Pienpuolueiden tantereella on taas värinää vireillä. Tässä palvelussa kirjoittava, perussuomalaisten pitkän linjan toimija, toteaa Suomen Sisun aloittaneen järjestäytymisen puolueeksi. Väite on siitä poikkeuksellinen, että aiemmin Sisu on ilmoittanut olevansapuoluepoliittisesti sitoutumaton. Olli Immosen puheenjohtajuuden aikana järjestö on kasvanut ja eri puolueiden maahanmuuttokriittisten kerääntyminen jäseniksi on pitkään ollut tiedossa.
Suomen Sisu ry
Tuo nimi on nykyään ladattu merkityksillä, mutta harvempi tulee selvittäneeksi että liki kymmenen vuotta se oli melko näkymätön yhdistys, josta harvempi oli kuullutkaan. Jussi Halla-ahon tultua vuoden 2007 eduskuntavaaleissa ensin nimeksi ja sittemmin käsitteeksi politiikkaan, myös hänen jäsenyytensä järjestön hallitusta myöten toi Suomen Sisulle näkyvyyttä. Hieman aiemmin vuonna 2006 Mohammed-pilakuvien julkaisu nosti järjestön ensimmäistä kertaa enemmälti otsikoihin.
Tiettävästi Suomen Sisussa vaikuttaa jonkin verran myös korostuneen maahanmuutto- ja EU-kriittistä linjaa edustaneen Muutos 2011 -puolueen kannattajia. Mikäli jokin puoluehanke on vireillä, on samalla syytä huomioida, että heistä monet pitävät perussuomalaisten keinoja liian lepsuina.
Rekisteröidystä yhdistyksestä puolueeksi vaaditaan 5000 allekirjoitettua kannattajakorttia, minkä jälkeen asia etenee. Monilla Muutoksen toimijoilla on tällaista kokemusta jo aiempaa, samoin on monilla Hommafoorumin liikkuvilla äänestäjillä, joista monet ilmoittavat äänestävänsä maahanmuuttokriittisintä ehdokasta missä tahansa vaaleissa, mistä tahansa puolueesta.
Puolueeksi järjestäytyminen olisi kuitenkin valtava käännös, tosin Immonen on taannoisten kohujen myötä eronnut määräajaksi perussuomalaisten eduskuntaryhmästä. Hän on nähtävästi päätynyt kommentoinnillaan otsikohin myös sittemmin, mikä taas voi aiheuttaa joillain ihmisillä tietynlaisia odotuksia ryhmään paluun suhteen.
Yksi tunnettu kasvo ei kuitenkaan yksin riittäisi mitenkään nostamaan puoluehanketta vakavasti otettavien sarjaan. Täytyisi saada muita toimijoita mukaan, mikä ei välttämättä olisi kovin helppoa. Useimmat näkyvät maahanmuuton ja monikulttuurisuuden kriitikot pitävät perussuomalaisia riittävänä kanavana asialleen. Mahdollisuuksia voisi olla EU- ja eurokriittisten puolella, sillä jotkut kannattajat katsovat puolueen syyllistyneen takinkääntöön.
Suomen Sisun näkyvät jäsenet ovat kriittisiä ainakin maahanmuuttoa, monikulttuurisuutta, Euroopan unionia ja euroa kohtaan. Mikäli puolueeksi järjestäytyminen olisi totta, se voisi toimia kuten useat kilpailijansa eli jättää talouden ja maahanmuuton ulkopuolisen sosiaalipolitiikan ehdokkaiden omaksi asiaksi. Siksi tosin nykyisten pienpuolueiden koostumus usein on, sanotaan vaikka eri näkemysten kunnioittamisesta johtuen, hyvin lähellä taannoista Ihmisten puoluetta.