Ennustan, että ylioppilaskuntien pakkojäsenyys poistuu pian. Ennustukseni perustuu muutamaan havaintoon: Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajistovaaleissa on ehdolla ehdokkaita, joilla on vaaliteemana jäsenmaksun tekeminen vapaaehtoiseksi. Lisäksi olen kuullut huhuja, että myös ylioppilaskuntien hallituksissa keskustellaan jäsenmaksun pakollisuuden poistamisesta.
Jäsenmaksun poistohalujen taustalla lienee aavistus tai tieto siitä, että pakkojäsenyys poistuu pian. Tampereella nimittäin suunnitellaan kahden yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhdistämistä. Kun yhdistyminen toteutuu, ammattikorkeakoulun opiskelijoille ei voida luoda velvollisuutta kuulua ylioppilaskuntaan. Asiasta on perustuslakivaliokunnan lausunto, ammattikorkeakoulujen opiskelijoiden edunvalvonta on ollut mahdollista toteuttaa ilman pakkojäsenyyttä. Ylioppilaskunnan pakkojäsenyyden perustuslainvastaisuus taas on hyväksytty lähinnä siksi, että ne ovat vanhastaan osa yliopistoa. Perusoikeuksien toteutumisen parantaminen on mahdollista, heikentäminen ei – siksi pakkojäsenyys saa lähteä.
Hyvä niin, sillä pakkojäsenyys on jäänne menneisyydestä. Jatkuvasti paisuvat ylioppilaskunnat kärsivät julkiselle sektorille tyypillisestä ongelmasta: ne keksivät itselleen jatkuvasti uusia tehtäviä, jotka opiskelijoiden on pakko rahoittaa. Pakkojäsenyys on tietenkin asia, jonka säilyttämiseksi ylioppilaskuntien kannattaa tehdä kaikkensa. Tässä kilvassa voittavat kuitenkin ne ylioppilaskunnat, jotka pystyvät osoittamaan hyödyllisyytensä jäsenilleen ensimmäisenä – ne jotka eivät koe hyötyvänsä jäsenyydestä tulevat äänestämään jaloillaan.
Kun pakkojäsenyys poistuu, loppuu toivottavasti myös ylioppilaskuntien heikoilla argumenteilla käytävä lobbaus pakkojäsenyyden puolesta. Siis "automaatiojäsenyyden", kuten he sitä itse kutsuvat.
Tuomas Tiainen
https://www.facebook.com/tiainentuomas
https://twitter.com/tiainen_tuomas
Kirjoittaja on ehdolla Vantaan kaupunginvaltuustoon kuntavaaleissa toukokuussa 2017.