaan) on LVM:n vastuulla:
”Hallintoneuvosto totesi, että liikennejärjestelmää ja joukkoliikennettä sen osana, pitää tarkastella kokonaisuutena. Liikennejärjestelmän toimivuus on myös poliittisen päätöksenteon ja julkisen vallan vastuulla. Hallintoneuvosto edellyttää, että junayhteyksien ja rataosien liikennöintiä vähentäviä toimenpiteitä ryhdytään tekemään vasta sen jälkeen, kun varmistetaan liikennejärjestelmän kytkeytyminen saumattomasti osaksi alueiden ja elinkeinoelämän kehittämistä. Tämän vuoksi on välttämätöntä varmistaa, että toimivien liikenneyhteyksien turvaamiseksi tehdään kokonaistarkastelu ja kokonaisarviointi liiketaloudellisen ja yhteiskunnallisen vastuun näkökulmasta.”
”Määrätietoinen ja aikaansaava” ministeri Berner puolestaan myötäili määrätietoisesti VR:ää heittäessään vastuupallon pois itseltään:
”- On valitettavaa, että VR on joutunut aloittamaan henkilöstön YT-neuvottelut. VR:n ilmoittamat liikenteen muutokset koskevat VR:n markkinaehtoista liikennettä. Sitä koskevat päätökset VR tekee liiketaloudellisin perustein. Liikenne- ja viestintäministeriöllä ei ole päätösvaltaa tämän liikenteen osalta, sanoo Berner.
VR:llä on rautateiden henkilöliikennekuljetusten yksinoikeus vuoden 2024 loppuun asti. VR ajaa markkinaehtoista liikennettä liiketaloudellisin perustein ilman valtion korvausta. Yksinoikeuden vastapainoksi VR on velvoitettu ajamaan myös ns. velvoiteliikennettä, joka ei ole liiketaloudellisesti kannattavaa, mutta josta valtio ei erikseen suorita korvausta. Näiden lisäksi LVM ostaa VR:ltä sellaista liikennettä, joka ei ole liiketaloudellisesti kannattavaa ja joka ei sisälly velvoiteliikenteeseen.”
Berner jatkaa edeltäjiensä linjalla myös salliessaan VR:n tuhota käyttökelpoista omaisuuttaan toisille myymisen sijasta. Niinpä meidän pitäisi uskoa, että armeijan kangaskalsaritkin ovat vankempaa tekoa kuin maassamme valmistettu teräksinen rautatiekalusto. Näin uusien yrittäjien alalle tulo vaikeutuu, koska aloittamiseen tarvitaan enemmän eikä vähemmän pääomaa. Lisäksi nykyinen yksinoikeussopimus tekee mahdottomaksi sen, että joku muu edes yrittäisi ajaa junia, joista VR kohta luopuu.
Britannian kruununalamainen Sir Brian Souter on havainnut tämän hullutuksen ja aivan oikein tarttuu kiinni liiketoimintamahdollisuuteen, kun kerran sellainen on tarjolla. Kyllähän tällainen ministerin palvelus saarivaltion hyväksi on jo vaikkapa parin prenikan väärti. Ja kaipa ne kuninkaalliset helyt komeudessaankin voittavat meikäläiset maatiaistasavaltaiset killuttimet.
Että voihan asian tällä tavoin positiivisestikin nähdä.
Terveisin Kalevi Kämäräinen
http://www.rautatiematkustajat.fi/
http://www.facebook.com/pages/Rautatiematkustajat/158345494253217
http://www.facebook.com/groups/108232592543581/