Quantcast
Channel: Uusimmat puheenvuorot
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Lokakuun gallupanalyysi - SDP nousi suurimmaksi, vihreät ja vas.liitto laskussa

$
0
0

Helsingin Sanomain kuukausittainen gallup julkaistiin tänään. Järjestysmuutoksia saatiin yksi, kun SDP ohitti Keskustan ja nousi Suomen suurimmaksi puolueeksi 21,3 prosentin kannatuksella. 

Suurimmat pohjavirrat tuntuvat kuitenkin olevan punavihreän kentän sisällä, ei suinkaan SDP:n ja keskustan välillä. 

Suurimmat muutokset olivat SDP:n nousu 1,1 prosenttiyksiköllä ja vihreiden ja vas.liiton laskut -0,8% ja -0,7 prosentilla. Pidempään jatkuneita trendejä ovat olleet vihreiden lasku (heinäkuusta lähtien) ja SDP:n nousu (elokuusta lähtien). 

Vaikuttaakin siltä, että SDP on saanut haalittua äänestäjiä vihreistä ja vasemmistoliitosta. Ensimmäisen kerran puoleen vuoteen SDP:n kannatus ylittää vihreiden ja vas.liiton yhteenlasketun kannatuksen.

 

SDP: 21,3%,  nousussa 

Demarit ovat vakiinnuttaneet asemansa ainoana työväenpuolueena, kun perussuomalaiset ovat kääntyneet oikealle (ja romahtaneet) ja vasemmistoliitto on kääntynyt ennemminkin kohti vihreitä. Kun päivänpolitiikka pyörii nyt pitkälti talouden ja työmarkkinoiden ympärillä, on demareiden näissä olosuhteissa helppo iskeä. Tähdet ovat nyt SDP:n kannalta suotuisissa asennoissa. 

 

Keskusta: 20,9%, tasaista kannatusta

Keskustan kentällä kuplii pettymystä maaseudun ja syrjäseutujen kurjistumiseen tällä hallituskaudella. Esimerkiksi postikonttoreita, poliisiasemia, käräjäoikeuksia ja junavuoroja on karsittu, vaikka kepun pääministerikaudella luulisi käyvän toisin. Kepun kannatus on silti korkealla, koska sitä kannattelee pääministeri Juha Sipilän suosio sekä vaihtoehtojen puute. Maaseudun väki ei äidy äänestämään punaista eikä vihreää. Perussuomalaiset tai kokoomus eivät kykene haastamaan, sillä ovat samassa hallituksessa.

 

Kokoomus: 17,7%, lievää laskua

Kokoomus on ollut Jyrki Kataisen lähdön jälkeen enemmän tai vähemmän hukassa. Suunta puuttuu ja puolue on päätynyt jonkinlaiseksi hyväosaisen väen edunhoitajapuolueeksi tai valtionhoitajaksi. Kataisen huolella rakentama imago keskiluokan puolueesta on ropissut, ja aiempi imago hyväosaisen väen puolueena on palannut. Toisaalta Kokoomus on hyvin turvassa, sillä äänestäjäkunta on varmaa ja muistaa käydä uurnilla. Kokoomusta ei varsinaisesti uhkaa mikään, mutta ei heistä pääministeripuolueeksi nyt ole. 

 

Vihreät: 11,8%, pitkään kestänyttä lievää laskua

Vihreät ovat jumittuneet heinäkuusta asti kestäneeseen neljän kuukauden laskuun. Huippusuosittu puheenjohtaja Ville Niinistö joutuu ensi keväänä väistymään, mikä voi vaikuttaa. Ehkä on niinkin, että vihreiden korkeimmassa nousussa oli mukana "kuplaa" joka on sittemmin sulanut. Silti puolueen kannatus on niin korkealla tasolla, että jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, vihreät saisivat todennäköisesti historiansa parhaan tuloksen. 

Puolueen pitkällisenä ongelmana on, että vihreiden äänestäjistä vahva enemmistö kokee olevansa vasemmalla, mutta puolue välttää vasemmistolaisuuden tunnustamista loppuun asti. Puolueen jäsenistä 74 prosenttia kokee vasemmistoliiton tai Sdp:n olevan läheisin puolue (HS gallup), eli selvästi ainakin vihreiden äänestäjät ovat vasemmalla.

 

Perussuomalaiset: 9,7%, lievää nousua

Perussuomalaisten kannatus on sahannut 8-10 prosentin välillä jo vuoden. Viime aikoina Timo Soini on pyrkinyt profiloitumaan erityisesti kotiäitien puolustajana. En tiedä voiko perussuomalaisten rekeä saada ainakaan hallituksessa ollessa nousemaan. Populismi ja hallitusvastuu sopivat nimittäin huonosti yhteen. Saa nähdä minkälaiseen vaaliteemaan perussuomalaiset päätyvät kunnallisvaaleissa. Ehkä maahanmuuttokritiiikkiin? 

 

Vasemmistoliitto: 7,9%, jyrkkää laskua 

Li Anderssonin puheenjohtajaksi valitsemisen jälkeen puolueen kannatus nousi korkeimmillaan 9,6 prosenttiin, mikä oli korkeimpia tuloksia vuosikausiin. Sittemmin nousu on nopeasti sulanut. Nykyinen 7,9 prosentin taso taas ei merkittävästi ylitä eduskuntavaalien 2015 tasoa. Vasemmistoliitto on saanut runsaasti nuoria kannattajia, mutta ilmeisesti työikäisiä - ehkä duunareita - on karannut pois. Kaksi puolueen entistä puoluesihteeriä on kuluneen vuoden aikana siirtynyt demareihin. Ehkä vasemmistoliitto tietoisesti pyrkii pois ay-puolueen roolista, mutta äänestäjät eivät pysy perässä? 

 

RKP:n ja Kristillisten kannatusta en ota tässä huomioon,  sillä niiden kannattajakunta on hyvin vakiintunutta ja vaikutus muihin pientä. 

0

Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Trending Articles