Quantcast
Channel: Uusimmat puheenvuorot
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

HIV voitaisiin unohtaa pilleri kerrallaan

$
0
0

Kaikki tietävät mikä HIV on. HI-viruksen aiheuttama immuunijärjestelmään iskevä sairaus, joka hoitamattomana kehittyy todennäköisesti AIDS:iksi, immuunikatotaudiksi. Nykyhetkellä HIV-tartuntaan tai AIDS:iin ei ole olemassa parannuskeinoa, vaan tartunnan jälkeen ihminen kantaa sitä todennäköisesti lopun elämäänsä. Nykylääketieteen avulla HI-virustartunnan saaneen ihmisen elinikää voidaan kuitenkin nostaa ja elämänlaatua parantaa merkittävästi. Merkittävää osaa tässä näyttelee Truvada-niminen lääke, josta Suomessa vain harva tietää toisenkin puolen: sillä voitaisiin vähentää uusien HI-tartuntojen määrää merkittävästi. Todennäköisesti miltei nollaan tartuntaan vuodessa.

 

Truvada on kenties tunnetuin PrEP-lääke (pre-exposure prophylaxis, altistusta edeltävä estolääkitys). Se sisältää sekoituksen emtrisitabiiniä ja tenofoviiridisoproksiilia, jotka yhdessä estävät tai ainakin hankaloittavat HI-viruksen lisääntymistä kehossa. Henkilöllä jolla on todettu HIV-tartunta tämä näkyy viruskuorman alenemisena. Henkilöllä, jolla ei ole entuudestaan HI-infektiota ja käyttää Truvadaa tai samoja aineita sisältäviä muita valmisteita vaikutus on toisenlainen: HI-virus ei pääse toimimaan kehossa siten, että infektio pääsisi syntymään. Eli lääke toisin sanoen estää HIV-infektion siirtymisen HIV-positiiviselta HIV-negatiiviselle. Truvadaa käytetään myös 72 tunnin sisällä ehkäisemään HI-virustartunnan leviämistä HIV-negatiiviseen ihmiseen, mikäli altistuminen HI-virukselle on ollut todennäköinen. Truvada on jo alusta asti ollut lähestulkoon varma lääke: aluksi sen varmuudeksi saatiin (sitä päivittäin syöneiden keskuudessa) 99 %. Nyt uudet tutkimukset ehdottavat, että Truvadan teho voisikin olla jopa 100 %, eli oikeastaan lähestulkoon täysin varma.

 

Silti, Suomessa tai muuallakaan Euroopassa Truvadaa ei saa määrätä ennaltaehkäiseväksi lääkkeeksi, vaan sitä saa käyttää ainoastaan HIV-tartunnan hoitoon. Toisin on Yhdysvalloissa: siellä Truvadaa saa käyttää HIV-tartuntojen ennaltaehkäisyyn, ja tulosten on nähty olevan voitokkaita. EU-maista Iso-Britannia on tällä hetkellä ainoa maa, jossa aktiivisesti vaaditaan Truvadaa koskevaa ennaltaehkäisykieltoa purettavaksi.

 

Meillä on siis lääke joka voisi oikein käytettynä lopettaa HI-viruksen kulun Euroopassa, mutta me emme käytä sitä siihen.  Sen sijaan olemme tyytyneet käyttämään sitä vasta siinä vaiheessa, kun tartunta on jo tapahtunut. Miksi Truvadaa ei saisi käyttää ennaltaehkäisemään HIV-tartuntaa?

Surullista kyllä, en ole löytänyt vastausta tähän. Kaikki, mitä Internetistä aiheessa lukee, liittyy johonkin muuhun kuin terveydelliseen haittaan. Pelätään että sen ennaltaehkäisevä käyttö tulisi liian kalliiksi yhteiskunnalle, ja että sen käyttö muka ”lisäisi holtitonta seksuaalista käyttäytymistä” (sic). Todellisuudessa HIV-infektion hoito tulee kalliimmaksi kuin sen ennaltaehkäiseminen Truvadan avulla, eikä Truvadan ennaltaehkäisevän käytön vapauttaminen tarkoittaisi seksuaalisten tapojen muutosta. En ole koskaan kuullut, että esimerkiksi metformiinihydrokloridia sisältävien lääkkeiden (kauppanimenä esim. Metforem, käytetään 2. tyypin diabeteksen hoitoon) alhaista hintaa (noin 0,08 € per tabletti) olisi kritisoitu koska se kannustaisi ihmisiä elämään epäterveellisesti ja täten hankkimaan itselleen aikuisiän diabeteksen.

 

Vaikka Truvada vaikuttaakin HI-viruksen vastaisen kamppailun pelastajana, ei sitä sellaisena kannata pitää. Ainakaan täysin. Silti se näyttää olevan toistaiseksi parhain keino (yhdessä suojaseksin kanssa) HI-virusta vastaan. Siksi pidänkin tärkeänä että PrEP-lääkkeiden, kuten Truvadan, käyttö HIV-tartunnan ennaltaehkäisyssä sallittaisiin mahdollisimman laajasti. Suomessa uusia tartuntoja tulee ”onneksi” suhteellisen vähän: Suomessa vuonna 2014 todettiin 182 uutta HIV-tartuntaa, joista 99 (54 %) tapahtui ulkomailla. Kaikissa tartunnoissa miesten välinen seksi oli tartuntatapana (vain) 55 tapauksessa (30 %).

 

HIV-tartuntojen ehkäisyssä kondomi on edelleen kaiken A ja O, yhdessä HIV-testien kanssa. Suomessa HIV-testaus on mallillaan, ja miltei kaikkialla Suomessa järjestetään pikapoleja joissa halutessaan voi ottaa pikakokeen jossa etsitään infektion aiheuttamia vasta-aineita. Testi on helppo, nopea (10—15 minuuttia), nimetön ja ilmainen. Milloin Suomessa voitaisiin pitää HIV-tietoisuuden viikko, jolloin ihmisiä kannustettaisiin menemään lähimmälle pikapolille ja selvittämään oma HIV-statuksensa? THL:n arvioiden mukaan Suomessa on noin 2 500 ihmistä jotka eivät tiedä olevansa HIV-positiivisia, jolloin he voivat tietämättään siirtää tartunnan kumppanilleen. Tämän voisi korjata hieman yli kymmenen minuutin visiitillä lähimmälle pikapolille. Kenenkään ei kannata olettaa olevansa automaattisesti HIV-negatiivinen, vaan ottaa asiasta rohkeasti selvää. 

 

 

 

Kirjoittaja itse kävi pikatestissä 3.9.2015, ja oli HIV-statukseltaan negatiivinen. 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Trending Articles