Minun kokemukseni perusteella kaksi asiaa nousevat työllisyyden kannalta merkittävimmiksi. Ensimmäinen on elinkustannukset, jotka vaikuttavat palkkatasoon ja toinen on opiskeluaktiivisuus.
Ensimmäisessä vaikutetaan suoraan työn hintaan, eli kilpailukykyyn. Pienemmät elinkustannukset mahdollistavat kilpailukykyisemmän työnhinnan. Jälkimmäisessä myyjä eli työntekijä vaihtaa tuotetta, jos tuote eli oma työ ei käy kaupaksi.
Minimipalkalla naulataan säännöillä paikalleen tuotteen minimihinta, joka ostajan on vähintään maksettava saadakseen tuote. Joskus tuotteiden hintalapuissa oli merkintä OVH = ohjevähittäishinta. Isommassa kuvassa minimipalkkakeskustelu on vain näpertelyä työllisyyden kannalta vähemmän merkityksellisen asian kanssa.
Kilpailukyvyn ja elinkustannusten osalta suoraviivaisemmin asian voi todeta toteamalla, että esimerkiksi 200€/kk pois asumiskuluista ja samansuuruinen palkkojen leikkaus aiheuttaa suuren muutoksen kansainväliseen kilpailukykyyn.
Siivousalaa on pidetty työvoimapulan alana ja haluttaisiin laskea palkkoja. Yleisradion A2:n keskusteluillassa siivousalan yrittäjä totesi, että jo esillä ollutta minimipalkkatasoa 10€/h korkeammalla palkalla heillä tehdään työtä. Pienempi minimipalkka ei ainakaan tämän yrittäjän näkökulmasta ollut perusteltua. Puhelinmyyntialaa ei kannata tässä keskustelussa edes noteerata. Se on bisnes, jonka tuottavuus perustuu pääasiallisesti vanhusten hyväksikäyttöön, joka pitäisi jo lailla kieltää.
Mitä mieltä olette? Onko minulla asiasta kokemusta?
90-luvun laman jälkeen yhteensä 3 vuotta työttömänä, olen vaihtanut ammattia 2 kertaa ja 4 ammatillista tutkintoa, viimeisin tutkinto on korkeakoulututkinto IT-alalta. Joka kerta opiskelujen jälkeen olen työllistynyt. Aina kun työttömyys on uhannut olen istunut koulun penkille. Olen aivan samanlainen "keskivertoihminen", kuin kuka tahansa. Tämä onnistuu lähes kaikilta ihmisiltä.
Tänään minulle soitteli kotiin rekrytointikonsultti ja pyysi lähettämään ansioluettelon. Ensi viikolla on yksi työhaastattelu. Minuun on ilman omaa aloitettani nyt jo kolmannen kerran lyhyen ajan sisällä oltu yhteydessä, kun on etsitty työntekijää. Nyt myös Amazonin rekrytointi oli yhteydessä, etsivät järjestelmäkehittäjää Kanadaan.
Lista työtehtävistä joissa on pulaa työntekijöistä:
1. Ohjelmistokehittäjät (kuten full-stack developer, Java developer, BI developer, DevOps engineer, DevOps asiantuntija, front-end developer)
2. Controller, business controller, assistant controller
3. Analyytikko, analyst, data analyst, data engineer, data scientist
4. Big data & solution architect, big data engineer, BI-konsultti
5. Digiasiantuntija, digipäällikkö, digitaalinen markkinoija, digital content consultant, digitaalisen markkinoinnin kehityspäällikkö
6. Hankintainsinööri, hankintapäällikkö
7. Henkilöstöassistentti, henkilöstökoordinaattori, henkilöstökonsultti, henkilöstöpäällikkö
8. Solution architect, projektipäällikkö
Muita (tutumpia) nimikkeitä:
9. Siivooja
10. Myyntipäällikkö
11. Myyntineuvottelija
12. Myyjä
13. Kaivinkoneenkuljettaja
14. Rakennusapumies
15. Hitsaaja
16. Sähköasentaja
17. Työnjohtaja
18. Kokki
19. Tuotantotyöntekijä
20. Varastotyöntekijä
21. Rakennusmies
22. Rakennussiivooja
23. Maalari