Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Kaunis ja haavoituva maailma

Massiivinen palvelunestohyökkäys perjantaina oli jälleen osoitus siitä, miten esineiden Internet (Internet of Things, IoT) on helpottaessaan ihmisten arkea tehnyt maailmasta myös entistä haavoittuvamman.

Jättimäisessä kyberhyökkäyksessä useat suositut sivut olivat nurin ja muun muassa Twitter ja Spotify –palvelut tökkivät.

Hyökkääjät kohdistivat DDoS-hyökkäyksen internetin nimipalvelinjärjestelmään hyödyntäen botnet-verkkoa, joka koostui hakkeroiduista IoT-laitteista, pääasiassa digitallentimista ja turvakameroista.

Kun yhä useampi esine ja laite on verkossa, niin arkemme altistuminen häiriöllekin kasvaa. On yhä enemmän asioita ja paikkoja, joissa asiat voivat mennä pieleen ja kyberuhkat realisoitua todeksi. Ja tätä kehitystä hämmentävät vielä hakkerit ja muut hämäräveikot; jopa valtiot.  

Mikäli turvallisyyskysymykset olisivat hallinnassa, niin esineiden internet olisi kansalaisten ja yhteiskunnan kannalta pelkästään positiivinen asia. Kun kyberturvallisuus ei kuitenkaan ole aukotonta, niin pinnalle nousevat toistuvasti haavoittuvuudet ja uhkat.

Syksyllä uutisoitiin kiinalaisten ohjailleen sähköauto Teslan jarruja kilometrien päästä. Huh, aika pelottava asia autoa ajavan kannalta.

Itse mietiskelin vuosi sitten ison sydänleikkauksen osalta sähköisten tahdistimien turvallisuutta. Mitä, jos minulle laitetaan tahdistin ja joku pääsee sitä hakkeroimaan?

Ymmärrän täysin USA:n varapresidentti Dick Cheneyn muutaman vuoden takaisen tuskan. Hän pelkäsi terroristien hakkeroivan hänen sydämensä rytminsiirtolaitteen. No, itselläni onneksi leikkaus auttoi enkä tarvinnut koko vempainta.

Kun tiedetään, että itkuhälyttimien kautta salakuunnellaan, leivänpaahtimet lörpöttelevät, ilmalämpöpumput lähettävät roskapostia tai silitysraudat vakoilevat, niin digitalisoituva yhteiskunta vaikuttaa varsin haavoittuvalta.

Vaikka nuo kyberuhkat ovat jatkuvasti otsikoissa, niin tilannetta on katsottava laajemmin. On nähtävä myös teknistyvän maailman mahdollisuudet.

Kansalaisen elämä helpottuu, kun voit kännykästä kurkata etelän reissulla mitä ja millä päiväyksillä sinne kodin jääkaappiin oikein jäikään, säätää huoneiden lämpötilaa tai kurkata valvontakameran kuvaa. Arki sujuu, kun roskalaatikko kertoo, milloin se pitää tyhjentää.

Jos yrityksen tietoturva-asiat ovat kunnossa, se varmistaa kilpailukykynsä. Yrityksestä tulee luotettava kumppani. Tietoturva-alalla toimiville yrityksille kyberturvallisuustuotteiden ja -palveluiden kehittämisessä piilee taas liiketoiminnan kasvattamisen mahdollisuuksia.

Kun bisnes sujuu, se tietää yrityksille hyvää sekä monille työtä ja toimeentuloa. Teollinen internet ja esineiden internet ovat suomalaisen teknologiateollisuuden ja kyberympäristössä toimivien yritysten iso momentum.

 Suomessa on useita, maailman johtavia, kyberturvallisuusalan yrityksiä. Isoja ja pieniä. Osa näistä esittäytyy muun muassa 2.-3. marraskuuta Jyväskylässä pidettävillä Kyberturvallisuusmessuilla.

 Messujen kantavia teemoja ovat sopivasti teollinen internet ja esineiden internet. Puhetta piisaa kyberturvallisuudesta ja lisäbuustia siihenkin tuo omalta osaltaan tuo tuorein palvelunestohyökkäys.

Hiljattain avattu kansallinen kyberturvallisuusportaali www.kyberinfo.fi tarjoaa puolestaan yhdeltä luukulta uutisia, tiedotteita, blogeja ja ohjeita digitaalisen maailman turvallisuudesta. Kyberturvallisuutta voi luoda myös valistuksella ja viestinnällä.

0

Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Trending Articles