EU:n kaikki toiminta perustuu jäsenmaiden keskinäisiin sopimuksiin. Jäsenmaat noudattavat sopimuksia hyvin valikoiden ja vaikuttaa siltä, että kaikki jäsenmaat tulkitsevat tehtyjä sopimuksia hyvin eri tavoin.
EU:n komission tehtävänä on valvoa sopimusten noudattamista, mutta kun komissio on itse ensimmäisenä rikkomassa sopimuksia, niin voiko se tehdä valvontatyötään uskottavasti? EU:n komissio sopimusten valvojana on, kuin pukki kaalimaan vartijana.
Suomi on tunnetusti EU:n kiltti poika, joka tinkimättä noudattaa sopimuksia, jopa liiankin tarkasti. Miksi? Yleensä seura tekee kaltaisekseen, mutta tässä sopimusten noudattamisessa Suomi ei ole tullut muiden maiden kaltaiseksi. Jos kysymyksessä olisi pikku asiat, niin asialla ei olisi niin väliä, mutta kun muiden EU-maiden välistävedot ja sopimusrikkomukset maksavat meille maltaita, niin asiaan on kiinnitettävä vakavaa huomiota.
Meneillään oleva pakolaisvyöry Eurooppaan on esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun sopimuksista ei pidetä kiinni. EU:n komissio etunenässä rikkoo mm. Dublinin sopimusta, joka ei salli pakolaisten siityvän maasta toiseen, ikään kuin etsien itselleen parasta vaihtoehtomaata, johon jättää turvapaikkahakemuksensa.
Kun EU:n komissio päätti lähteä tälle sopimusten rikkomisen tielle, oli se kohtalokas virhe. Se oli kuin signaali ihmissalakuljetajille, että tulkaa Eurooppaan, täällä voitte valita maan, johon asettua asumaan. Nyt olemme tilanteessa, että kukaan ei hallitse pakolaisvyöryä, ei EU:n komissio eikä yksikään jäsenmaa. Olemme täysin ihmissalakuljettajien armoilla. Pakolaiset matkustelevat nyt maasta toiseen, kuin turistit ikään etsien parasta maata itselleen. Paras on se maa, joka tarjoaa parhaat elinolot eli sosiaaliturvan.
Kaiken takana on kansainväliset sopimukset, joilla turvataan ihmisille turvapaikka silloin, kun heidän henkensä on uhattuna lähtömaassa. Sopimukset on tehty ihan toisenlaiseen maailmaan, missä nyt elämme. Siksi kansainvälisiä sopimuksia olisi kiireesti päivitettävä vastaamaan nykyistä tilannetta.
Kun nyt pakolaisia tulee runsaasti Ruotsista Suomeen ns. pohjoista reittiä, niin herää kysymys, onko Ruotsi päättänyt ohjata turvapaikan hakijat Suomeen Dublinin sopimuksen vastaisesti? Ruotsikin siis rikkoo sopimuksia, niin m iksi emme mekin voisi rikkoa? Sopimusten rikkomisesta on tullut EU:n tapa hoitaa asioita. Olemme hyväntahtoisia hölmöjä, kun emme noudata vallitsevaa käytäntöä sopimusten suhteen, joka on riko aina sopimuksia, jos se on meille jotenkin edullisempaa.
Sopimusten päivittäminen lienee turha toivo, sillä sopimusten rikkominen on paljon helpompaa.