Quantcast
Channel: Uusimmat puheenvuorot
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Pohjoiskorealainen sopimusmalli Suomeen

$
0
0

Sipilän hallitus on aktivoitunut ja ryhtynyt tuomaan valtiojohtoista palkkapolitiikkaa Suomeen. Siinä hallitus määrää palkat. Seuraava luonnollinen askel on tietenkin hintojen ja voittojen määrääminen hallitustasolla. Hallituksen vankka uskomus etteivät yritysten omistajat ja työntekijät itse kykene asioista sopimaan on luonnollinen, eihän kukaan suomalaista kapitalistia kovinkaan järkevänä pidä. Tosin minulla on pieni epäilys että hallitus koostu sen suuremmasta viisaudesta, onhan kolmen koplassa kaksi jotka eivät elämänsä päivänä ole työtä tehneet (Stub, Soini) ja yksi joka sattumalta oleskeli menestyvän firman konttorissa (Sipilä). Myöskään muu hallitus ei minulta suurta luottamusta saa raksan asiantuntijoina. Hiukan enemmän arvostan rakennusliiton hallitusta joka on sentään duunareiden valitsema ja pakko myöntää että luulen myöskin rakennusliikkeiden omistajien tuntevan alan tilanteen paremmin kuin suomen hallitus.

Se että hallitus tekee täysin sekopäistä politiikkaa ja kun se ei toimi, alkaa palkkakattoja määritellä on täysin ymmärrettävää, harva se omia virheitään myöntää vaan syy on aina jossakin muussa. Lepsuissa yrittäjissä jotka rahaa jakavat ymmärtämättä sen arvoa, laiskoissa työntekijöissä jotka ahnehtivat liikaa.

Hallituksella olisi kyllä keinoja saada investoinnit kasvuun ja palkat alas. Niitä kutsutaan vero, finanssi ja talouspolitiikaksi. Koska ymmärrys ei riitä niiden käyttämiseen, halutaan kokeilla pakkovaltaa.

Esim jos haluttaisiin lisää investointeja, keino olisi verotus. Yhteisövero 100% tasoon jolloin voittoja ei kannattaisi nostaa yrityksistä ulos ja 100% poisto oikeus. Tuo tekisi investoinneista erittäin kannattavaa ja siten tehostaisi työtä. Tulisi ns. tuottavuusloikka. Kotimarkkinoiden palkkakustannuksia alentaisi tehokkaasti alv poisto. 20% kustannusten alenema on suurempi mitä nyt kaipaillaan erilaisilla erittäin typerillä ratkaisuilla. Jos se alv korvattaisiin hiilidioksidi verolla, hiilipäästöt ja siten tuonti alenisi reilusti.

Aktiivinen investointipolitiikka valtiolta loisi lisää töitä ja ostovoimaa, kuten olen monissa blokeissani todennut, suurin osa investoinneista esim liikenteeseen, siltoihin olisi taloudellisesti kannattavaa ilman mitään kerroinvaikutuksia joita meidän oikeisto tollot eivät tunnu ymmärtävän.

Korkoja ei voi alemmas vetää muuten kuin inflaatiota kiihdyttämällä. Markka ajan negatiivinen reaalikorko pohjasi matalaan korkotasoon yhdistettynä reilu inflaatio. Se nyt vaan toimi ja loi jatkuvasti talouskasvua.

Tietysti nämä meikäläisen väitteet eivät asiantuntija piireissä ota tuulta. Mutta miettikääs, minä olen vaatinut keskuspankin rahoitusta valtioille vaikka se euron säännöissä on kielletty. Mitä tekee EKP? Se ostaa valtioiden velkakirjoja kiertäen sääntöjä. Elikkä jopa monetarismin linnakkeessa on tajuttu ettei euro säily ellei tehdä niinkus minä sanon, olipa lait millaiset vaan.

Miten kolmen koplan politiikka tulee onnistumaan?

Suuri harppaus, jos se onnistutaan suorittamaan tulee johtamaan lamaan johon verrattuna 90 luvun tuottavuusloikka on pientä ja vertautuu lähinnä Maon tekemään suureen harppaukseen. Hyvää tarkoittava idea joka tuhoaa talouden. Vienti meiltä on jo mennyt koko maailman säästäessä ja rajoittaessa tuontia, nyt menee kotimarkkinatkin. Regan aikoinaan tuhosi ay liikkeen ja suisti USA väestön kurjuuteen, hän kykeni kuitenkin tasapainoilemaan lisäämällä julkista velkaa reilusti. Suomella ei siihenkään ole rajattomasti mahdollisuuksia, kiitos euron vaatiman budjettikurin.

Eräs vaihtoehto jota kannattaisi harkita on euroero. Suomi on täysin vallaton eu tasolla ja sitäkin vähäistä valtaa käyttävät sellaiset tyypit joita ei maitokauppaan laskisi ilman holhoojaa.

Toinen vaihtoehto olisi paikalliset valuutat. En ole niistä kerennyt teoriaa muodostaa mutta mitä usa historiaa olen lukenut, setelipaino on erittäin tehokas talouden piristin. Joka kylään oma bittipaino, velat muuttuu saataviksi.


 

0

Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Trending Articles